+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Az idei esztendő közepén, a nyári hónapokban már több alkalommal informáltuk az olvasókat facebook oldalunkon egy kiváló sportoló felkészüléséről, eredményeiről, az augusztusi világverseny pillanatairól és a jól megérdemelt és megnyert világbajnoki címről. Így néha-néha be is tekinthetett minden kedves olvasó Frida rehabilitációjába a facebook live csatornán keresztül. Most - az évente szokásos összegző, visszatekintő sorozatunkban - a világbajnok crossfit versenyző Frida sikereit foglaljuk össze egy témában:

Teljesítményorientált, sportspecifikus és szöveti analíziseken alapuló profi sportrehabilitáció a Rehab Akadémián.

Hatalmas kihívás előtt álltunk, amikor a magyar rendőrség kiváló sportolója, kategóriájában Európa legjobbjának számított versenyző jött el hozzánk a Rehab Akadémiára néhány héttel egy nemzetközi crossfit verseny a World Police and Fire Games 2017 előtt, ahol a tét nem kicsit volt. Hiszen egy los angelesi világverseny kezdődött augusztusban, ahol eldől, hogy Frida marad a világranglista 3. helyén, vagy legyőzi ellenfeleit és a világ legjobbja lesz a kategóriában a katonák és rendőrök részére megrendezett világméretű megmérettetésen. Azonnal egyértelmű volt, hogy minden apró tudásunkat össze kell szedni és a panaszokat viszonylag gyorsan megszüntetni, hogy a felkészülés intenzív időszakában a teljesítmény fejlesztése ne álljon meg.


Intenzív sportrehabilitációra kaptunk egy sportolót, akinek az alapvető sportspecifikus (crossfit) mozgások közben jelentkező panaszait, fájdalmait azonnal meg kellett szüntetni, hogy az ne hátráltassa őt a felkészülésben, az edzésekben. Nagy volt a tét, hiszen a világverseny ott volt a nyakunkon. Milyen szempontok szerint folytak a sportspecifikus vizsgálatok, analízisek?

  • 1.) Az első találkozás alkalmával rendkívül fontos volt, hogy megismerjük, lokalizáljuk a problémát és feltérképezzük azokat a forrásokat, melyek az edzés közbeni fájdalmakat, nehézségeket adják.
  • 2.) A másik fontos szempont volt, hogy gyorsan kell elvégezni a panaszok megszüntetését, hiszen néhány nap múlva rendkívüli terhelést kell elviselnie az izmoknak, ízületeknek a világversenyen, az intenzív edzéseken.
  • 3.) Harmadik kiemelt szempontunk volt, hogy mindent úgy kell rehabilitálni, hogy még véletlenül se csökkenjen az izmok teljesítménye, hiszen a már 2 éve folyó felkészülési folyamatot nem zavarhatja meg egy szöveti optimalizálásra törekvő, de a verseny dátumára tekintettel számunkra kevés gyógyítási lehetőséget adó versenydátum. Ez pedig a teljesítményt szintén befolyásolhatja.

Célunk volt, hogy intenzíven, ha lehet akkor 2-3 kezeléssel, kb. 1 héten belül meg tudjuk szüntetni a minőségi felkészülést akadályozó fájdalmat kiváltó tényezőket. Mindezt egész napos, intenzív, napi 8 órás rehabilitációs terápiákkal, tréningekkel a fasciaháló letapadásainak, disztorzióinak megszüntetésére irányuló terápiákkal.

Melyek voltak a teljesítményorientált sportrehabilitáció kiemelt lépései?

Az első lépés egy alapos, mindenre kiterjedő funkcionális elemzés volt egy egyedileg kifejlesztett számítógépes mozgáselemző program alkalmazásával futószalagon. A sok millió grafikonból kellett kiemelni a problémát statisztikai analízisek alapján lefuttatott elemzésekkel előre vetítve az összes funkcionális láncreakciót, rizikófaktort, amely a beavatkozások kockázati és eredményesség elemzésére vonatkozó rövid távú rehabilitációs tervek felállítását biztosította számunkra.


>>>Klikkeljen a képre a részletekért, további szöveges tájékoztatóért... <<<

Második lépés volt a kinematikai láncelemzések sorozata, eredmények kiértékelése majd a szöveti analíziseken alapuló teljesítményorientált terhelési és rehabilitációs kezelési terv kidolgozása. Ehhez több lépcsőből álló számítógépes mozgáselemzésre volt szükség (BodyScreening), majd hosszas eredmény értékelésre, a terhelési viszonyok, az ok-okozati összefüggések megértése érdekében. Ennek köszönhetően a lenti fotón is látható értékeket jelenít meg számunkra a vizsgálat és ezekre írjuk rá az egyéni sportrehabilitációs protokollokat/ programokat, a manuális terápiákat és az edzésterveket.

