+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Beszélgetés a Dorn terápia egyetlen nemzetközi Dorn instruktorával, Kanyó Ildikóval egy hatékony gyógymód bevezetéséről, amely 2009. óta az egyik legnépszerűbb terápiák közé tartozik hazánkban is. Módszer vagy terápia? Miben rejlik nagyszerű hatása?
Kanyó Ildikó - PhysioVit Group vezetője
PHYFO: Hogyan kerültél kapcsolatba a terápiával?
 
Kanyó Ildikó: Az egyetem befejezése után Németországban kezdtem el dolgozni, ahol be kellett illeszkednem egy rendkívül hatékony betegkezelési rendszerbe. A hatékonyság megteremtésének, a könnyebb beilleszkedésnek egyik alapvető feltétele volt, hogy a lehető legtöbb továbbképzést végezzem el, adaptáljam a kezelésekbe, hogy Pácienseimet a lehető leghatékonyabban tudjam kezelni.
 
PHYFO: Mennyiben más a kinti rendszer az alkalmazott technikákat illetően?
 
Kanyó Ildikó: Nincs különbség az alkalmazott technikákat illetően Magyarország és Németország között. Az elmúlt 10-15 évben egyre több minőségi képzés jelent meg hazánkban is. Ahol különbség van a gyakorlati kihasználása a nagyszerű módszereknek. Németországban rá vagyunk kényszerítve az egyéni kezelésekre, amelyek 15-20 perces terápiát jelentenek. A receptre kiírt gyógykezelések időtartama sajnos ennyi, a betegbiztosítók többet nehezen finanszíroznak. Ezalatt az idő alatt pedig csak akkor tudunk a Pácienseink számára is érezhető, rövid időn belül megvalósított állapotjavulást elérni, ha a legeffektívebb gyógyító eljárásokat használjuk, individuálisan, azaz mindenkire egyénileg adaptálva, a fölösleges fogásokat, technikákat mellőzve, kihasználva a szöveti elváltozások jellegét, a feszülések mértékét és természetesen a határon dolgozunk. Én ebben látom az óriási különbséget a két ország között.
 
PHYFO: A Dorn terápia egy ilyen lehetőség?
 
Kanyó Ildikó: Igen. Megadja azt a pluszt, ami minden egyéb technikához illeszthető, egyszerre biztosítható vele egy egész testre kiterjedő, un. holisztikus szemléletű kezelés, ugyanakkor kiemelhetők a Dorn korrekciók pl. lokális panaszok, problémák azonnali megszüntetése érdekében. A sokrétűség benne van a terápiában és ezt minden Páciensnél máshogy kell adaptálni, hogy  valóban 1-2-3 kezelés elegendő legyen.
 
PHYFO: A Dorn terápia, vagy módszer?
 
Kanyó Ildikó: A kettő között lényeges és óriási különbségek vannak, amelyeket hosszasan lehet sorolni, de legalább 16 pontban különböznek egymástól, amelyek kőkemény szakmai elméleti gyökerekig nyúlnak vissza. Egy, mindenki számára lényeges különbség a terapeuta személye.
Dorn féle gerincterápa szerint csak egészségügyi előképzettséggel rendelkező szakemberek sajátíthatják el a komplett elméleti és gyakorlati tudásanyagot, ezen belül is elsősorban orvosok, illetve gyógytornászok (BsC, MsC), sporttudományi végzettséggel rendelkező gyógymasszőrök. A technika alapos anatómiai és csont-ízület-izom-idegrendszer élettani alapokra épül, amely bázissal csak orvosok és gyógytornászok és speciálisan képzett gyógymasszőrök rendelkeznek.
Ezzel szemben a Dorn módszer szerint bárki számára megtanulhatók a korrekciók, függetlenül az előképzettségtől. Sőt nem is szükséges hozzá előképzettség. Ezen túl a módszer a megtanultak másokon alkalmazhatóságát is kiemeli és fontosnak tartja. Mi ezt csak úgy támogatjuk, hogy Pácienseink részére megtanítjuk a felelősségvállalást saját testükért, gerinc egészségéért. Ez abban nyilvánul meg, hogy a manuális korrekciókkal együtt megismertetjük az önálló korrekciós gyakorlatokat, mely a terápia hatékonyságát azáltal növeli, hogy minden nap alkalmazni kell, segítve az állapot javítását, vagy az elért korrekciós eredmények fenntartását.
 
