+36 1 471 1435, +36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800. | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
csütörtök, 15 Február 2018 04:20

Viscerális Osteopathia

Funkcionálisan a gerinc, a gerincvelő a szervekkel az autonóm idegrendszer által kapcsolódik össze. Ezen neurális összeköttetés által tudják kölcsönösen befolyásolni egymást. Így ma már tudjuk, hogy a szervi zavarok kiváltó okai lehetnek a hát-, a deréktáji, vagy pl. a fejfájásnak.

Másfelől a csigolyák diszfunkciója okozhat visszatérő szervi zavarokat. Ennek az információnak az ismerete, minden manuálterapeuta számára elengedhetetlen. Ezért is indítottuk el viscerális osteopathia képzésünket, hogy 16 napban (4x4 nap) összefoglaljuk azokat az elméleti és gyakorlati háttereket, amelyek ma már egy modern fizioterápia esetében elengedhetetlenek a komplex rehabilitáció, a páciens állapotának ok-okozati összefüggések feltérképezésén és a kiváltó okok és tünetek megszüntetésén alapuló manuális terápiának, gyógyításnak.

A viscerális osteopathia kurzuson résztvevők elsajátítják a hasi- és mellkasi szervek funkciózavarainak klinikai tüneteit, beleértve a differenciál- és kizáródiagnózisokra irányuló vizsgálatokat, teszteket. A hallgatóknak lehetőségük lesz a manuális vizsgálati és kezelési technikák elsajátítására, minden szervi problémára kiterjedően. Ezek segítségével kideríthetjük, hogy vajon viscerális zavar okozza-e a negatív tüneteket (pl. hátfájást), vagy alsó végtagba kisugárzó fájdalmat, deráktáji panaszokat stb. Lehetőség lesz effektíven és adequáltan beavatkozni egy -egy manuális technikával, amely a tünetek megszüntetésére irányul ugyan, de távolabb, a belső szervekben történik a kezelés.

Összesítés a viscerális osteopathia képzés tartalmát:

 • Szervek anatómiája,beidegzése,vascularizációja
 • Szervek fizilógiája, pathofiziológiája
 • Szervek funkciózavarainak klinikai tünetei
 • Szervi zavarok diagnosztikája,differenciáldiagnosztikája,kizáródiagnózis
 • Vizsgálati és kezelési technikák
 • Visceroszomatikus/ szomatoviscerális reflexek jelentése
 • Viscerális zavarok szomatikus tünetei
 • Szervi diszfunkciók következményei a mozgásszervrendszerre

 

A mozgásszervrendszer a teljes testsúlyunk 50%-át alkotja és 80%-ban az összes receptor megtalálható az izmainkban. Ebből kifolyólag nevezzük a mozgásszervrendszerünket a legjelentősebb érzékelőszervünknek. Az izom disbalance-ok, fascia letapadások és ízületi blokádok a karokon és lábakon, aktiválják az idegrendszert és a csigolyák diszfunkciójához tudnak vezetni. Fordított esetben szintén, a csigolyablokádok befolyásolják a végtagok propriocepcióját és kiváltói lehetnek a fájdalomkórképeknek a lábakon és karokon.( Neuralgia, Pseudoneuralgia)

Egy eredményes terápia érdekében, ismernünk kell a fájdalom kiváltó okát és különbséget kell tennünk a különféle fájdalomtípusok között. (Triggerpontok, Neuralgiák, Izomfájdalom, Lokális fájdalom)

Az osteopathia jelentősége itt azon a tényen alapszik, hogy a nyugati országokban több híres sportoló valamint nagyobb sportegyesület alkalmazza, mint hatékony terápia. Egy szavazás a legutóbbi olimpián szintén megerősítette ezt, és ebben a zsigeri, azaz a viscerális osteopathia is kiemelt helyen szerepelt.

 

Képzést vezető oktatók, docensek: Az oktatást az IFAO docensei végzik, akiket a németország legnagyobb osteopathiás iskolája biztosít.
Minden oktató több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik az osteopathiában.

Az egész tanári gárdának érvényes tanítási engedélye van, melyet a német BAO és VOD Osteopathiás Szövetség bocsátott ki. Oktatóink listája, akik a magyarországi képzésekben is részt vesznek itt tekinthető meg.

Képzés német nyelvű, magyar nyevre történő konszekutív követő tolmáolással.

 

Időpontok:

 1. MODUL: 2018. április 26-29.
 2. MODUL: 2018. május 31- június 03.
 3. MODUL:2018. június 14-17.
 4. MODUL: 2018. szeptember 13-16.

 

Tanfolyam helye: 

 • BUDAPEST: PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)

Résztvevők lehetnek: pl. orvosok, gyógytornászok, III., vagy IV. éves gyógytornász, humánkineziológus, konduktor és orvostan hallgatók, edzők, gyógymasszőrök, FONTOS ELŐFELTÉTEL MINDEN SZAKMACSOPORT RÉSZÉRŐL A FUNKCIONÁLIS ANATÓMIA ISMERETE!!!

Tandíj:

 • HUF: 129.000 Ft/modul, PhysioVit Card/hallgatói kártya használattal leadott regisztrációkkal modulonként 29.000 Ft kedvezményt adunk, azaz 100.000 Ft/modul.
 • EUR: 416 Euro/modul, , PhysioVit Card használattal 2018. február 15-2018. március 15. között leadott regisztrációkkal modulonként 90 Euro kedvezményt adunk.
  • Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból: "Kedvezményes képzési csomagok."
  • HUF: Tandíj törlesztése forintban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni. Bővebben a tandíjfizetésről itt...
  • Képzéshez - amennyiben a jelentkezés leadása és a képzés dátuma között min. 1 hónap áll rendelkezésre - részletfizetés is igényelhető. Részletfizetési tájékoztató...

   

  Van már PhysioVit kártyája? Tudta, hogy a kártyával képzési kedvezmények vehetők igénybe? Tájékozódjon a részletekről és igényeljen Ön is egy kártyát. A képzésre jelentkezők részére a hallgatói kártya regisztrálásra kerül és az első napon személyesen átvehető a regisztrációnál.

Kategória: Képzések leírása
Szeretnénk röviden egy esettanulmány segítségével bemutatni hogyan kezeli egy osteopat a páciens panaszait, ezért mai témának a vállfájdalmak hátterében megbújó gyomorproblémákat emeljük ki Önöknek.
 
Egy 45 év körüli férfi vállproblémával jött el hozzánk a praxisba. Több hete vannak fájdalmai. Nem volt orvosnál, a váll még nem lett megvizsgálva. A férfi panaszkodik, hogy gyakran vannak gyomorpanaszai visszafolyással (reflux). Panaszkodik, hogy fáj a háta és gyakoriak nyaki panaszai, fájdalmai is. Autóbaleset miatt elszenvedett egy ostorcsapás sérülést kb. 15 évvel ezelőtt. Abban az időben készítettek röntgen felvételt és felírtak neki nyaki rögzítőt. A beteg kapott fizioterápiát miáltal a probléma viszonylag gyorsan megoldódott.
 
