+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
péntek, 12 Oktober 2012 01:17

Kinezio taping vagy klasszikus taping?

Összesen 4 féle taping tanfolyamot kínálunk a hozzánk érkező szakembereknek. Három tanfolyam középpontjában a kineziológiai tapek állnak, egy pedig a klasszikus sporttapekkel (nem elasztikus tapek) végzett ragasztási lehetőségekkel foglalkozik.

Kétféle szemlélet, kettő különböző típusú anyaggal történő ragasztás! Például egyiket rugalmas, elasztikus tapasszal, másikat pedig rigid, nem elasztikus anyaggal végezzük. Egyiknél szempont a mozgásterjedelem megtartása, másiknál annak korlátozása. Egyiknél több napig is a bőrön marad a szalag, másiknál gyakrabban kell cserélni. A különbségeket hosszasan lehetne sorolni.

 

Melyik taping tanfolyamot érdemes elvégezni?

Ez attól függ, hogy ki és milyen szakterületen tevékenykedik, dolgozik? Foglalkozik e sportsérülésekkel? Foglalkozik e nyiroködémás betegekkel? Foglalkozik e - felületesen, vagy részletesen - a meridiánokkal, akupunktúrás pontok kezelésével? Belgyógyászati megbetegedések esetében is szeretné a tapeket használni, vagy nem? Esetleg ortopédiai, traumatológiai részlegen/osztályon sok-sok posztoperatív ödémával, vagy ízületi- izomsérülésekkel kerül nap, mint nap kapcsolatba? Amennyiben ezekre a kérdésekre megkapom a választ jobban tudok szakmai tanácsot adni. Miért?

Kineziotape, Proprioceptiv Physiotape® (PPTA) kurzus felépítése megadja azokat az elméleti és gyakorlati alapismereteket, melyek megszerzését követően a terapeuta szabadon, úgymond funkcionálisan képes gondolkodni a megbetegedések és az azokra adható számos ragasztási formák között. Nincs olyan szabály (!), hogy egy meghatározott diagnózisra csak egy meghatározott ragasztás típus/forma létezik. Inkább az a kérdés, hogy mit szeretnénk elérni a taping kezeléssel? Számomra mindig a következő kérdések irányadók egy ragasztás előtt:

 • 1.) Hol van az alapvető probléma, amit a tapekkel "kezelni" szeretnék? - Ok-okozati összefüggések keresése az egyik legfontosabb szempont!
 • 2.) Mit szeretnék megszüntetni a tapek segítségével? A negatív tünetet - pl. fájdalmat -, vagy a tünetet kiváltó okot? NEM MINDEGY! Pl. egy teniszkönyöknek számos oka lehet! Amennyiben tapekkel nem megfelelő helyen történik a ragasztás, vagy nem a leghatékonyabb technikával/technikákkal, akkor hosszú hetekig végezhetjük azt, a szalagokat többször cserélve, feleslegesen, vagy minimális sikerrel! Amennyiben azonban megvan a teniszkönyököt kiváltó igazi ok, akkor elegendő csak kb. 3-4 napig használni a tapaszt és megoldódik a probléma! Természetesen megfelelő alapvető kezelésekkel kiegészítve. Hiszen egy kihagyhatatlan szempont a tapek használatánál, hogy csak más kezelésekkel/terápiákkal együtt alkalmazható igazán hatékonyan!
 • 3.) Melyik az a ragasztási forma, amely a leghatékonyabban, a leggyorsabban szünteti meg az adott panaszt, problémát?

 

Mivel fontos az elemző, problémamegoldó gondolkodásmód a taping kezelések hatékonyságában, ezért tanfolyamainkat is erre építettük. Alaptanfolyam (PPTA) elvégzését követően a terapeuták megtanulnak önállóan gondolkodva, páciensre rávetítve diagnózisokat kezelni, panaszokat tüneteket megszüntetni. Hatékonyan és gyorsan!

 

Innentől kezdve 3 választási lehetőség van a továbbhaladásra:

 • 1.) terüet: Kineziotape, Proprioceptiv Physiotape® (PPTH) haladó tanfolyam - Itt lehetőség van kb. 50 féle belgyógyászati és mozgásszervi megbetegedés ragasztási lehetőségeinek, a crosstaping használatának, a hegkezelési formáknak/lehetőségeknek, meridiánok ragasztási lehetőségeinek, valamint a komplex nyiroktape technikának a megtanulására. Terapeuták kérésére ezt kiegészítettük néhány speciális ragasztási tippel, melyet akkor alkalmazunk, amikor a kineziológiai tapaszokat nem elasztikus tappel szeretnénk egy időben alkalmazni egy-egy diagnózisnál. (Vagy azonnal a Kineziotape, Komplex Proprioceptiv Physiotape®)
 • 2.) terüet: Klasszikus taping - Nem elasztikus tapek használata a sport, rehabilitáció, prevenció területén - A tanfolyam biztosítja az ízületi-, izomsérülések ragasztási lehetőségeinek megtanulását, valamint korrekciós taping felhelyezését különböző testrészekre/területekre. Lokális izomsérülések, az ízületi mozgásterjedelem célzott beszűkítése (sérülés típusa szerint), korrekció, komplex stabilizáció a legfontosabb témakörök.
 • 3.) terüet: Mindkét tanfolyam elvégzése - Amely a lehető legkomplexebb ismereteket nyútja a terapeuta számára.