PHYFO: Különféle szakmacsoportok képviselői alkalmazzák?
 
Kanyó Ildikó: Többféle nézőpontból elemezhető a terápia, ahol a különféle szakmacsoportok képviselői egyaránt megtalálják a szükséges pluszt, amelyet előképzettségüknek megfelelően használhatnak (manuálterápia, masszázs, tréning, akupunktúra a meridiánoknak köszönhetően, funkcionális vizsgálati rendszer stb.) Ezért is fordul elő, hogy minden szakmacsoport magáénak tekinti és a terápiás hatásokat más-más nézőpontból világítják meg. Orvosok a funkcionális vizsgálati rendszer és a fájdalom gyorsabb lokalizálása érdekében, egy - egy gyors csigolya korrekció miatt. Gyógytornászok a manuálterápia és a tornagyakorlati rendszere miatt, gyógymasszőrök a gerincregeneráció és a porckorong masszázs, illetve a manuális terápia miatt, természetgyógyászok a meridiántan miatt, az edzők a fasciarendszerre ható gyors és eredményes beavatkozások miatt stb. Az okokat lehetne még tovább sorolni.
 
PHYFO: Milyenek voltak a megjelenés első évei?
 
Kanyó Ildikó: 9 évvel ezelőtt még nem volt a PhysioVit Magyarországon. Ezért partner iskolát keresünk, melynek közreműködésével intéztük a magyarországi oktatásokat. A PhysioVit és a Viszen (PhysioVit & Viszen fúzió) 2 évig tartó szoros és rendkívül jó együttműködésének köszönhetően tanulhatták meg a terápia elemeit az első szakemberi csoportok.
Azonban a PhysioVit németországi életében olyan változások indultak el (forradalmian új gélgolyós tapaszok kifejlesztések folyamata, a fascia tudomány erősödése, munkacsoportokban való részvétel és a specifikus sportrehabilitáció), hogy nagyon hamar egyértelművé vált számunkra a gyors hazai megjelenés nélkülözhetetlen és nem halogathatjuk tovább. 2011 végén már a PhysioVit nem adott megbízást partnerének, így különvált a Dorn terápia és a Dorn módszer vonal, azaz meg is jelent mindkettő Magyarországon.
 
PHYFO: Mennyire volt nehéz 2009-ben elfogadtatni a terápiát a szakmával?
 
Kanyó Ildikó: Rendkívül nyitottak voltak az újdonság iránt a szakemberek és ez az érdeklődés a mai napig nem csökkent, sőt inkább erősödött. Érdekes volt azt megtapasztalni, ahogyan a különböző szakterületek képviselői reagáltak a Dorn féle gerincterápia megjelenésére. A gyógymasszőrök azonnal meglátták benne a nagyszerűséget és szinte már az első naptól teljes mértékben elfogadták. A gyógytornászok, az orvosok rétegében tovább tartott az elfogadtatás, náluk több oldalról, szöveti reakciókkal alátámasztva, az ízületek funkcionális anatómiai működésének szintjére kellett elmélyülni ahhoz, hogy számukra is elfogadható legyen. De összességében azt tudom mondani, hogy 2 éven belül minden szakmacsoport kiválónak és rendkívül hatékonynak tartotta a technikát és megszerette a komplex terápiát.(Kiemelendő, hogy kizárólag a Dorn terápiáról van szó, nem a Dorn módszerről.)
 
PHYFO: Minden magyar terapeuta nálad tanult?
 