 

Harmadik lépésben elindult a kezelés, melyben első helyen a fájdalom megszüntetése, a mozgástartomány visszanyerése és a teljesítmény megtartása volt a cél. Elindult az első kezelés a sportspecifikus, crossfit mozgásmintáira adaptált PhyDoArt® program. Specialitásait kihasználva manuálterápiával, fascia terápiákkal (Fascia Release, FDM), gerincterápiával, lökéshullám kezeléssel és floss-tréninggel, orvosi flossing kezeléssel együtt első 3 órás beavatkozásunk azt a célt szolgálta, hogy az akut fájdalmaktól minél hamarabb, lehetőleg 2-4 napon belül szabaduljon meg a sportoló. És ezek után viszonylag hamar el is kezdődött a lenti videón is látható szabadsúlyzós sportrehabilitációs tréning.


>>>Klikkeljen a képre a videóért.... <<<

Egy intenzív, kb. 2 éves felkészülési időszak fasciahálóban bekövetkező disztorzióit kellett relatív rövid idő alatt megszüntetni, így azonnal a  PhyDoArt® beavatkozásokkal kezdtünk, több alkalommal ismételve abból a megfontolásból, miszerint minél hosszabb ideig tart, annál inkább javul a szövetek állapota, megszűnik a fájdalom forrása, rendezhető a terheléshez igazodott, de deformált kinematikai lánc, a fasciaháló. Ugyanakkor a lazítás, kezelések utáni pihentetés szintén megbonthatja a rendszeres terhelés, az edzés hatására kiépült erős, stabilizáló, az izomműködéshez optimális alapot biztosító fascialáncok rossz szituációkhoz adaptálódott rendszerét, így azonnal el kell kezdeni az optimalizált tréninget, hogy az optimális sportspecifikus alkalmazkodás megkezdődjön a szövetekben. Az első vizsgálatot és kezelést így hamar követte 3x több órás órás egymást követő napokon alkalmazott fascia release manuális terápia, illetve release és SMR oktatás majd hamar napi kettő egyre intenzívebb crossfit edzés.


>>>Klikkeljen a képre a részletekért, további szöveges tájékoztatóért.... <<<

A rehabilitációs kihívást sikerült sikerrel teljesíteni és Fridának 2017. augusztus 16-án a világranglista első helyére lépni az Egyesült Államokban megrendezett World Police and Fire Games 2017 versenyen.


>>>Klikkeljen a képre a részletekért, további szöveges tájékoztatóért.... <<<

Sikeresen legyőztük a fájdalmakat, ugyanakkor az aranyérem mellett már néhány órával a verseny után arról egyeztettünk, mikor kezdhetjük majd el az utómunkákat, a versenyen elszenvedett kisebb húzódás, kötőszöveti disztorzió megszüntetésére irányuló gyakorlatokat. Ezekről beszéljenek tovább a lenti képek és a fotókhoz csatolt linkek alatt olvasható gondolatok. Egy élmény volt számunkra is. Köszönjük a bizalmat ezúton is Fridának!

>>>Klikkeljen a képre a részletekért, további szöveges tájékoztatóért.... <<<

>>>Klikkeljen a képre a részletekért, további szöveges tájékoztatóért.... <<<

Rehabilitációs programok profi sportolók számára egyéni mozgásminták analizálása és a szöveti analízisek alapján sportrehabilitációs szakembereink által vezetve elérhetők a Rehab Akadémián! Bejelentkezés: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435, +36 1 607 3219

Kérje szakembereink tanácsát a következő telefonszámok valamelyikén: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435

Cikket írta/szerző: Kanyó Ildikó, PhysioVit Rehab Akadémia/ Sportfizioterapeuta, 2017. december 10. (Fotó: Tóth Frida/Facebook)

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

Korábbi cikkünk már foglalkozott az ínsérülésekkel, akkor a táplálkozás preventív szerepe került előtérbe. Ebben a cikkben a bemelegítés és a levezetés kerül a fókuszpontba, hiszen ha ezekről megfeledkezünk, hosszútávon akár komolyabb problémánk is adódhat.

