+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Egy igen érdekes és hasznos esetbemutatót szeretnék ma megosztani minden kedves olvasóval, amely az elmúlt hetek egyik érdekes esetét prezentálja, kiemelve azt az elhagyhatatlan tényt, hogy a fascialáncoknak a modern rehabilitációban ma már nélkülözhetetlen, kihagyhatatlan szerepe van a fájdalmak, egyéb negatív panaszok kialakításában, vagy fenntartásában. Ha eredményesen akarunk rehabilitálni, a panaszokat viszonylag gyorsan, relatíve rövid időn belül szüntetni, akkor a kiváltó okokat és a következményeket sok esetben külön-külön, más-más terápiákkal kell kezelni, de ebben a fasciának kiemelt szerepet kell betöltenie.

A napokban megkeresett minket egy sarokcsonti és környéki problémával, annak állandóan kiújuló gyulladásával hosszú hónapok óta küszködő páciens a Rehab Akadémián és segítségünket kérte panaszai megszüntetésében. A sarokcsonti fájdalomhoz társult igen erős Achilles-ín letapadás is. Mindezek a járást nagyon kellemetlenné tették számára, hiszen 100 méter után rendkívül erős, éles, szúró fájdalom alakult ki a sarokcsont és az Achilles-ín mentén egyaránt.

A sarokcsont és az Achilles-ín rendszeres irritálását kiváltó tényezőkhöz egy rendkívül erős mediális boltozat (belső talpéli) süllyedés is társult, amely nem tett jót a sarokcsont pozíciójának, hiszen ott egy valgus állás alakult ki. Mivel azonban 26 éves és szeret futni az igényét, miszerint a kezeléstől elvárja, hogy ismét tudjon majd kedvenc sportjában tevékenykedni, nagyon komolyan kellett venni.

Az orvosi leletet átolvasva és a terápiás javaslatot elindítva a dokumentumok szerint a lökéshullám terápiát kezdtük meg a sarokcsont, az Achilles-ín, a talpi fascia (aponeurosis plantaris) területén.

A lökéshullám készülék beállításánál ügyeltünk arra, hogy a panasz, a tünet kialakításában különféle szövettípus szerepel, másfajta érzékenységgel (izom, ínszövet, csonthártya, ízom-ín átmenet, amely gyulladt is, talpi fascia) és ezek a készülék által kiváltott hullámokra eltérő módon reagálnak. Elindultunk tehát a fascia lazítására használt lökéshullám programmal, majd áttértünk az izom, a m. triceps surae lazítására is. Ezt követően következett az ínszövet, az Achilles-ín és a tapadási pontja. Ínszövetet lazító beállításokkal indultunk itt, majd átállítottuk a készülék erősségét és frekvenciáját a keringés javító beállításra és ezt követően következett a csonthártya lazítás.

Mindezt azért, hogy a lokális panaszokat hamar ki tudjuk oldani, a sarokcsonti fájdalmakat enyhítve a járást kissé fájdalomtól mentesebbé tudjuk tenni.

30 perces lökéshullám terápiát követően következtek azok a funkcionális tesztek, melyek a sarokcsonti fájdalmak kiváltó okára irányították rá a figyelmünket. Így a következő lépésben ezek megszüntetésére fókuszáltunk, hiszen el akartuk kerülni, hogy páciensünk 100-300 méter megtétele után újból érezze a kiújuló sarokcsonti és Achilles-ín környéki fájdalmakat.

A kiváltó okok feltérképezése miatt elő kellett venni és elemezni azokat a funkcionális láncokat, melyek a terhelést befolyásolják és a testtartás, az igénybevétel függvényében kialakulnak az alsó végtag különböző oldalain keresztül haladva. A páciensünk esetében az anteromediális kötőszöveti lánc és a poszteromediális fascialánc egyaránt érintett volt, a fájdalom kialakításában és a gyulladásos folyamatok fenntartásában igen erősen szerepet játszott.

A fascialánc kezelésnél kiemelendő, hogy annak érdekében, hogy ne jöjjön létre terhelés hatására, járáskor, futáskor a fájdalom, fontos volt a mediális talpi boltozat, a m. tibialis anterior és a tibia csonthártyájának lazítása is. Ezen megközelítésben páciensünk esetében összességében 4 alkalom lökéshullám kezelés és egy alkalommal végzett fascialánc kezelés elegendő volt a tünetmentesség elérése érdekében. Kezelések közötti időben a fokozatosság és a terhelhetőség figyelembe vétele mellett meg tudta kezdeni az óvatos terhelést, illetve kezelést követően ismét elkezdett futni, amely már fájdalmaktól mentes volt.