Jelenleg a vállfájdalom mind éjjel, mind a nap folyamán érezhető. A fájdalom miatt a férfi alig bírja felemelni a karját. A vizsgálat során azonban a vállízületi mozgástartomány alig volt beszűkülve, ugyanakkor találtak egy fájdalmas mozgáskorlátozást, de a mobilitásszűkület a vállízületben jelentéktelen volt. Váll környéki izmokban triggerpontok voltak, úgymint supraspinatus, infraspinatus, pectoralis major, teres minor, subscapularis területén. A nyaki gerinc szignifikáns blokkját a második nyakcsigolyánál (C2) lehetett érezni. A háti gerinc közepénél a bal oldalon érezhető volt egy különálló izomkeményedés a paravertebralis izmokban.
 
A visceralis (zsigeri) vizsgálat kimutatott egy fokozott izomtónust a gyomortájban, a gyomortáji szögletben. A gyomor enyhén nyomásérzékeny volt. Továbbá voltak jelentős reflexzónák a hasnál, ami azt jelzi, hogy akut gyomorprobléma is kialakult és ez mivel akut esetre utal, dominál itt is a fájdalom és a sympathikus.  Ezért az első terápia ezt figyelembe veszi triggerpont kezelés alkalmazása által. Kezelések során használunk technikát, amellyel a vegetatív idegrendszert, itt a symapthikust befolyásoljuk, reprasing technikákat, cranialis osteopathiát  szintén a vegetatív idegrendszer befolyásolása érdekében. A második kezelés majd egy hét után következett. A beteg egy kicsit jobban érezte magát. A váll mozgása már nem volt annyira fájdalmas. Az amplitudó nagyobb volt, de a korlátozások még mindig fennálltak.
 
Mivel a fájdalom enyhült, most lehetett kezelni a nyaki gerincet. Egy C2 manipuláció és un. reprasing technikák, mobilizációs technikák a középső háti gerincszakasz területén. A háti gerincszakasz középső része biztosítja az általános sympathikus ellátást a gyomor területén. A diszfunkció a C2 környékén lehet a korábbi ostorcsapás sérülés miatt. De itt is található egy kapcsolat a gyomorral a bolygóidegen keresztül, amely a gyomrot a nyaki gerinchez kapcsolja.
 
Így könnyen lehet, hogy ez a gyomorprobléma kiváltó tényezője a triggerpont a C2 csigolyánál. Ez vezetett a nyaki gerincszakasz diszfunkciójához, ez befolyásolta a nyaki és a váll körüli izmokat. A harmadik kezelés újra kezdődött egy héttel később. A beteg már lényegesen jobban volt. Most már végeztünk kezeléseket háti gerincre is. Egy meszesedés alakult ki a háti gerincnél, amely a Th5-ös csigolyánál lett kezelve. A beteg táplálkozási tippeket kapott a gyomor kezelésére. A gyomorpanaszok is és a vállfájdalmak is megszűntek.
 
Összességében 3 komplex terápia elegendő volt az akut fájdalmak megszüntetése érdekében úgy, hogy mindhárom irány (gyomor, nyaki régió és háti-vállövi szakasz) kezelésére alaposan időt fordítottunk.
 
Cikket írta/szerző: Philipp Richter IFAO Osteopathia Institut/Németország - PhysioVit Magyarország 2017. november 22.

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.


 

Az Osteopathia által biztosított egész testre, annak elváltozásaira, feltérképezésekre, beazonosítására vonatkozó szemléletmód ma már nélkülözhetetlen az effektív és hatékony, szakszerű terápiás beavatkozások sorából.

Mindenki számára egyéni mozgásminták vizsgálata és a szöveti analízisek alapján profi szakembereink által vezetve elérhetők ezek a kiváló terápiás lehetőségek a PhysioVit Rehab Akadémián, orvosok, gyógytornászok, sportfizioterapeuták közvetítésével. Bővebb információért kérjük keressen minket a következő elérhetőségek valamelyikén: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435, +36 1 607 3219

 

Typaldos módszer - Eredeti FDM Curriculum alapján megtartott ADVANCED képzés az egyetlen európai, közvetlenül Dr. Typaldos által képzett szakember dr. Georg Harrer közvetlen irányítása mellett, az instruktori csapattal most Magyarországon! Minden, az FDM Curriculum alapján (amely a tiszta Typaldos hagyaték az EFDMA irányításában) végzett FDM terapeutát várunk a speciális minősítést és tudásanyagot biztosító képzésre 2018. január 11-12. napokon!

  Regisztrációs lap itt tölthető le...

Amennyiben már részt vett korábban az FDM Basic képzésen és szeretné tudását rendkívül precíz technikákkal gazdagítani az FDM szemléleten belül, akkor ezt a kettő napra tervezett speciális, finom technikákkal, az FDM új tudományos ismereteivel gazdagított, minősítő képzést ajánljuk figyelmébe.

Európában dr. Georg Harrer az egyetlen élő terapeuta, aki közvetlenül Dr. Stephen Typaldostól tanulta meg a speciális módszert annak 2006-ban bekövetkező sajnálatos halála miatt. Nincs más! Így az EFDMA-t alapító, Bécsben élő dr. Georg Harrernek és csapatának - az EFDMA képviseletében -  jutott az a megtiszteltetés, hogy a minőség őrzésével egy tiszta, eredeti Fascia Disztorziós Modell koncepció megismerésének lehetőségét teremtse meg a Typaldos hagyaték átadásával.

A Typaldos féle FDM Curriculum 3x3 napos  képzéseken biztosítja az FDM Basic tudásanyag megszerzését, majd ezt követi az FDM Advanced, majd a kiválók részére, az FDM technikát és tudásanyagot készség szinten elsajátítók részére az FDM IC képzés. Ez utóbbi azonban finom manuális technikák megismerésével, a tiszta Typaldos koncepció kizárólagos képviseletével jár együtt.

A világ minden részén működő hagyaték őrző szervezetek (nemzetközi kapcsolatok részletesen itt) biztosítják a rendszeres információcserét, így az Advanced kurzusok oktatói mindig más földrész képviselői a nemzetközi FDM alszervezetek kapcsolatrendszerének köszönhetően.

Az 1modulos, 2 napból, azaz összesen 16 órából álló FDM Advanced Curriculumának célja az elméleti és gyakorlati technikák hétköznapi praxisban való alkalmazhatóságának minősítése, a manuális finom technikák, képességek elmélyítése.Témakörök a modul idején:
- Effektivitás a gyakorlatban.
- Triggerband disztorziók hatékony megszüntetését célzó technikák. Például dinamikus triggerband kezelési lehetőségek.
- "Finomtunning" - HTP disztorzióknál különféle pozíciókban.
- További manuális technikák a faltdisztorzióknál a törzs és a végtagok területén, különféle kiindulási pozíciókban.
- Kezelési variációk a nehezen megközelíthető területeken Pl. tektóniás váll/scapula.
- Klinikai gyakorlatok és demonstrációk kis csoportokban.