 

Amennyiben további kérdése van a taping képzésekkel kapcsolatosan, keresse ügyfélszolgálatunkat, ahol munkatársaink még több információval látják el Önt. Telefonszámunk: 36 1 471 1435

 

manuálterapeuta, Dorn-Breuss terapeuta/instruktor,

PHYSIOVIT Nemzetközi Oktatási- és Terápiaközpont Kft.

Kategória: Képzés

Klasszikus tapek (nem elasztikus tapek) és bandázsok alkalmazása az élsportban már régóta jól bevált ragasztási forma a sportsérülések mielőbbi gyógyítása érdekében. Ilyen nem elasztikus tapek használata fontos minden terapeuta számára, akik sportsérülésekkel, bokaficamokkal, ízületi- és izomsérülésekkel stb. foglalkoznak. A klasszikus tapekkel létrehozott funkcionális kötések nélkülözhetetlenek a sportrehabilitációban.

A tapek használatát két csoportra lehet osztani. Egyik csoportba azok a sérülések tartoznak, amelyek egyáltalán nem igényelnek gipszrögzítést, csupán néhány napos stabilizálást.

Másik csoportba azok az ízületi tok, ízületi szalag és izomsérülések tartoznak, amelyek több hétig tartó rögzítést, esetleg operációt igényelnek. A szöveti sérülés szakaszait figyelembe véve (lsd. sebgyógyulás fázisai), a legmegfelelőbb időben kell elkezdeni a klasszikus tapekkel végzett funkcionális kötés/kötések alkalmazását, illetve annak a sérülés mechanizmusától függő speciális felhelyezését. Mindezt nagy gondossággal, hiszen a funkcionális kötések sokszor ízületi mozgásterjedelem szűkítésével járnak, így a kinematikus láncreakció beindulását a kötés felhelyezésével szintén el kell kerülni!  Ezzel a két nagy területtel a továbbképzés tanórái részletesen foglalkoznak.

Harmadik témaköre a továbbképzésnek a sportsérülések első óráiban használható bandázsolási technikák témaköre. Úgy is nevezhetjük, hogy "elsősegély a sportban".

 

A kettő napos továbbképzés a következő témakörökből áll majd:

 • Lokális izomsérülések, az izomsérülés gyógyulási szakaszai (napokra lebontva), a szakaszokban alkalmazható terápiás lehetőségek
 • Ízületi tok és szalagsérülések ragasztása ízületenként/testrészeknél,
 • Elsősegély a sportban, jég és bandázsolás (előnyök. hátrányok)
 • Ok-okozati összefüggések a sportsérülések mechanizmusában,
 • Sportsérülések videóanalízise,
 • Elasztikus tapek és klasszikus tapek együttes alkalmazása

A továbbképzés elvégzéséhez nem szükséges ismerni a Kineziotapek (elasztikus tapaszokkal történő ragasztások) használatát. Ez a taping tanfolyam a kineziotapektől függetlenül is elsajátítható. Mindenkinek ajánlott, aki traumatológia, ortopédia sportrehabilitáció területén tevékenykedik.

Egy-egy szöveti sérülés esetén fontos, hogy a célnak megfelelő stabilitást, tehermentesítést végezzünk a károsodott terület mielőbbi gyógyulása érdekében. Ezt a célt hatékonyan szolgálják a tapaszok, melyek megakadályozzák a sérült szövet túlterhelését, de a funkciót (pl. ízület, izom esetében) nem, vagy célzottan korlátozzák. Például bizonyos mozgásirányokat nem, vagy csak részben, un. szabályozott formában korlátoznak.

Kiemelten fontos területe a képzésnek az elasztikus kineziológiai tapek és a klasszikus tapek együttes gyakorlati alkalmazása a szöveti sérülés típusától függően, a hatékonyabb gyógyulás érdekében (Pl. szalagsérülés, izomsérülés stb).  Kétféle tapasszal végzett ragasztás kétféle szemléletet ötvöz.  Például egyiket rugalmas, elasztikus tapasszal (tape), másikat pedig rigid, nem elasztikus anyaggal végezzük. Egyiknél szempont a mozgásterjedelem megtartása, másiknál annak korlátozása. Egyiknél több napig is a bőrön marad a szalag, másiknál gyakrabban kell cserélni. A különbségeket hosszasan lehetne sorolni.