Kiemelendő, hogy a hosszanti talpi boltozat süllyedése hosszú távon lehet egy olyan irritáló tényező a terhelés függvényében, amely későbbiekben ismételten túlterhelheti a kötőszöveti láncot, abban letapadások alakulhatnak ki, ha erre a panaszmentesség elérése után nem figyelünk. Azonban tudatos tréninggel, izomlazító technikák otthoni rendszeres alkalmazásával jól lehet végezni a kötőszöveti és izomlazítást megelőzés (prevenció) céljából. Páciensünk meg is kapta azokat a kötőszövet lazító instrukciókat, melyet az ő esetében rendszeresen végeznie kell majd a boltozatsüllyedés és a rendszeres futás miatti panaszok kiújulásának elkerülése miatt.

Rehab Akadémia speciális PhyDoArt® programja egy specifikus, egyénre szabott rehabilitációs és prevenciós koncepció kifejezetten ajánlott befagyott váll esetén is. Részletek itt...

Kérje szakembereink tanácsát a következő telefonszámok valamelyikén: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435

Cikket írta/szerző: Kanyó Ildikó, PhysioVit Rehab Akadémia/ Sportfizioterapeuta, 2017. szeptember 01.

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

hétfő, 13 Március 2017 00:48

Lökéshullám terápia tanfolyam

A rehabilitációban, a prehabilitációban különféle fizikai energiák - többek között ilyen az un. a lökéshullám is - rendkívül jól alkalmazhatók a szövetek fiziológiás tulajdonságainak helyreállításában. A hullámok segítségével az emberi test számára generálunk egy akusztikus energiát a speciális készülék segítségével, amelyek a strukturálisan átalakult szövetet ingerelik.

Az akusztikus hullámok erőssége elsősorban a szövet típusától és az elváltozás súlyosságától függ. Természetesen itt is figyelembe vesszük a megváltozott szövetben elhelyezkedő receptorokat, azok természetes ingereit és ennek megfelelően állítjuk be a bar és a frekvencia értékeket, valamint a kezelési időt.

A lökéshullámok a szövetekben elnyelődnek, un. mechanotranszdukciót, ebből kifolyólag pedig gyógyító folyamatokat indítanak el. Mechanotranszdukció során a sejtek valamilyen mechanikai stimulust biokémiai aktivitássá konvertálnak, ennek következtében a kezelés területén a véredények kitágulnak, a vérkeringés fokozódik.

Kialakult helyi vérbőség hatására gyulladást csökkentő faktorok koncentrálódnak, a szövetek mikrocirkulációja és anyagcseréje javul, a lágyrészek lazulnak. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ez csak a szövet tulajdonságainak megfelelő erősség esetében van így, hiszen nem megfelelő erősségre beállított energiájú lökéshullámok (túl kicsi, vagy túl nagy) egyaránt negatív hatással vannak a gyógyító folyamatokra.

Lökéshullám pozitív hatásai:

 • vérkeringés fokozódása
 • anyagcsere javulás,
 • izomlazítás, kötött izomzat lazulása, görcsoldás,
 • gyulladáscsök­kentés,
 • különböző mozgásszervi kórképek jelentős javulása,
 • öngyógyító mechanizmusok beindulása a szervezetben,
 • közvetlen, azonnali és hosszútávú fájdalomcsillapítás,
 • mozgékonyság fokozás,
 • sejtstruktúra javulása, szövetstabilitás javulása

Mikor alkalmazható a lökéshullám terápia? Néhány példa:

 • túlterhelés ( vagy más statikai zavar) következményeként kialakult gyulladásos ízületi- ízület körüli- fájdalom szindrómák
 • sarokfájás ( sarokcsőr, sarok csontkinövés),
 • plantaris fasciitis,
 • Achilles-ín fájdalom ( tendinitis, tendinopathia)
 • váll fájdalmak bizonyos területei ( bursitisek, ill sebészileg nem kezelendő váll szindrómák)
 • Izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja
 • masszázsterápiára nem, vagy rosszul reagáló izom csomók esetében - triggerpontok, tenderpontok
 • talp fájdalmak ( lábközépcsont- metatarsus fájdalmak)
 • teniszkönyök és golfkönyök ( epicondylitis lateralis és medialis )
 • adductor tendinopathia
 • bizonyos derék és hátfájások,
 • tartós izomfájdalmak
 • Bizonyos nyak és fejfájások
 • Carpal tunnel szindróma
 • pattanó ujj,
 • Dupuytren kontraktúra