Mivel a technika szigorúan a tiszta FDM alkalmazására épül a Dr. Stephen Typaldos által kidolgozott oktatási tematikára, a 3x3 napos, klinikai demonstrációkkal, e-learning felülettel biztosított tanulásra alapoz, ezért a jelentkezés alapfeltétele a nemzetközi EFDMA-Basic Oklevél (FDM Curriculum) megléte, másolatának csatolása regisztrációkor.

Mi az FDM Curriculum? 3 modulból és modulonként 3 napos képzésekből álló szigorú nemzetközi trend és megfelelőség alapján felépített, 3 fordulós záróvizsgával járó Basic képzés, majd erre épülő 1 modulos Advanced képzés. Így biztosított és a legolcsóbb az a tudásanyag, mely a Typaldos általi követelményrendszernek megfelelően gondoskodik a "tiszta" Fascia Disztorziós technikák továbbéléséről a betegkezelésben való helyes alkalmazásáról. Részletek a Curriculumhoz kapcsolódóan itt olvashatók...

Az európai terapeuták képzését az EFDMA irányítja, a kurzusok felépítése, a komplex tematika az European Fascial Distortion Model Association (EFDMA) által előírt egységes rendszer alapján szabályozott. Fascial Distortion Model (FDM) - A képzéshez tartozó tananyag szigorúan szabályozott képzési modell alapján kerül oktatásra, melynek köszönhetően minden országban ugyan az a képzési modell. Ez biztosítja a terápiás koncepció minőségi kritériumatit és tisztaságát. Ennek köszönhetően a képzés írásos és szóban elhangzott tananyaga többszörös jogi védelem alatt áll Magyarországon is!

2018-as budapesti Advanced képzés időpontjai:

 • ÚJ IDŐPONT HAMAROSAN...

Követelmény:  EFDMA Oklevél másolatának csatolása a regisztrációs lap kitöltésekor, akkor is, ha a jelentkező egyéb európai országokban végezte el azt (Svájc, Ausztria, Németország, Lengyelország, Oroszország stb.)

Képzés helye: 

 • BUDAPEST, PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130.  - Helyszín változtatásának jogát fenntartjuk!

Milyen szakmacsoportok részére ajánlott a képzés? orvos, gyógytornász, humánkineziológus (orvostanhallgató, gyógytornász és humánkineziológus hallgató)

Oktatók: Markus Nagel docens, az European FDM Association igazgató helyettese), Fascia Research Society alapító tagja, fizioterapeuta, osteopath, természetgyógyász

A továbbképzés német nyelvű, magyar fordítással.

Csoportlétszám: A továbbképzés minimum létszáma 15 fő.

Képzést lezáró igazolások: Sikeres záróvizsgát követően (amely magában foglalja a 2 nap, azaz 1 modul komplett elméleti és gyakorlati anyagát komplett elméleti és gyakorlati tételsor alapján) minden terapeuta megkapja a végzettséget igazoló magyar nyelvű dokumentumokat, a jelentkezéskor igényelt német, vagy angol nyelvű igazolást pedig 1-2 héttel később, csak és kizárólag a sikeres vizsgát bizonyító magyar igazolások kiállítását követően, postai úton, melyet futárszolgálatunkkal továbbítunk az érintetteknek.

 

 

 

Milyen szervezet az European Fascial Distortion Model Association (EFDMA)? Az FDM világszervezet hivatalos európai képviselője, amely biztosítja a modell, az FDM terápia eredetiségét, tudományos jellegét és védelmet biztosít a tartalom fejlődésének. Az EFDMA képzései, hivatalos docensei, instruktorai, valamint világkongresszusa itt tekinthetők meg...

Tandíj: 69 000 Ft (magában foglalja a tanfolyam jegyzetanyagát, szkripteket, kiegészítő tanfolyami anyagokat, a képzés anyagköltségét).

 • Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból: "Kedvezményes képzési csomagok."
 • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni. Bővebben a tandíjfizetésről itt...
 • Képzéshez - amennyiben a jelentkezés leadása és a képzés dátuma között min. 1 hónap áll rendelkezésre - részletfizetés is igényelhető. Részletfizetési tájékoztató...

 

Van már PhysioVit kártyája? Tudta, hogy a kártyával képzési kedvezmények vehetők igénybe? Tájékozódjon a részletekről és igényeljen Ön is egy kártyát. A képzésre jelentkezők részére a hallgatói kártya regisztrálásra kerül és az első napon személyesen átvehető a regisztrációnál.

 

* A tájékoztatóban megjelenített összeg a képzés meghirdetésének és a jelentkezés leadásának időpontjában aktuális árakat tartalmazza, amelynek kalkulálásában minden esetben figyelembe kell venni  az EFDMA előírásainak megfelelően alkalmazott szabályváltozásokat, valamint az aktuális devizaárfolyamot.

Kategória: Képzések leírása
Esetbemutatónk célja, hogy felhívja a figyelmet a komplex, funkcionális és problémamegoldó gondolkodás és elemzés fontosságára a rehabilitációs kezelések alkalmazása során egy gyors és hatékony állapotjavulás érdekében. A probléma gyors lokalizálása,  az ok-okozati összefüggések hatékony feltárása viszonylag gyors állapotjavuláshoz, állapot stabilizáláshoz vezethet. Nézzük hogyan történik mindezen funkcionális diagnosztika osteopath szakemberek szemszögéből nézve.
 
Páciensünk egy 39 éves ápolónő, akinek 2 gyermeke van. Konzultáción, kezelésen megjelenésének oka a kb. 6 hete kezdődő intenzív, erős fájdalom a bal ugróízület, a lábfej dorzális része területén megjelenő erős, intenzív fájdalom. A fájdalom hirtelen lép fel, amiért nyugalomba kell helyeznie magát és ez a testmozgást, a munkavégzést rendkívül megnehezíti számára.

 

Anamnézis:

 • 2 természetes szülés, komplikáció nélkül.
 • Nincsenek nőgyógyászati rendellenességek, periódus rendszeres.
 • Gyakori a lumbális területre korlátozódó tompa fájdalom, kisugárzás nélkül.
 • Néha-néha – periodikusan -  előfordul a nyaki gerincszakasz fájdalma, izomfeszesség kíséretében és mozgásbeszűküléssel.
 • Traumás sérülés nem volt.

 

Korábbi operációk: Akut gerincsérv L5/S1 között, kizáródás miatt operálták 12 évvel ezelőtt.

 

Gyógyszerek: Paracetamol az erős fájdalmak miatt.

 

Családi anamnézis: Anyai ágon reumatoid artritis, apai ágon agyvérzés és magas vérnyomás.

 

Betegségek: nincs

 

Klinikai vizsgálat

                       A.Osteopath-Screeningteszt:

                               - Hipdrop bal oldalon pozitív maradt.
                               - A lumbális gerinc jobb oldali inclinációja korlátozott.
                               - A bal lábfej hátsó kiterjesztése és inverziójának korlátozása.