Az előzőekben már indokoltuk, miért olyan fontos az inakkal is foglalkozni, ám valamiért erről a struktúráról – csakúgy, mint a szalagokról, fasciákról, stb. – nagyon sokan megfeledkeznek, és a mozgatórendszert még mindig csak csontok, porcok és izmok sokaságából képzelik el az emberek. Az izom megfelelő működéséhez azonban elengedhetetlen az egyéb struktúrák megfelelő működése, így az inakkal sincs ez másként.

Magyarországon 2012. óta azon dolgozunk, hogy a magyar sportrehabilitáció területén tapasztalható hiányosságokat pótoljuk. Magyar és nemzetközi területeken tevékenykedő képzési iskoláink (PHYSIOVIT) kezében kettő nagy sportrehabilitációs irányzat egyesül.

Egyik képzés az International Academy For Sportscience közreműködésével, a City University Los Angeles Sportrehabilitációs szakiránya, a World Commission For Sports Biomechanics (WCSS), a World Association of Rehabilitation Training (WART) védnöksége alatt álló, a Association for Accredetation of Sports Physical Therapy and Sports Physical Therapy Trainers által elismert Physical Rehabilitation Trainer képzés. Másik nagy sportrehabilitációs irányzat a DOSB Sportfizioterápia, amely a Deutscher Olympischer Sportbund licensze alatt álló képzés.

Az utóbbi években nagy szerep jut a sportrehabilitációs szakembereknek a sportolók sérüléseinek speciális rehabilitációjában, illetve krónikus megbetegedések kezelésében egyaránt. Különösen azért, mert a mozgásszegény életmód miatt megszaporodtak az un. civilizációs betegségek, mint pl. az oszteoporózis, az artrózis, a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbetegség, az elhízás stb.

Physical Rehabilitation Trainer (továbbiakban Sportfizioterapeuta, Rehabilitációs Tréner) munkája a jövőben egyre inkább kiterjed majd a sportolók rehabilitációja mellett a krónikus megbetegedések területére is. Ez a tendencia figyelhető meg Németországban, ez lesz Magyarországon is. Szükségünk van a jelenleginél több speciálisan képzett szakemberre. Egy Sportfizioterapeuta, Rehabilitációs Tréner

  • rendelkezik azzal a tudással, amely a tréningelméletet, az edzésterv készítést, a táplálkozásélettant, a tréningfiziológiát, a tréningpszichológiát foglalja magába;
  • tud táplálkozási tanácsokat adni, ismeri a szövetek speciális viselkedését a különböző tréninghatásokra, tudja hogyan lehet ezt kihasználni sérüléseknél, patológiás, degeneratív elváltozásoknál;
  • tudja, hogyan lehet a civilizációs megbetegedések tüneteit, következményeit egyéni, specifikus, individuális tréninggel pozitív irányban befolyásolni;
  • ismeri, hogy hogyan lehet a szöveteknek megfelelő edzésingereket adni prevenciós célból, a sérülések, a degeneratív megbetegedések elkerülése, vagy számuk lecsökkentése érdekében.

Sokat beszélünk arról, milyen káros hatása van az immobilizációnak, mégis a lehető leghosszabb ideig nem nyúlunk a sérült testrészhez, vagy ha igen, nem biztos, hogy megfelelő ingereket alkalmazunk?

Sokat beszélünk a csontritkulásról, arról mennyire fontos oszteoporózisban szenvedő embereknél a helyes testmozgás, mégis biztosak vagyunk abban, hogy a legmegfelelőbb ingereket kapják pl. a talajtornánál, a masszázsnál, a szubaqualis tornánál, vagy a kerékpározásnál? Bizonyos esetekben pontosan azokat a gyakorlatokat kerüljük, amelyek a legfontosabb ingerei lennének a pozitív irányú csontátépülésnek.

Sokat beszélünk a bokasérülés, csonttörés utáni rehabilitációról, de gondoltunk e már arra, hogy az izmokat, a csontokat, az ízületeket, a fasciahálót, a kinematikus funkcióláncot, a tehermentesítés következményeit külön problémaként kezeljük más-más terápiákkal, különválasztva az okokat és következményeket? Mindezt azért, hogy 2-4 hetes immobilizáció után ne kelljen a következmények következményeivel kezdeni a rehabilitációt, hanem direktben tudjuk az oki kezeléseket végezni!

Gondolunk e arra, hogy a kinematikus láncreakció, az alulról fölfelé haladó funkciólánc - amennyiben nincs időben blokkolva/kezelve - akár már egy jelentéktelennek tűnő rándulás után is, az idő előrahaladtával a terhelés függvényében később majd SI ízület, a térd, a gerinc, a hát, a nyak, a fej stb. területén (ízületekben, lágyrészekben) okozhat panaszokat?