Lökéshullám terápia tanfolyam struktúrális felépítése (elmélet és gyakorlat) - 2 nap, 20 tanóra:

 • Lökéshullám terápia elmélete: Fiziológiai alapok, biológiai hatások.
 • Készülék és használata. Készülékek bemutatása.
 • Szövetek viselkedése a kiválasztott frekvenciák és bar függvényében. - Variációs lehetőségek a patológiában.
 • Standard indikációk - Szöveti elváltozások típusai szerint.
 • Lökéshullám és fascia, harántcsíkolt izomzat, ízületi szalagok, inak. A különféle szövetek válasza a kezelésre.
 • Terápia indikációi, kontraindikációi a sportrehabilitáció szemszögéből.
 • Terápia alkalmazása a következő diagnózisok esetében: sarokfájás, plantaris fasciitis, Achilles-ín fájdalom ( tendinitis, tendinopathia), váll fájdalmak, izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja, triggerpontok, tenderpontok, metatarsus fájdalmak, epicondylitis lateralis és medialis, adductor tendinopathia, tartós izomfájdalmak, nyak és fejfájások, carpal tunnel szindróma, pattanó ujj, Dupuytren kontraktúra stb.
 • Készülék használatával és a terápia alkalmazásával kapcsolatos szakmapolitikai információk.

Órák száma összesen:

 • Elméleti órák száma: 6 tanóra
 • Gyakorlati órák száma: 12 tanóra
 • Vizsga: 2 tanóra (elméleti és gyakorlati)

Képzés helye: PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)

 

Ez a képzés az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól szóló 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet 7. § (2a) bekezdése alapján a képzés akkreditált, 17 kreditpontot ad a következő kategóriákban:

 • 09. Mozgásterápia és fizioterápia szakmacsoport
 • 15. Rehabilitációs és életvezetést támogató szakmacsoport

 

Tanfolyam ideje:

Csoportlétszám: A továbbképzés maximális létszáma a gyakorlati órákra való tekintettel 12 fő.

Ajánlott szakmacsoportok: pl. orvosok, gyógytornászok, III., vagy IV. éves gyógytornász, humánkineziológus, orvostan hallgatók, fizi(k)oterápiás asszisztensek, gyógymasszőrök részére.

Jelentkezés elfogadásának feltétele az ajánlott előképzettség valamelyikének megléte, valamint a funkcionális anatómia ismerete!

Tandíj:

 • HUF: 45.000 Forint (2 nap), amely magában foglalja az órai jegyzet és gyakorló anyagokat, az igazolások regisztrációját.
  • Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból: "Kedvezményes képzési csomagok."
  • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni. Bővebben a tandíjfizetésről itt...
  • Képzéshez - amennyiben a jelentkezés leadása és a képzés dátuma között min. 1 hónap áll rendelkezésre - részletfizetés is igényelhető. Részletfizetési tájékoztató...

   

  Van már PhysioVit kártyája? Tudta, hogy a kártyával képzési kedvezmények vehetők igénybe? Tájékozódjon a részletekről és igényeljen Ön is egy kártyát. A képzésre jelentkezők részére a hallgatói kártya regisztrálásra kerül és az első napon személyesen átvehető a regisztrációnál.

Szokásunknak megfelelően minden évforduló alkalmából össztűz alá vesszük az elmúlt kb. 365 napot és kiemeljük fontosabb állomásainkat. Így lesz ez most is, a cikke megírásának idején 2015. december 31-én. Mostani bejegyzésem témája 2015. januárban indult Typaldos módszerrel (Fascia Disztorziós Modell terápia - www.typaldos.info) kapcsolatos, annak eddigi viszonylag rövid, de annál bombasztikusabb hazai történetét mutatja be.