 

                      B.Osteopath-Szegmentális vizsgálat:
                              - L5 diszfunkció maradt.
                              - Ilium anterior diszfunkciója maradt.
                              - Restriktio a bal oldali fibula esetében proximálisan posterior és distalis anterior irányban.
                              - Bal oldali talus hátsó diszfunkció.
                              - Bal oldali cuboid kirotált helyzetben fixálódott.
                              - Fájdalmas triggerpontok észlelhetők a musculus peroseus longus et brevis területén.

A differenciál diagnosztikai vizsgálatok alapján a következő kezelési sorrendet adjuk meg a terápiában:
                              1. Disztálisan tibio-fibularis összeköttetés.
                              2. Felső ugróízület – talus mobilizáció.
                              3. Cuboid pozíció rendezés.
                              4. Lábszár területén triggerpontok kezelése.

 

Összegzés és véleményezés osteopath szemszögből:

A musculus peroneus longus et brevis területére gyakorolt nyomás provokálta, előidézte a lábfej területén jelentkező panaszokat. Ezért a peroneus izok, valamint a vádli izmainak  kezelésére volt szükség. A peroneus izmok fokozott tónusa feltételezhetően a funkcionális terhelések során előidézte a talus anterior irányú blokkolt helyzetét. Itt nem volt semmifél trauma, ezért az a feltételezés, hogy a diszfunkció progresszív formában alakult ki. 

Mivel a páciens alacsony, a legtöbbször magas sarkú cipőben jár. Ez szintén lehet az oka a talus diszfunkciójának, ami folyamatosan ingerli, túlterheli a lábszár laterális és elülső részén elhelyezkedő izmokat.

A fibula funkciót ugyanabban a komplexitásban kell látni. A talus anterior irányú blokkolt pozíciója folyamatosan feszíti az talobibulare anteriust, ami végül az alsó talofibularis összeköttetést anterior irányú blokkolt pozícióba húzva tartva rögzíti. A fibulát kellett kezelni, az izmokat kell külön lazítani, hiszen ha ez nincs egyensúlyban, hamar visszatérhet a blokkolt pozíció. Ugyanez vonatkozik a lábfunkciókra is. Ezeket funkcionális oldalról nézve is kezelni kell, mivel a propriocepció egyébként zavart lesz. Ugyanez vonatkozik az L5-re is.

Érdekesség és ezen kapcsolatrendszerre is kiemelten figyelni kell, hogy a láb fájdalma ugyanazon az oldalon van, mint az operált terület. A korábbi L5/S1 közötti sérv okozhatott proprioceptiv deficitet, ami a stabilitást, stabilizálást nem tette megfelelővé és ez izom túlterheléshez vezetett. Az L5 által okozott diszfunkció a láb diszfunkciójának reflektórikus következménye lehet, mely szintén külön terápiás beavatkozást igényel.

 

Komplex képzések a témában az IFAO Osteopathia komplex képzésésének keretein belül, ahol minden érdeklődő egy, a nemzetközi követelmények által felépített, elfogadott rendszer alapján tanulhatja meg e nagyszerű területnek az elméleti és gyakorlati ismeretanyagát, tudását.

Kérje szakembereink tanácsát a témában következő telefonszámok valamelyikén: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435

 

Szerző: Kanyó Ildikó, 2017. december 01.

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

csütörtök, 03 November 2016 21:40

Betekintés az Osteopathia területeibe

Az Osteopathia, mint moduláris továbbképzés kettő formában lesz jelen 2016 végétől a PhysioVit-nél, melynek köszönhetően mindenki megtalálhatja nálunk a számára testhez álló koncepciót, illetve kialakíthatja saját órarendjét. Mint azt már korábban megírtuk, az osteopathia óraszáma a WHO által nemzetközileg kerül meghatározásra, amely alapján 1020 órás elméleti/gyakorlati tanóra szükséges egy osteopath képesítés megszerzéséhez. A hallgatók részére ajánlott képzési időszak a 400 órás tudományos elméleti, illetve a gyakorlati órákra való tekintettel min. 4, max. 5 év.

A képzéseken nagy óraszámban fordul elő a parietalis, a visceralis, a fascialis, a cranialis Osteopathia. Ebből adódóan jelen bejegyzésünkben most 3 különböző terület sajátosságait mutatjuk be.

1.) parietal/parietális/mozgásszervrendszeri Osteopathia

Az Osteopathia azon ága, mely az ízületek, izmok, inak, szalagok és fasciák mozgásbeszűküléseit vizsgálja és kezeli. A musculo-sceletalis rendszer (a tartó és mozgató apparátusunk a szervrendszere) zavarainak felismerésével és kezelésével foglalkozik.

A parietális Osteopathia ezen rendszer strukturális eltéréseit és az ehhez kapcsolódó problémákat vizsgálja és igyekszik manuálisan megszüntetni. Az emberi vázrendszerhez tartoznak a csontok, csigolyák, ízületek és bizonyos értelemben a szalagok is. Az izomrendszer az izmokon kívül az inakat, ínhüvelyeket és az izmokat körülölelő finom kötőszöveti réteget (fascia) is magába foglalja. A fascia a kötőszövet azon része, mely körülvonja az izmokat, csontokat, szerveket és az egésztestben, mint egy összefüggő hálózat keresztülhúzódik, kapcsolatot teremtve az egymástól távol eső testrészek között is. Az idegrendszer komplex együttműködésbe való bevonásával válik lehetővé az emberi mozgásszervrendszer tartása és mozgása.

Helytelen vagy túlzott igénybevétel vagy akár a terhelés hiánya is a csontok, izmok és ízületek közötti egyensúly megbomlásához vezethet. Aparietális Osteopathia az ilyen egyenlőtlenségek felismerésével és kezelésével foglalkozik, ezért különböző terápiás területeken alkalmazzák, mint például sport és baleseti sérüléseknél, tartásproblémáknál, hátfájásnál. Ilyenkor például a fascia rétegek traumás vagy túlterhelésből adódó sérülése következik be, mely a hajszálvékony, finoman átszőtt kötőszövetben letapadásokhoz és csomók kialakulásához vezet. Ez állhat a fájdalmas feszülések kialakulásának hátterében vagy legrosszabb esetben akár krónikus következményekhez is vezethet. 

A parietális Osteopathia lehetővé teszi a mozgásszervrendszeri zavarok vizsgálatát és helyreállítását. Már alapítója az amerikai orvos, Andrew Taylor Still, megállapította a 19. században, hogy a szervezet öngyógyító folyamatai a blokkok oldásával serkenthetőek.

Az Osteopathiával foglalkozó terapeutának alapos ismeretekre van szükségük a mozgásszervrendszer strukturális és funkcionális jellemzőiről, mert gyakran akiváltó ok és a panaszok megjelenésének helye nem egyezik. Például egy blokkolt nyaki csigolya szédüléshez vagy fülzúgáshoz is vezethet.

 Különböző technikák állnak rendelkezésünkre a parietális Osteopathia keretein belül. Az ízületi blokkok oldására myotensiv (izomenergia-) technikákat, finom manuális mobilizációt vagy impulzussal egybekötött manipulációt lehet alkalmazni.