Gondolunk e arra, hogy egy ín-, vagy szalagsérülés bekövetkezhet a helytelen táplálkozás miatt, vagy a nem megfelelően alkalmazott edzésingerek, edzésintenzitás miatt? Végül, de nem utolsó sorban a Sportfizioterapeuta, Rehabilitációs tréner munkája már a sérülés pillanatában kell, hogy elkezdődjön! Ez is döntő tényező, amely rövidítheti, vagy gyorsíthatja a gyógyulás idejét.

Fontos szándékunk, hogy a jelenleginél is több szakemberrel ismertessük meg a sportrehabilitáció speciális területét, ezáltal a jelenleginél több sportfizioterapeuta kezdje meg munkáját a kórházakban, járóbeteg szakellátásban, praxisokban, sportkluboknál. Még több sportrehabilitációs tréner kezdje meg munkáját a kórházak járóbeteg szakrendelőiben, a magánrendelőkben, a sportkluboknál. Azok a gyógytornászok is kaphassanak speciális képesítést, akik a kórházakban először találkoznak a sérült sportolóval, a sérült pácienssel! Ezt azért is tartjuk kiemelkedően fontos szempontnak, mert minden későbbi rehabilitációs lehetőség, irány, időtartam, korai és/vagy késői qualitativ és quantitativ eredmények sokszor már itt megpecsételődnek.

Képzésünk egy, a hazai gyakorlatban rendkívül hiányos területet ölel fel, amely egy fontos kulcsképzés a gyógytornász, a személyi edző, a tréner, az orvos és a sportoló/páciens között. Fontosnak tartjuk tudatni a nyilvánosággal, hogy már 2012. óta rendkívül komoly és kemény munka folyik képzési projektünk keretén belül iskolánk, nemzeközi szervezetek és magyar sportklubok orvosai, terapeutái között, amelynek első eredménye hogy hazánkban kb. 2 hónap múlva megkezdik munkájukat az első, Physical Rehabilitation Trainer (PRT rehabilitációs tréner) képzettséggel rendelkező, nemzetközileg jegyzett, a WART (Európa, USA) által is regisztrált szakemberek.

Jövőben is fontosnak tartjuk az élsport, a teljesítményfokozás és a gyakran előforduló sportsérülések megelőzése, kezelése területén dolgozó edzőket, terapeutákat felkészítsük a legnaprakészebb, tudományos kutatásokon alapuló, és a nemzetközi gyakorlatban is bevált sportrehabilitációs és prevenciós módszerekbe a velünk együttműködő nemzetközi szervezetek segítségével (City University Los Angeles, I.A.S., WART, WCSS, DOSB) . A képzéseken megszerezhető kompetenciákkal így mi is hozzá tudunk járulni a magyar sportolók sikereinek, jövőbeli sporteredményeinek javulásához.

 

Cikkünkről részletek a www.sportorvos.hu portálon is.

Kategória: Képzés
hétfő, 10 Március 2014 23:00

Mikulicz vonal és mediális kollapszus

Gyógytornászok, orvosok, edzők körében ismert, hogy mennyire fontos a Mikulicz vonal, annak fiziológiás állása, helyzete. Eltérések esetén elengedhetetlen egy célzott, helyesen felépített edzésprogram kiírása és annak végrehajtása az ízületek, a környéki lágyrészek, ezáltal az egész test túlterhelésének elkerülése érdekében. Tudja mit kell tennie, hogy elkerülje a kinematikai láncreakciók beindulását/elindulását?

Tudja mit kell tennie egy sportrehabilitációs koncepció, rövid és hosszútávú kezelési terv, tréningterv kidolgozásánál a Mikulicz vonal eltérései esetében? Mindezekre a kérdésekre választ adunk a Sportfizioterápia, Rehabilitációs tréner képzéseinken szakemberek számára, illetve a rehabilitációs edzések során a gyógyításban pácienseink részére.

Mediális kollapszus? Tréning? Edzés? Senzomotoros stabilizáció? Hogyan kell a lehető legrövidebb úton, qualitativ és quantitativ eredmények felmutatása mellett a szöveti sérülés típusára, annak gyógyulási idejére tekintettel rehabilitálni egy sportolót, egy pácienst? Hogyan kell individuálisan rövid és hosszútávú kezelési-, illetve tréningtervet készíteni egy sportolónál, egy páciensnél? Sportrehabilitációs képzéseken mindez és még sok egyéb megtanulható nálunk!

Képzés 35 éve az élvonalban a sport, a rehabilitáció és a prevenció területén!

 

Kategória: Gyógyítás

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.