Amikor útjára indítottuk a fascia disztorziók megszüntetését célzó Typaldos módszert még nem is sejtettük, hogy az idei év sikerterápiája lesz orvosok és gyógytornászok és a páciensek körében egyaránt. Számunkra csak egy volt a sok egyéb képzés közül, amelyet szervezünk, úgy is mondhatnám, hogy egyenrangú a sorban. Illeszkedett a modern rehabilitációt képviselő szemléletünkbe, amely egész test viszonylatban szemlél és kezel, valamint a funkcionalitás oldaláról elemzi az elváltozásokat. Nem is sejtettük anno kb. egy évvel ezelőtt, hogy a módszer nem csak technikában ad újat, hanem gyökeresen más alapszemlélete még a diagnózisokról alkotott, a gyakorlatban elterjedt nézeteket - dogmáka - is megváltoztatja.

Egy új képzési koncepció mellett tehát új szemléletet is kaptunk az elmúlt 1 esztendőben a 3 modulos képzések viszonylatában. Mi ennek a következménye?

A képzés első napjaiban kisebb bizonytalanság, de annál bátrabb terapeuták a 2. modul idejére. Szinte mindenki hihetetlen élményekről számolt be a gyakorlati alkalmazást követő tapasztalatait boldogan mesélte/meséli, hihetetlen lelkesedéssel, hatalmas tanulási vágytól vezérelve és sokszor megdöbbenéssel.

Jó érzés volt látni a meglepettséget egytől egyig, amikor még a kezelést végző szakemberek sem akartak hinni a szemüknek pl. egy 10 éves állandó térdízületi fájdalom, vagy kisugárzó deréktáji fájdalom viszonylag hamar tapasztalt megszűnésekor egy Typaldos terápia után. Természetesen az új szemlélet szakmai körökben szerencsére kiválóan polarizál, állandó szakmai téma az egyedisége, az alapjainak mássága és a gyakorlatban tapasztalt rendkívüli effektivitása miatt a mai napig.

Szóval így indult a Typaldos. 2015. májusban nemzetközi szakvizsgát tettek az első magyar csoport szakemberei, ezáltal bekerülve az FDM (fascia terápia) több földrészt Japántól az Egyesült Államokig összekötő FDM gárdájába (http://fdm-europe.com/). Mi pedig, a PhysioVit a bécsi székhelyű EFDMA hivatalos magyarországi képzési centrumává váltunk.

A nagy érdeklődés miatt 2015-ben ismét elindítottuk a képzést docensünk, Markus Nagel vezetésével, miközben ezzel párhuzamosan megnyitottuk a lehetőséget páciensek és szakemberek részére egyaránt arra is, hogy közvetlenül az EFDMA szakembereitől díjmentes szimpóziumok keretében kapják az információt a Typaldos módszer előnyeit, másságát, hihetetlen nagy eredményességét illetően.

Kiváló beszélgetések, diszkussziók alakulnak ki a szimpóziumokon, demonstrációs bemutatókon. Ezzel párhuzamosan megnyílt 2015. június 1. napján a PhysioVit Rehab Akadémia, ahol elindult a Typaldos módszer referencia rendelője. Itt minden érdeklődő kipróbálhatja a fascia disztorziók oldásának nagyszerű hatásait, mielőtt képzésre jelentkezne és páciensek gyógyításában is igen intenzíven jelen van a terápia.

További fasciálisan szép napot kívánok minden olvasónak!

Üdvözlettel, Kanyó Ildikó/PhysioVit®

Kategória: Képzés

Sportrehabilitációs szemléletünket már ismerő és azt képzéseinken átvevő, majd továbbvivő szakemberek már tudják mit jelent számunkra az elektroterápia és ami mögötte van. Ezt most nem is részletezem, csupán annyit emelek ki, hogy számunkra a gyakorlatban tapasztalt hatékonysága miatt listavezető a Lökéshullám terápia.

Mivel már a 2014-es esztendőben elkezdtünk foglalkozni az Egészségcentrum nyitásának gondolatával első szempontjaink között volt a lökéshullám terápia bevezetése hazánkban is mind a gyógykezelésbe, mint pedig az oktatásba. Így kerültünk kapcsolatba minden magyarországi lökéshullám készüléket forgalmazó céggel, akikkel együttműködve 2015-ben elindultak a sportspecifikus, szöveti analízisen, szöveti fiziológián és patológián alapuló képzések, megjelent a terápia a gyógykezelésekben is.