Kanyó Ildikó: 2009. óta itthon már több ezer terapeutának sikerült átadni ezt a nagyszerű ismeretanyagot, akkreditált magas minőségű képzéseken. Ma már kórházakban, magánrendelőkben, fitness központokban egyaránt megtalálható ez a nagyszerű technika/terápia. Ez pedig évről évre sikeresen folytatódik tovább.
 
További sok sikert kívánunk Neked a jövőben is!
 
Írta: Molnár Szabina, PHYFO (Copyright / PhysioVit)
Kategória: Képzés
kedd, 26 Augusztus 2014 16:00

Dornterápia - Speciális gerincterápia

Mozgásszervi, belső szervi és pszichés megbetegedések hátterében nagyon sokszor találunk a gerinc területére korlátozódó elváltozásokat, un. blokádokat, melyek a csigolyák egymáshoz viszonyított szabad mozgását akadályozzák és a környező izmok működését változtatják. Minden csigolyához tartozik egy-egy belső szerv, szervi-, illetve pszichés működés.

Megváltozott testtartás megbontja testünk központi pillérének nevezett csigolyaoszlop (gerinc) egyensúlyát. Következményei 3 irányban fejthetik ki hatásukat. A mozgás szervrendszer területén mozgásbeszűkülés, izomfájdalmak, myofasciális csomók, un. triggerpontok alakulnak ki. A csigolyával kapcsolatban álló szerv működése romlik, mely bizonyos idő eltelte után az adott szerv területén negatív tünetekben nyilvánul meg, mint pl. fülzúgás, látászavarok, gyakori megfázás, gyomorégés stb. Végső sorban pedig pszichés tünetek kialakulásához is vezetnek.

Dorn terápiával ezeket az irányokat egyszerre próbáljuk megragadni és kezelni a strukturális viszonyok rendezésén, helyreállításán keresztül. Részben ebben rejlik hatékonysága is. Kezelünk ízületeket, izmokat, belső szervi- és pszichés funkciókat, illetve meridián pontokat egyszerre.

A gyógyító eljárás központi része a gerinc kiigazítása, a csigolya blokádok feloldása, azonban annak érdekében, hogy ez minél tökéletesebb legyen, szükség van az alsó végtagok hosszkülönbségének kezelésére is. Célunk az egyenlő végtaghossz megteremtésével az emberi test természetes terhelési viszonyainak helyreállítása. A terápia soha nem lokálisan szemlél, hanem az egész test viszonylatában elemzi az aktuális panaszokat és próbálja azok valódi okát feltérképezni. Ezért mindig alulról fölfelé építkezik, lépésről lépésre korrigál.

Dorn centrumunkban nap mint nap tapasztaljuk, hogy a különböző területen jelentkező (derék, hát, nyak) gerincpanaszok mellett pácienseinknél 80%-os arányban jelen van a végtagok hosszának egymáshoz viszonyított eltérése is. Az alsó végtagok és a medence kiigazítása nélkül elképzelhetetlen a gerinc korrigálása és a negatív tünetek hosszú távú javítása, majd stabilizálása.

 

Hogyan végezzük a kezelést? A következő fontos, egymásra épülő folyamatai vannak egy kb. 1 órás terápiának:

  • 1.) lépés: Alapos mozgásszervi vizsgálat után háton fekvő helyzetben történik az alsó végtagi hosszkülönbség analízise, majd eltérés esetén annak megszüntetése. Ez a lépés a terápia alapja. Korrekciók közben a páciens egyszerű gyakorlatokat kell, hogy végezzen, melyek segítik a hatékonyságot, illetve megakadályozzák sérülések kialakulását. A kezelés közben önkorrekciós gyakorlatok betanítása is történik, annak tudatosítása érdekében, hogy a gyakorlatokat minden nap önállóan is el kell végezni.
  • 2.) lépés: Alsó végtag ízületeinek korrekcióját követően a terápia álló helyzetben folytatódik tovább. Így kerül sor – egy alapos vizsgálatot követően - a medence beállítására, a medence és a keresztcsont közötti ízület, a keresztcsont és az ágyéki – háti gerincszakasz alsó részén lévő csigolyák korrigálására, miközben a páciens szintén aktív gyakorlatokat végez.
  • 3.) lépés: Felső háti gerincszakasz korrekciója ülő helyzetben történik. Ekkor a páciens egyik vagy másik oldali felső végtagjával – vagy mindkettővel egyszerre - végez gyakorlatokat. A háti gerincszakasz korrekcióját követően, a páciens állapotától függően sor kerülhet a bordák ízületeinek, a vállöv ízületeinek kezelésére is.
  • 4.) lépés:  A nyaki gerincszakasz kezelésénél a páciens ülve marad, a terapeuta kitapintja majd kezeli a nyaki csigolyákat. A kezeléskor a páciens a fejét állandóan jobbra-balra forgatja lassú tempóban.
  • 5.) lépés: A gerinc kezelése után a kezdeti panaszoktól függően fontos még, a felső végtag ízületeinek kezelése is.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a gerinc megbetegedéseinek prevenciója hasonlóan fontos, mint megbetegedéseinek kezelése! Dorn féle gerincterápia ezt a szempontot is figyelembe veszi!

Mindennapi - szervezetünk számára megerőltető - igénybevételek, a tartós egyoldalú terhelések olyan, kevésbé optimális szituációkat teremtenek meg, amelyek okai lehetnek ízületi blokádok kialakulásának (ízületek, vagy izmok oldaláról). Amikor ezeknek a hatásoknak mindennapi életünk során gyakran, sőt rendszeresen ki vagyunk téve, a következmény előbb vagy utóbb kellemetlen tünetekben jelenhet meg. Például: merev tarkó, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, fejfájás, rossz közérzet, fáradtság, levertség stb.

Helytelen pozíciókra a legtöbb esetben addig nem figyelünk oda, ameddig azok következménye meg nem nyilvánul tünetekben. Ekkor keressük fel orvosunkat, terapeutánkat, vagy próbálunk olyan lehetőségeket teremteni saját magunknak, amely enyhíti a negatív tüneteket. Mindennapi életünkben végzett helytelen mozdulatok, testhelyzetek elkerülésére fontos odafigyelni.

A Dorn terápia lehetőséget ad a helyes önkorrekciós technika megtanulására. Gyakorlati tapasztalat, hogy abban az esetben, amikor valaki csupán kíváncsiságból próbálja ki a terápiát, sokszor már jelen van kellemetlen tüneteket még nem okozó minimális eltérés. Egy Dorn terápia alkalmával ezek könnyen megszüntethetők, kezelhetők.

A prevenció érdekében végrehajtott terápia után olyan tanácsokkal látjuk el a pácienst, amelyekre mindennapi élete során állandóan oda kell figyelnie. Ezen kívül önkorrekciós gyakorlatokat mutatunk számukra is, melyeket munkahelyén, otthonában, a szabadban, utazás közben stb. egyaránt végezhet. Speciális gerincterápia előnyei:

  • teljesen rizikómentes: nincs sérülés-, vagy károsodásveszély
  • nem igényel gyógyszeres kiegészítő kezelést
  • egyszerű, bárhol elvégezhető
  • hetente egy alkalommal ajánlott végezni és sokszor már az első kezelés eredményes

 

Egészségprogramok, terápiák SZÉP kártya használatával, a kiegészítő tréningek és masszázsok bizonyos sport cafeteria kártyával is igénybe vehetők! Információ kérése és időpont foglalás érdekében hívja ügyfélszolgálatunkat!

Elérhetőségünk munkanapokon 9:00-18:00 óra között a következő: +36 1 790 9900

Cikket írta/szerző: Kanyó Ildikó, PhysioVit Rehab Akadémia/ Sportfizioterapeuta, 2011. november 09.

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk és fotó szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.