A parietális Osteopathia-val az ízületi blokkok és izomfeszülések oldhatóak, a kötőszöveti tónuseltérések és letapadások felismerhetőek és feloldhatóak. Sikeres kezelést követően a szervezet visszaáll az egészséges és fájdalommentes testtartásba, a mozgások akadálymentessé és gördülékennyé válnak, a túlfeszülések tartósanmegszűnnek.

2.) visceralis Osteopathia

A belső szervek és a hozzájuk kapcsolódó szövetek mozgásbeszűkülését vizsgálja és kezeli. Szerveink kötőszövetes összeköttetésben állnak egymással és nagy részüket körülöleli, beburkolja a hashártya. Ezen a laza összeköttetésen belül szerveink mozgékonyak és követik saját belső ritmusukat. Legegyértelműbben a tüdőnél érezhető ez mindannyiunk számára, a légzési ritmuson keresztül.

Minden belső szerv ugyanígy saját mozgással rendelkezik, melyet egy tapasztalt, osteopátiával foglalkozó terapeuta meg is tud érezni. A visceralis Osteopathia az emberi szervezet belső szerveivel (latinul: viscera) foglalkozik. A gyengéd, manuálisan végzett kezelés visszaállítja a hasűri és a mellkasi szervek szabad mozgását.

A szervek kóros működése, vagy akár külső tényező miatt – mint a tartáshibák, hegek vagy gyulladások – a szabad mozgás és ritmus megváltozhat. Ha ez a zavar sokáig fennáll túlfeszülések, letapadások jöhetnek létre, melyek krónikus túlterheléshez és az ezzel járó tünetek megjelenéséhez vezethet. Következményként hólyag-, méh-, vesesüllyedés alakulhat ki, olyan további zavarokkal, mely a hormonális ciklus, a menstruáció, akár az inkontinencia kérdését is érinthetik.

Visceralis Osteopathia esetében az úgynevezett „palpáció” finom tapintás, az imént említett zavarok felismerésére. A visceralis Osteopathia a szervek saját mozgásának enyhe megtámogatására, a szerv vitalitásának fokozására törekszik. Ennek köszönhetően a szervek öngyógyító folyamatainak serkentésével javul működésük és csökkennek a panaszok. A visceralis Osteopathia nem csak a belső szervek között, hanem a muskuloskelettalis (mozgásszerv-) rendszerben is támogatja a belsőegyensúly helyreállását, a kóros tartás, vagy a mozgató- és tartóapparátusban tapasztalható fokozott feszülés esetén is jó hatással bír.

3.) cranialis Osteopathia

A cranialis Osteopathia a koponyacsontok, a keresztcsont és a hozzájuk tartozó kötőszövetek finom mozgásának vizsgálatából és kezeléséből áll. A cranialis Osteopathia célja a koponyában és attól kezdődően a csigolyákon át a keresztcsontig jelenlévő szabad folyadék, az úgynevezett craniosacralis rendszer pozitív befolyásolása illetve károsodás esetén helyreállítása. 

Mi a cerebrospinalis folyadék (liquor) jelentősége a szervezetben? A liquor elengedhetetlen az agy fejlődéséhez, működéséhez és növekedéséhez. Fontos tápanyagokat szállít az agyhoz és az idegeken keresztül tovább is. A cranialis Osteopathia abból a feltevésből indul ki, miszerint a légzésritmuson és a pulzuson kívül további lüktetések léteznek testünkben, ilyen a liquor és más folyadékok ritmusa is.

A folyadék áramlása a gerincvelőben és az agyban, a keresztcsont és a koponya között, tapasztalt osteopath számára, mint egy egész testben jelenlévő enyhe pulzus érzékelhető. Az apró oszcillálást átveszi a testfolyadékok és a környező szövetek is. A folyadék mozgásának ritmusa diagnosztikus értékű, megváltozása adott körülmények között hormonháztartásunkkal, légzésünkkel és idegrendszerünkkel is összefüggésben áll.

A károsodás következményei: A craniosacralis rendszer zavarai megmutatkozhatnak például migrénen, hátfájáson vagy akár immungyengeségen keresztül is. Bizonyos károsodások fogászati kezelés, merevség, feszültség, vagy baleset következtében alakulnak ki.

Cranialisosteopátia–diagnózis és kezelés: A cranialis Osteopathia a kezelés keretein belül gyengéd húzó- és nyomótechnikákat használnak, például különböző területekre, pontokra kifejtett enyhe nyomást. Ezen keresztül az izomzat, a csontozat, a szervek és az idegek visszakerülhetnek újra a természetes áramlásba. Ahogy az Osteopathia összes ágazata, a cranialis Osteopathia is az emberi szervezetre egészében hat. Így lehetséges a test egészen különböző területein is egyidejűleg hatást elérni.

 

Ingyenes szimpózium a témában - 2018. január 19-én du.17:30 óra. Részletek itt...

csütörtök, 13 Április 2017 19:00

IFAO Osteopathia

Ismét megtartjuk az IFAO Osteopathia témakörében a tavalyi és idei nagy sikerű ingyenes szimpóziumot vezető oktatónk, az IFAO igazgatójának előadásában 2018. január 19-én. Részletek és jelentkezési lehetőség...

Úgy tartják, hogy az osteopathia alapjait Dr. A.T. Still teremtette meg, aki azonban mindig úgy tartotta, hogy az osteopathia nem megteremtette, hanem az mindig is létezett, működött, csupán az orvoslásba, a gyógyításba bevezette és ezáltal került ismét felfedezésre.  Az egészség keresésében alapokat szolgáltatott számára a természet, a természet törvényei és a filozófia is. Nagy valószínűséggel Still munkásságára nagy hatással volt Emanuel Swedenborg (1688 – 1772), aki a 18. században írta le filozófiájában az osteopathia alapjait. Still rendkívül nagy cselekedete a filozófiának terápiává alakításában volt. Munkájának alapját adta a filozófián kívül még az anatómia, a fiziológia, hasonlóan, mint a Spencer, vagy Darwin féle természeti törvények, vagy a Virchow féle sejtbiológia.

Still elméletéből adódóan hitt az isteni tévedhetetlenségben és abban, hogy az emberi szervezet képes megvédeni magát a belső és a külső kórokozóktól, amennyiben a cirkuláció zavartalan. Akadályok, amelyek a szabad áramlásban, a cirkulációban keletkeznek a megbetegedések valódi kiváltó okai. Ennek logikus következménye, hogy a testnedvek és az energia áramlását minden esetben szabaddá kell tenni és annak zavartalan működésére kell összpontosítani. Anatómiája, filozófiája a fascia elmélet megalapozója is egyben, mint a szabad áramlás egyik kiemelt biztosítéka.

Az osteopathia több különféle ágból tevődik össze és ez a WHO által előírt képzési óraszámban megtartott IFAO koncepció nem modulárisan biztosítja ezeket, hanem holisztikus szemlélete alapján egy újfajta strukturális és funkcionális, egész test viszonylatában és a szöveti képletek és patológiás elváltozások egymásra hatásának függvényében. Nézzük a különböző részletek!