Külön köszönjük az együttműködést partnereinknek - kiemelendően a BTL Magyarország Kft-nek és az Artmed Kft-nek - akiknek közreműködésével sikerült biztosítani a minőségi képzés tárgyi feltételeit, pontosabban a megfelelő gyakorlási lehetőséget az eszközök biztosításával. A témában még messze csak az út elején járunk, hiszen a nagy érdeklődés miatt sok szakember még nem tudott eljutni hozzánk képzésekre, így azokat idén is 2-4 havonta indítjuk majd. Ekkor tartjuk az új esztendő első szakmai továbbképzését orvosok, gyógytornászok, fizioterápiás asszisztensek részére. Lökéshullám terápia a gyakorlatban.

A tavalyi esztendő utolsó hónapjában tovább léptünk és végre a PhysioVit Rehab Akadémián megnyitottuk Enraf Nonius bemutató termünket, ahol a közreműködésünkkel forgalmazott lökéshullám terápia készüléket, speciális elektroterápiás készüléket és elektromos kezelőágyakat lehetősége van a szakembereknek vásárlás, képzésre jelentkezés előtt megismerni, tesztelni.

Itt lehetőség van továbbá a lökéshullám készülék használatával kapcsolatos szakmai irányelvek áttekintésére, a lökéshullám hatásmechanizmusának tesztelésére mielőtt valaki úgy dönt, a témában képzésünkre jelentkezik.

2015. júniusban megnyílt Egészségcentrum páciensei is nagy számban vehetik igénybe a készülék által nyújtott szolgáltatásokat, tapasztalhatják annak gyógyító hatásait. A 2016-os esztendőt már bővített eszközparkkal, azaz több készülékkel nyitottuk és várjuk továbbra is a gyógyulni vágyó pácienseinket, továbbképzésre a szakembereket, illetve azokat a vállalkozásokat, vállalkozókat akik készülék vásárlását tervezik jövőre de még nem döntötték el melyik gyártótól vásárolják meg azt.

A mi készülékeink bevetésre nap mint nap készen állnak a döntés könnyebb meghozatalában továbbra is segítünk egy-egy teszt biztosításával.

Üdvözlettel: Kanyó Ildikó, PhysioVit

Kategória: Gyógyítás

Fontosnak tartjuk a krónikus szöveti elváltozások és patológiás folyamatok megállítását, rehabilitációját a hatékonyság szemszögéből. Ezét is vezettük be Lökéshullám terápia képzésünket, melynek fókuszában a szövetek, azok patológiás folyamatai, a gyógyító ingerek, a szöveti regenerációs folyamatok állnak, nem pedig egy-egy gyártó készüléke. Azóta ez a koncepció elterjedt, kedveltté vált mind a szakemberek, mind pedig a különböző gyártótól származó gépek forgalmazói részéről. Képzéseinkbe egyre több szakember (fizioterápiás szakasszisztens, gyógytornász, orvos), valamint területi marketing vezető is bekapcsolódik.

Sokszor lehet hallani, olvasni, hogy krónikus fájdalmak, csontkinövések, gyulladások, izomcsomkók, sérülések utáni rehabilitációk kiemelt eszköze a lökéshullám készülék, kiemelt terápiája a lökéshullám. Mit is csinál valójában a készülék által kibocsátott hullám testünkben? Nézzünk bele kicsit a hátterekbe!

A rehabilitációban, a prehabilitációban különféle fizikai energiákat már régóta alkalmaznak a szövetek fiziológiás tulajdonságainak helyreállításában. Mi ebből - részben sportspecifikus szöveti regenerációs gondolkodásmódunknak köszönhetően - kiemelten kezeljük a lökéshullámot. A hullámok segítségével az emberi test számára generálunk egy akusztikus energiát egy speciális készülék segítségével, amelyek a strukturálisan átalakult szövetet ingerelik. Az akusztikus hullámok erőssége elsősorban a szövet típusától és az elváltozás súlyosságától függ. Természetesen itt is figyelembe vesszük a megváltozott szövetben elhelyezkedő receptorokat, azok természetes ingereit és ennek megfelelően állítjuk be a Bar/mJ és a frekvencia értékeket, valamint ezzel párhuzamosan a kezelési időt.

A lökéshullámok a szövetekben elnyelődnek, un. mechanotranszdukciót, ebből kifolyólag pedig gyógyító folyamatokat indítanak el. Mechanotranszdukció során a sejtek valamilyen mechanikai stimulust biokémiai aktivitássá konvertálnak, ennek következtében a kezelés területén a véredények kitágulnak, a vérkeringés fokozódik. Kialakult helyi vérbőség hatására gyulladást csökkentő faktorok koncentrálódnak, a szövetek mikrocirkulációja és anyagcseréje javul, a lágyrészek lazulnak.