Komplex Proprioceptiv Physiotape, Proprioceptiv Physiotape Alapechnikák, valamint Proprioceptiv Physiotape II. rész (haladó) tanfolyamokon érintettük a klasszikus tapinget. Minden esetben nagy érdeklődést tapasztaltunk terapeuták részéről a nem elasztikus tapekkel végzett kezelések iránt. Többször kérték tőlünk Résztvevőink, hogy mutassunk be egy-egy konkrét sérülésnél alkalmazható ragasztási technikát, mert a mindennapi munka során szükségük lenne rá a rehabilitációs osztályon, vagy a járóbeteg szakellátás területén. Eddig ezeknek a kéréseknek spontán, rögtönzött formában - időhiány miatt sokszor a tanfolyamok szünetében - tettünk eleget. Most azonban elérkezettnek látjuk az időt, hogy ezt a taping formát kissé komplexebben, széleskörűen mutassuk be az érdeklődőknek.

PHYSIOVIT minden tanfolyamánál – így itt is –  fontos szempont a gyakorlati alapokon nyugvó, un. gyakorlatias oktatás! Sok gyakorlás, sok gyakorlati tapasztalat, egyéni esetekkel. Nagy hangsúlyt fektetünk a problémamegoldó gondolkodáson alapuló kezelésekre a taping területén is. Ennek egy fontos célja van. Résztvevőink a 2 nap alatt megtanulják a technikát önállóan, az adott betegre, vagy sérülésre rávetítve, az ok-okozati összefüggések feltárása után a lehető legnagyobb eredményességgel alkalmazni.

Klasszikus tape  tanfolyamunkra jelentkezéssel  lehetőség nyílik a taping kezelések elméleti ismereteinek, a kezelésekhez szükséges ragasztási lehetőségeknek, a sérülések típusától és testtájaktól függő tapeléseknek az elsajátítására mind a rehabilitáció, mind pedig a prevenció területén.

 

Klasszikus tape tanfolyamunk felépítése:

 • Klasszikus taping elméleti alapjai
 • Klasszikus taping - anyagismeret
 • Taping alkalmazása sport-, rehabilitáció- és prevenció területén,
 • Ragasztási lehetőségek az alsó végtagok területén - lokális szabályok, ragasztási lehetőségek különböző eredetű sérülések esetében (külön részletezve a szalagsérülést, izomsérülést, ízületi tok sérülést),
 • Ragasztási lehetőségek a felső végtag területén  törzs területén - lokális szabályok, ragasztási lehetőségek különböző eredetű sérülések esetében (külön részletezve a szalagsérülést, izomsérülést, ízületi tok sérülést),
 • Ragasztási lehetőségek a törzs területén - sérülések, bordatörés, izomhúzódás, tartáshibák
 • Kinezio.Tape és Klasszikus Taping - hasonlóság és különbség és ragasztási formák keveréke;
 • Videóanalízis;
 • Elsősegély a sportban;
 • Diagnózisok szerinti ragasztás leggyakoribb kórképek esetében: pl. vállízületi instabilitás; teniszkönyök; golfkönyök; térdízület kereszt-, kollaterális szalag sérülés; ínhüvely gyulladás; Achilles-ín sérülése; szupinációs trauma stb.

 

Klasszikus tape tanfolyam - 20 tanórás, 2 napos szakmai továbbképzés

Képzés helye:  PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130. - Helyszín változtatásának jogát fenntartjuk!

Időpont:

 • BUDAPEST, 2018. április 06-07.

Órák száma:

 • Elméleti órák száma: 4 tanóra
 • Gyakorlati órák száma: 16 tanóra

Csoportlétszám: A továbbképzés min.15 fővel indul. Maximum létszám 20-22 fő.

Tanfolyam ajánlott: gyógytornászok, gyógytornász hallgatók, orvosok, orvostan hallgatók, személyi edzők, diplomás sporttanárok, gyógymasszőrök, sportmasszőrök,  ergoterapeuták (rehabilitációs tevékenység terapeuták) részére

Tandíj:

 • HUF: 48.000 Forint, azonban PhysioVit Card/hallgatói kártya használattal 30.000 Ft, amely magában foglalja az órai jegyzet és gyakorló anyagokat, az igazolások regisztrációját. Képzéshez kedvezményes csomagok tartoznak. Aktuális akciókról, kedvezményekről tájékozódjon ide kattintva: "Kedvezményes képzési csomagok."
 • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni.
 • Tandíj törlesztéséhez részletfizetés igényelhető! Ennek pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból. Részletfizetési tájékoztató...

 

Kategória: Képzések leírása

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.