1.) Parietális Osteopathia

Az osteopathia azon ága, mely az ízületek, izmok, inak, szalagok és fasciák mozgásbeszűküléseit vizsgálja és kezeli. A musculo-sceletalis rendszer (a tartó és mozgató apparátusunk a szervrendszere) zavarainak felismerésével és kezelésével foglalkozik.

A parietális osteopathia ezen rendszer strukturális eltéréseit és az ehhez kapcsolódó problémákat vizsgálja és igyekszik manuálisan megszüntetni. Az emberi vázrendszerhez tartoznak a csontok, a csigolyák, az ízületek és bizonyos értelemben a szalagok is. Az izomrendszer az izmokon kívül az inakat, ínhüvelyeket és az izmokat körülölelő finom kötőszöveti réteget (fascia) is magába foglalja. A fascia a kötőszövet azon része, mely körülvonja az izmokat, csontokat, szerveket és az egésztestben, mint egy összefüggő hálózat keresztülhúzódik, kapcsolatot teremtve az egymástól távol eső testrészek között is. Az idegrendszer komplex együttműködésbe való bevonásával válik lehetővé az emberi mozgásszervrendszer tartása és mozgása.

Helytelen vagy túlzott igénybevétel vagy akár a terhelés hiánya is a csontok, izmok és ízületek közötti egyensúly megbomlásához vezethet. A parietális osteopathia az ilyen egyenlőtlenségek felismerésével és kezelésével foglalkozik, ezért különböző terápiás területeken alkalmazzák, mint például sport és baleseti sérüléseknél, tartásproblémáknál, hát-, vagy deréktáji fájdalmaknál. Ilyenkor például a fascia rétegek traumás vagy túlterhelésből adódó sérülése következik be, mely a hajszálvékony, finoman átszőtt kötőszövetben letapadásokhoz és csomók kialakulásához vezet. Ez állhat a fájdalmas feszülések kialakulásának hátterében vagy legrosszabb esetben akár krónikus következményekhez is vezethet. 

A parietális osteopathia lehetővé teszi a mozgásszervrendszeri zavarok vizsgálatát és helyreállítását. Már alapítója az amerikai orvos, Andrew Taylor Still, megállapította a 19. században, hogy a szervezet öngyógyító folyamatai a blokkok oldásával serkenthetőek. Az osteopathiával foglalkozó terapeutának alapos ismeretekre van szükségük a mozgásszervrendszer strukturális és funkcionális jellemzőiről, mert gyakran a kiváltó ok és a panaszok megjelenésének helye nem egyezik. Például egy blokkolt nyaki csigolya szédüléshez vagy fülzúgáshoz is vezethet.

Különböző technikák állnak rendelkezésünkre a parietális osteopathia keretein belül. Az ízületi blokkok oldására myotensiv (izomenergia-) technikákat, finom manuális mobilizációt vagy impulzussal egybekötött manipulációt lehet alkalmazni.

A parietális osteopathia-val az ízületi blokkok és izomfeszülések oldhatóak, a kötőszöveti tónuseltérések és letapadások felismerhetőek és feloldhatóak. Sikeres kezelést követően a szervezet visszaáll az egészséges és fájdalommentes testtartásba, a mozgások akadálymentessé és gördülékennyé válnak, a túlfeszülések tartósan megszűnnek.

2.) Fasciális Osteopathia

Egy igazi kincs a betegkezelésben, hiszen a modern tudományos szemlélet által is átvett fasciahálót tekinti a Osteopathia egyik kulcsfontosságú szöveti képletének, amely térháló formájában öleli át a testet és információt közvetít a sejtek között.

3.) Visceralis Osteopathia

A belső szervek és a hozzájuk kapcsolódó szövetek mozgásbeszűkülését vizsgálja és kezeli. Szerveink kötőszövetes összeköttetésben állnak egymással és nagy részüket körülöleli, beburkolja a hashártya. Ezen a laza összeköttetésen belül szerveink mozgékonyak és követik saját belső ritmusukat. Legegyértelműbben a tüdőnél érezhető ez mindannyiunk számára, a légzési ritmuson keresztül.

Minden belső szerv ugyanígy saját mozgással rendelkezik, melyet egy tapasztalt, osteopátiával foglalkozó terapeuta meg is tud érezni. A visceralis osteopathia az emberi szervezet belső szerveivel (latinul: viscera) foglalkozik. A gyengéd, manuálisan végzett kezelés visszaállítja a hasűri és a mellkasi szervek szabad mozgását.

A szervek kóros működése, vagy akár külső tényező miatt – mint a tartáshibák, hegek vagy gyulladások – a szabad mozgás és ritmus megváltozhat. Ha ez a zavar sokáig fennáll túlfeszülések, letapadások jöhetnek létre, melyek krónikus túlterheléshez és az ezzel járó tünetek megjelenéséhez vezethet. Következményként pl. hólyag-, méh-, vesesüllyedés alakulhat ki, olyan további zavarokkal, mely a hormonális ciklus, a menstruáció, akár az inkontinencia kérdését is érinthetik.

Visceralis osteopathia esetében az úgynevezett „palpáció” finom tapintás, az imént említett zavarok felismerésére. A visceralis osteopathia a szervek saját mozgásának enyhe megtámogatására, a szerv vitalitásának fokozására törekszik. Ennek köszönhetően a szervek öngyógyító folyamatainak serkentésével javul működésük és csökkennek a panaszok. A visceralis osteopathia nem csak a belső szervek között, hanem a muskuloskelettalis (mozgásszerv-) rendszerben is támogatja a belső egyensúly helyreállását, a kóros tartás, vagy a mozgató- és tartóapparátusban tapasztalható fokozott feszülés esetén is jó hatással bír.

4.) Cranialis Osteopathia

A cranialis osteopathia a koponyacsontok, a keresztcsont és a hozzájuk tartozó kötőszövetek finom mozgásának vizsgálatából és kezeléséből áll. A cranialis osteopathia célja a koponyában és attól kezdődően a csigolyákon át a keresztcsontig jelenlévő szabad folyadék, az úgynevezett craniosacralis rendszer pozitív befolyásolása illetve károsodás esetén helyreállítása. 

Mi a cerebrospinalis folyadék (liquor) jelentősége a szervezetben? A liquor elengedhetetlen az agy fejlődéséhez, működéséhez és növekedéséhez. Fontos tápanyagokat szállít az agyhoz és az idegeken keresztül tovább is. A cranialis osteopathia abból a feltevésből indul ki, miszerint a légzésritmuson és a pulzuson kívül további lüktetések léteznek testünkben, ilyen a liquor és más folyadékok ritmusa is.

A folyadék áramlása a gerincvelőben és az agyban, a keresztcsont és a koponya között, tapasztalt osteopath számára, mint egy egész testben jelen lévő enyhe pulzus érzékelhető. Az apró oszcillálást átveszi a testfolyadékok és a környező szövetek is. A folyadék mozgásának ritmusa diagnosztikus értékű, megváltozása adott körülmények között hormonháztartásunkkal, légzésünkkel és idegrendszerünkkel is összefüggésben áll.

A károsodás következményei: A craniosacralis rendszer zavarai megmutatkozhatnak például migrénen, hátfájáson vagy akár immungyengeségen keresztül is. Bizonyos károsodások fogászati kezelés, merevség, feszültség, vagy baleset következtében alakulnak ki.