Lökéshullám kezelések pozitív hatásai:

 • vérkeringés fokozódása,
 • anyagcsere javulás,
 • izomlazítás, kötött izomzat lazulása,
 • görcsoldás,
 • gyulladáscsök­kentés,
 • különböző mozgásszervi kórképek jelentős javulása,
 • öngyógyító mechanizmusok beindulása a szervezetben,
 • közvetlen, azonnali és hosszútávú fájdalomcsillapítás,
 • mozgékonyság fokozás,
 • sejtstruktúra javulása,
 • szövetstabilitás javulása

 

 
 

 

Milyen terápia a lökéshullám?

 

 • A lökéshullám sugár irányban szétterjedve nagy területen fejti ki fájdalomcsillapító hatását. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a lökéshullám minden területre eljusson, ahol a fájdalom jelentkezik. A lökéshullámok a szövetekben elnyelődve gyulladáscsökkenést indítanak el, így néhány kezelés után jelentős fájdalom csökkenés következik be. A kezelések sikeressége már a terápia megkezdésétől jól érzékelhető, 3-5 kezelés után a páciensek több mint 80%-a számol be a fájdalom megszűnéséről illetve jelentős csökkenéséről. A lökéshullám kezeléssel legtöbb esetben sikerül nemcsak panaszcsökkenést, hanem végleges gyógyulást is elérni.
 • Az akusztikus hullámok erőssége elsősorban a szövet típusától és az elváltozás súlyosságától függ. Természetesen itt is figyelembe vesszük a megváltozott szövetben elhelyezkedő receptorokat, azok természetes ingereit és ennek megfelelően állítjuk be a bar és a frekvencia értékeket, valamint a kezelési időt.
 • A lökéshullámok a szövetekben elnyelődnek, un. mechanotranszdukciót, ebből kifolyólag pedig gyógyító folyamatokat indítanak el. Mechanotranszdukció során a sejtek valamilyen mechanikai stimulust biokémiai aktivitássá konvertálnak, ennek következtében a kezelés területén a véredények kitágulnak, a vérkeringés fokozódik.
 • Kialakult helyi vérbőség hatására gyulladást csökkentő faktorok koncentrálódnak, a szövetek mikrocirkulációja és anyagcseréje javul, a lágyrészek lazulnak. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ez csak a szövet tulajdonságainak megfelelő erősség esetében van így, hiszen nem megfelelő erősségre beállított energiájú lökéshullámok (túl kicsi, vagy túl nagy) egyaránt negatív hatással vannak a gyógyító folyamatokra.

Mikor alkalmazható a lökéshullám?

 • túlterhelés ( vagy más statikai zavar) következményeként kialakult gyulladásos ízületi- ízület körüli- fájdalom szindrómák
 • sarokfájás ( sarokcsőr, sarok csontkinövés),
 • plantaris fasciitis,
 • Achilles ín fájdalom ( tendinitis, tendinopathia)
 • váll fájdalmak bizonyos területei (bursitisek, ill sebészileg nem kezelendő váll szindromák)
 • Izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja
 • masszázsterápiára nem, vagy rosszul reagáló izom csomók esetében
 • triggerpontok, tenderpontok talp fájdalmak ( lábközépcsont- metatarsus fájdalmak)
 • tenisz és golf könyök ( epicondylitis lateralis és medialis )
 • adductor tendinopathia
 • bizonyos derék és hátfájások,
 • tartós izomfájdalmak
 • Bizonyos nyak és fejfájások
 • Carpal tunnel syndróma
 • pattanó ujj,
 • Dupuytren kontraktúra

Kérdése van a terápiával kapcsolatban? Hívjon minket! 36 1 790 9900

 

 

Alkalmazása a következő esetekben javasolt:

 • Sarokfájdalom (Plantar fasciitis , Calcar calcanei)
 • Az Achilles-ín fájdalma (Achhillodynia)
 • Ágyék környékén fellépő fájdalom
 • Nagytompor nyálkatömlőjének gyulladása (Bursitis trochanterica)
 • Csípő körüli fájdalom és/vagy illiotibiális traktus (funkcionális zavar)
 • Fájdalom a térdinak területén
 • Teniszkönyök (Epicondylitis humeri radialis/ulnaris)
 • Golfkönyök
 • Fájdalmas váll (elmeszesedés, íngyulladás, impingement szindróma)
 • Fájdalom a csukló tenyér felőli oldalán
 • Térdkalácsszindróma és tibiális szindróma
 • Ugrótérd
 • Patella szindróma
 • Térdín-fájdalom
 • fascia lazítás

Kezelés várható hatása:

 • Nagyon hatékony, non-invazív kezelés vázizomfájdalmakra, milliók életén javítva!
 • Új technológia bizonyított orvosi eredményekkel, bizonyos előírásokban több mint 80%-os hatékonysággal. Eredményeit diagnózistól függően 5-10 kezelés után már jelentősen lehet érezni; a fájdalom csökkenése hosszú távon megmarad.
 • Gyors fájdalomtól való megszabadulás
 • Mobilitás visszaállítása
 • Érzéstelenítés, gyógyszerek nélkül
 • Mellékhatások nélkül

Terápia előnyei:

 • Hatásos és tartós fájdalomcsillapítás.
 • Hatékony mozgásterjedelem növelés.
 • Noninvazív kezelés.
 • Tartós szöveti regeneráció.
 • Nincs anesztézia, nincsenek gyógyszerek.
 • Ált. 3-5 kezelés elegendő.
 • Mellékhatásoktól mentes.
 • Sportolóknál akár versenyidőszak alatt is végezhető terápia.

 

Egészségprogramok, terápiák SZÉP kártya használatával, a kiegészítő tréningek és masszázsok bizonyos sport cafeteria kártyával is igénybe vehetők! Információ kérése és időpont foglalás érdekében hívja ügyfélszolgálatunkat!

Elérhetőségünk munkanapokon 9:00-18:00 óra között a következő: +36 1 790 9900

péntek, 26 Augusztus 2011 02:29

Lökéshullám terápia tanfolyam

A rehabilitációban, a prehabilitációban különféle fizikai energiák - többek között ilyen az un. a lökéshullám is - rendkívül jól alkalmazhatók a szövetek fiziológiás tulajdonságainak helyreállításában. A hullámok segítségével az emberi test számára generálunk egy akusztikus energiát a speciális készülék segítségével, amelyek a strukturálisan átalakult szövetet ingerelik.

Az akusztikus hullámok erőssége elsősorban a szövet típusától és az elváltozás súlyosságától függ. Természetesen itt is figyelembe vesszük a megváltozott szövetben elhelyezkedő receptorokat, azok természetes ingereit és ennek megfelelően állítjuk be a bar és a frekvencia értékeket, valamint a kezelési időt.

A lökéshullámok a szövetekben elnyelődnek, un. mechanotranszdukciót, ebből kifolyólag pedig gyógyító folyamatokat indítanak el. Mechanotranszdukció során a sejtek valamilyen mechanikai stimulust biokémiai aktivitássá konvertálnak, ennek következtében a kezelés területén a véredények kitágulnak, a vérkeringés fokozódik.

Kialakult helyi vérbőség hatására gyulladást csökkentő faktorok koncentrálódnak, a szövetek mikrocirkulációja és anyagcseréje javul, a lágyrészek lazulnak. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ez csak a szövet tulajdonságainak megfelelő erősség esetében van így, hiszen nem megfelelő erősségre beállított energiájú lökéshullámok (túl kicsi, vagy túl nagy) egyaránt negatív hatással vannak a gyógyító folyamatokra.

Lökéshullám pozitív hatásai:

 •  vérkeringés fokozódása
 • anyagcsere javulás,
 • izomlazítás, kötött izomzat lazulása, görcsoldás,
 • gyulladáscsök­kentés,
 • különböző mozgásszervi kórképek jelentős javulása,
 • öngyógyító mechanizmusok beindulása a szervezetben,
 • közvetlen, azonnali és hosszútávú fájdalomcsillapítás,
 • mozgékonyság fokozás,
 • sejtstruktúra javulása, szövetstabilitás javulása

Mikor alkalmazható a lökéshullám terápia? Néhány példa:

 • túlterhelés ( vagy más statikai zavar) következményeként kialakult gyulladásos ízületi- ízület körüli- fájdalom szindrómák
 • sarokfájás ( sarokcsőr, sarok csontkinövés),
 • plantaris fasciitis,
 • Achilles-ín fájdalom ( tendinitis, tendinopathia)
 • váll fájdalmak bizonyos területei ( bursitisek, ill sebészileg nem kezelendő váll szindrómák)
 • Izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja
 • masszázsterápiára nem, vagy rosszul reagáló izom csomók esetében - triggerpontok, tenderpontok
 • talp fájdalmak ( lábközépcsont- metatarsus fájdalmak)
 • teniszkönyök és golfkönyök ( epicondylitis lateralis és medialis )
 • adductor tendinopathia
 • bizonyos derék és hátfájások,
 • tartós izomfájdalmak
 • Bizonyos nyak és fejfájások
 • Carpal tunnel szindróma
 • pattanó ujj,
 • Dupuytren kontraktúra

Lökéshullám terápia tanfolyam struktúrális felépítése (elmélet és gyakorlat) - 2 nap, 20 tanóra:

 • Lökéshullám terápia elmélete: Fiziológiai alapok, biológiai hatások.
 • Készülék és használata. Készülékek bemutatása.
 • Szövetek viselkedése a kiválasztott frekvenciák és bar függvényében. - Variációs lehetőségek a patológiában.
 • Standard indikációk - Szöveti elváltozások típusai szerint.
 • Lökéshullám és fascia, harántcsíkolt izomzat, ízületi szalagok, inak. A különféle szövetek válasza a kezelésre.
 • Terápia indikációi, kontraindikációi a sportrehabilitáció szemszögéből.
 • Terápia alkalmazása a következő diagnózisok esetében: sarokfájás, plantaris fasciitis, Achilles-ín fájdalom ( tendinitis, tendinopathia), váll fájdalmak, izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja, triggerpontok, tenderpontok, metatarsus fájdalmak,  epicondylitis lateralis és medialis, adductor tendinopathia, tartós izomfájdalmak, nyak és fejfájások, carpal tunnel szindróma, pattanó ujj, Dupuytren kontraktúra stb.
 • Készülék használatával és a terápia alkalmazásával kapcsolatos szakmapolitikai információk.
 • Vibrációs készülékek és a Lökéshullám. hasonlóságok és különbözőségek.
 • Frekvenciatartományok hatása a szövetekre

Órák száma összesen:

 • Elméleti órák száma: 6 tanóra
 • Gyakorlati órák száma: 12 tanóra
 • Vizsga: 2 tanóra (elméleti és gyakorlati)

Képzés helye:  PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)

 

Ez a képzés az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól szóló 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet 7. § (2a) bekezdése alapján a képzés akkreditált, 17 kreditpontot ad a következő kategóriákban:

 • 09. Mozgásterápia és fizioterápia szakmacsoport
 • 15. Rehabilitációs és életvezetést támogató szakmacsoport

 

Tanfolyam ideje:

 • 2019. január 17-18. (BUDAPEST)

 

Csoportlétszám: A továbbképzés maximális létszáma a gyakorlati órákra való tekintettel 12 fő.

Ajánlott szakmacsoportok: pl. orvosok, gyógytornászok, III., vagy IV. éves gyógytornász, humánkineziológus, orvostan hallgatók, fizi(k)oterápiás asszisztensek, gyógymasszőrök részére.

Jelentkezés elfogadásának feltétele az ajánlott előképzettség valamelyikének megléte, valamint a funkcionális anatómia ismerete!

Tandíj:

 • HUF: 45.000 Forint (2 nap), amely magában foglalja az órai jegyzet és gyakorló anyagokat, az igazolások regisztrációját. PhysioVit Card/hallgatói kártya használattal a képzési díj 40.000 Ft.
  • Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból: "Kedvezményes képzési csomagok."
  • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni. Bővebben a tandíjfizetésről itt...
  • Képzéshez - amennyiben a jelentkezés leadása és a képzés dátuma között min. 1 hónap áll rendelkezésre - részletfizetés is igényelhető. Részletfizetési tájékoztató...

   

  Van már PhysioVit kártyája? Tudta, hogy a kártyával képzési kedvezmények vehetők igénybe? Tájékozódjon a részletekről és igényeljen Ön is egy kártyát. A képzésre jelentkezők részére a hallgatói kártya regisztrálásra kerül és az első napon személyesen átvehető a regisztrációnál.

Kategória: Képzések leírása

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.