Cranialisosteopátia–diagnózis és kezelés: A cranialis osteopathia a kezelés keretein belül gyengéd húzó- és nyomótechnikákat használnak, például különböző területekre, pontokra kifejtett enyhe nyomást. Ezen keresztül az izomzat, a csontozat, a szervek és az idegek visszakerülhetnek újra a természetes áramlásba. Ahogy az osteopathia összes ágazata, a cranialis osteopathia is az emberi szervezetre egészében hat. Így lehetséges a test egészen különböző területein is egyidejűleg hatást elérni.

 

PhysioVit, mint az IFAO Osteopathia támogatója

Tapasztalat nem minden, azonban tapasztalat nélkül valamit is csinálni, rendkívül nehéz. Egy oktatási téma, egy oktatási irányzat hátterében rejtőző tapasztalat kiemelt fontosságú, hiszen véleményünk szerint a minőségi tartalmat a gyakorlatban igazán alkalmazható tudás alapját ez képviseli. Ezért is döntöttünk a BO Osteopathia szemlélet megjelenése mellett az IFAO Osteopathia magyarországi elérhetőségének biztosításában. Az IFAO több évtizedes tapasztalatokra építve adja át rendszerét, melyet folyamatosan fejleszt, továbbfejleszt az aktuális kutatási eredmények alapján.

Az IFAO Osteopathia megjelenésével bővül oktatói csapatunk is. Docenseink hosszú évek, évtizedek tapasztalataival rendelkezve oktatják tanulóikat, illetve maguk is gyakorlatban nap mint nap alkalmazzák az osteopathia elmeit, gyógyítanak. Az évtizedek tapasztalatai, a tudományos alapok és újdonságok, az osteopathia elméleti alapjai egy jól strukturált, ezáltal könnyen tanulható rendszerben kerül majd átadásra. Ezen kombináció, a személyes kapcsolat, a videóanyagok és szkriptek, a jegyzet és a modulok közötti sok-sok gyakorlási lehetőség teszik igazán effektívvé a tanulást.

Több, mint 20 éve a minőségre és a megbízhatóságra épülő koncepció Belgium, Németország, Lengyelország, Törökország után most már Magyarországon is.

 

Továbbképzés ideje: 4 év

1. TANÉV - 2017/2018-as tanév: A továbbképzés alkalmazkodik az iskolai rendszerhez, azaz az 1. év 2017. szeptemberben kezdődik és 2018. júniusban fejeződik be. Ennek időpontjai, elméleti és gyakorlati előadásokon megjelenés dátumai:

 1. 2018. január 19-21.
 2. 2018. február 22-25.
 3. 2018. március 22-25.
 4. 2018. április 26-29.
 5. 2018. május 31- június 03.
 6. 2018. június 14-17.

 

1. tanév végén esetbemutató leadása szükséges az Osteopathia online Campus rendszerén keresztül, vagy személyesen. 2018. július 01-2018. szeptember 01-ig nyári szünet.

2. TANÉV - 2018/2019-es tanév: A továbbképzés alkalmazkodik az iskolai rendszerhez, azaz az 1. év 2018. szeptemberben kezdődik és 2019. júniusban fejeződik be. A tanév órarendje 2018. júniusig kerül kiírásra. A tanév végén esetbemutató beadása szükséges.

3. TANÉV - 2019/2020-as tanév: A továbbképzés alkalmazkodik az iskolai rendszerhez, azaz az 1. év 2019. szeptemberben kezdődik és 2020. júniusban fejeződik be. A tanév órarendje 2019. júniusig kerül kiírásra. A tanév végén esetbemutató beadása szükséges.

4. TANÉV - 2019/2020-as tanév: A továbbképzés alkalmazkodik az iskolai rendszerhez, azaz az 1. év 2020. szeptemberben kezdődik és 2021. júniusban fejeződik be. A tanév órarendje 2020. júniusig kerül kiírásra. A tanév végén esetbemutató beadása szükséges.

 

A képzési koncepció első részének 2017/2018-as év témakörei:

 • Medence és az osteopathia filozófiája: 6 nap.
 • Medence I.: 3 nap  Az osteopátia filozófiája és a medence. Az iliumdiszfunkciók és az atipikus medencediszfunkciók filozófiája.
 • Medence II.: 3 nap - Sacrumdiszfunkciók és pubisdiszfunkciók
 • Végtagok és GOT (holisztikus osteopathia terápia).
 1. 1.rész: alsó végtagok: 4 nap.
 2. 2. rész: felső végtagok: 4 nap
 • A gerinc és a mellkas: 16 nap.
 1. Agyéki gerinc, porckorongok, akut lumbágó és a plexus lumbalis: 4 nap
 2. Háti gerinc, cervico-thoracalis átmenet, diaphragma, sympathicus: 4 nap
 3. Bordák, szegycsont és a reflextechnikák: 4 nap
 4. Nyaki gerinc, a plexus brachialis és a plexus cervicalis: 4 nap
 5. Cranialosteopátia és a cranialis idegek: 16 nap
 • Koponya és rendszerelmélete. - 1. rész. Az idegrendszer folytonosságának megszakadása. Bevezetés, craniometriai pontok, koponyacsontok, az agy felépítése, koponyagödör. Suturák, membránok. Diahragma, dura mater spinalis. Idegrendszer az embriológiai korban, az idegrendszer felosztása, sinus venosi.

Koponyaalap, synchondrosis spenobasilaris és os temporale. - 4 nap

 1. Os sphenoidale, synchondrosis spenobasilaris I és II
 2. Liquor cerebrospinalis I és II
 3. Os temporale I és II
 4. Os temporale III és n. vestibulocochlearis, tuba auditiva

 Koponya és rendszerelmélete. - 2. rész.  Os occipital, gyermekgyógyászat és temporomandibularis ízület: 4 nap

 1. Occiput I és II, vegalis rendszer,
 2. Gyermekgyógyászat I és II
 3. Agyi idegek V, VII, IX, X, XI
 4. Temporomandibularis ízület I és II
 5. rész: Arckoponya: 4 nap
 6. Os frontale, os parietale, Szagló szerv és agyidegek III., IV., VI.
 7. Os ethmoideale, maxilla I és II
 8. vomer, os palatinum
 9. os zygomaticum, os lacrymale, os nasale
 •  Zsigeri osteopathia: 16 nap
 •  Anatómia, topographia, palpatio: 4 nap. Embriológia, has és mellkas anatómiája, zsigeri osteopathia kontraindikációja. Has és mellkas topographiája és palpatio. Klinikai vizsgálat, Barral szerinti nézőpont és vizsgálat. .Tényállás és vizsgálat Kuchera és Finet-William szerint.
 1. rész: Gyomortáji szervek: 4 nap
 2. rész: Máj és epehólyag
 3. rész: Gyomor és oesophagus
 4. rész: lép és pankreas
 5. rész: Egyesített gyomortáji szervek
 •  Bél és mellkasi szervek: 4 nap
 1. Peritoneum
 2. Duodenum, jejunum, ileon
 3. Colon
 4. Szív, tüdő, mediastinum
 •  Alhasi szervek: 4 nap
 1. vese, húgyhólyag
 2. uterus
 3. méhfüggelék,
 4. egyesített alhas
 •  Fiziológia, Patológia: 16 nap
 • Általános kórtan, a mozgató szervrendszer patológiái és neurológiai betegségek:4 nap
 1. Általános kórtan I-II
 2. Mozgató szervrendszer patológiája I-II
 3. Neurológiai vizsgálat és betegségek
 4. Fiziológia I-II
 • Felső hasi szervek patológiája, bél és endokrinológia: 4 nap
 1. A máj, epehólyag és hasnyálmirigy patológiai alapjai és  specifikus betegégei
 2. Gyomor és nyelőcső patológiai alapjai
 3. Bél betegségek alapja
 4. Specifikus endokrinológiai betegségek alapjai
 • Szív-vérkeringés, sürgősségi ellátás, pediátria, képalkotó eljárások: 4 nap
 1. A szív és vérkeringés patológiai alapjai és specifikus betegsége
 2. Sürgősségi és első ellátás I és II
 3. Képalkotó eljárások I és II
 4. Patológiai alapok és pediátriai kórképek
 5. rész: Fül-orr-gégészet, nőgyógyászat és tüdő betegségek: 4 nap
 6. Fül-orr-gégészeti betegségek alapjai és labor
 7. Urológiai patológiák alapjai I és II
 8. Nőgyógyászati betegségek alapjai
 9. Tüdő és immunológia alapjai és kórképei
 • Fasciák és rendszerelméletük: 4 nap
 1. Bevezetés, diszfunkciók, klinikai jelek, leletek és myofascialis rendszer
 2. Pars superficialis: anatómia, funkció, tesztek és kezelés
 3. Pars media, pars profunda: anatómia, funkció, tesztek és kezelés,                                                                                                            
 4. Bowstring: kezelése
 5. Fascia kezelési modell: triggerpontok, fascia distorzios modell, funktional release, myofascial release
 • Alkalmazott Osteopathia: 4 nap
 1. Bevezetés, anamnézis vezetése: Elméletek és gyakorlat
 2. Leletek,tapintási vizsgálat, mozgás analízis
 3. Kezelési terv: irányelvek, célok, tanácsok
 4. Esettanulmányok: visceralis, parietalis, cranialis, keringési, pszichés: elméletek és  gyakorlat
 • 9.Modul: Fiziológia: 4 nap
 1. Beszélgetési magatartás
 2. Pszichológiai betegségek
 3. Vizsgálati és kezelési módszerek
 4. Kapcsolat a páciens és kezelő között

 

Szakmai képzés díja:

 • 1 tanév, amely az iskolai időszakhoz hasonlóan adott esztendő szeptemberétől az azt követő év júniusáig tart. Ezalatt az idő alatt 1-2 havonta egy, vagy 2 megjelenés szükséges 3-4 nap keretében, amely hétvégére esik.

- Egy tanév éves tandíja 2017. szeptember-2018. júliusig bezárólag terjedő képzési időszak éves díja: 553.000 Ft (50.272 Ft/hó -amennyiben havi lebontásban kalkuláljuk-, havi egy elméleti , gyakorlati modullal, amely magában foglalja a kiadott órai anyagok, szkriptek, jegyzetek, tanulást segítő kiegészítők, online jegyzetanyag fordítást, előadások konszekutív tolmácsolását, az évzáró esettanulmány feldolgozását (ellenőrzés és fordítás), valamint az igazolások, tanúsítványok árát, az évzáró vizsgadíjat, a képzés anyagának elsajátításához szükséges technikai feltételeket. RÉSZLETFIZETÉSI LEHETŐSÉG VAN!

- PhysioVit Card tulajdonosok részére 30.000 Ft árkedvezményt tartalmaz, azaz egy tanév éves tandíja 2017. szeptember-2018. júliusig bezárólag 553.000 Ft helyett 520.000 Ft (47.272 Ft/hó -amennyiben havi lebontásban kalkuláljuk-, havi egy elméleti, gyakorlati modullal), amely magában foglalja a kiadott órai anyagok, szkriptek, jegyzetek, tanulást segítő kiegészítők, online jegyzetanyag fordítást, előadások konszekutív tolmácsolását, az évzáró esettanulmány feldolgozását (ellenőrzés és fordítás), valamint az igazolások, tanúsítványok árát, az évzáró vizsgadíjat, a képzés anyagának elsajátításához szükséges technikai feltételeket. RÉSZLETFIZETÉSI LEHETŐSÉG VAN!

 • Képzéshez kedvezményes csomagok tartoznak. Aktuális akciókról, kedvezményekről tájékozódjon ide kattintva: "Kedvezményes képzési csomagok."
 • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni.
 • Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból. Részletfizetési tájékoztató...

 

Tanfolyam ajánlott: pl. orvosok, orvostan hallgatók, szakorvosok (pl. ortopéd, reumatológus, traumatológus orvosok, sportorvosok), gyógytornászok, III., vagy IV. éves gyógytornász, gyógymasszőrök (pl. sporttudományi végzettséggel) humánkineziológusok,  manuálterapeuták részére.

 

IFAO Osteopathia képzéseken a 4 tanévre vonatkozóan a listában szereplő könyveket tekintjük alapvető irodalomnak. Ezeket a szakmai alapirányokat a képzésben aktívan résztvevő, az elméleti és gyakorlati előadásokon személyesen közreműködő nemzetközileg az USA-tól Európán át Japánig elismert nemzetközi docenseink írták és a budapesti képzés alapvető tananyaga lesz a 4 esztendő alatt. Ezen ismeretanyag a képzés jegyzeteinek szerves része közvetlenül a szerzők által leadva, konszekutív tolmácsolással fordítva.

 

 

Checkliste Viszerale Osteopathie
Eric Hebgen

 
 

Diagnoseleitfaden Osteopathie
Magga Corts

 

Diaphragmen und die Zirkulation:
Fasziale Aspekte und Anwendung in Osteopathie und Yoga
Simone Huss, Bettina Wentzel

 

Sportosteopathie:
Myofasziale Ketten bei Überlastungssyndromen
Magga Corts, Ina ter Hamsel

 

Fasziale Osteopathie
Grundlagen und Techniken
Angelika Strunk

 

Triggerpunkte und Muskelfunktionsketten
in der Osteopathie und Manuellen Therapie
Philipp Richter, Eric Hebgen

 

 

Viszeralosteopathie
Grundlagen und Techniken
Eric Hebgen

 

 

Checkliste Parietale Osteopathie
Andreas Maassen

 

GOT - Ganzheitliche Osteopathische Therapie
Auf der Grundlage des Body Adjustment nach Littlejohn und Wernham
Wim Hermanns

 

Lehrbuch Osteopathie
Werner Langer, Eric Hebgen

 

QuickStart Osteopathie
Arndt Bültmann

 

 

 

 

Kategória: Képzések leírása
1. oldal / 2

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.