+36 1 471 1435, +36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800. | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Néhány napja felbukkant egy beszélgetés egy, a terapeuták által látogatott facebook csoportban, amely kommunikáció esetében számomra többek között az derült ki, hogy a "gerincsérv" fogalának értelmezésében alakultak ki különféle irányok a beszélgetésben résztvevő terapeuták között és ebből adódóan kisebb érvelési különbözőségek is.

Ezeket olvasgatva eszembe is jutott egy tanulmány, melyet 2015-ben Brinjikj és csapata végzett MRI felvételek vizsgálatával és hozta ennek eredményét nyilvánosságra. Annyit előljáróban kiemelek, hogy a vizsgálati eredmények kiváló megerősítései a gerincsérv kezelésében alkalmazott, szöveti analíziseken, ezen belül a prosszövet, a kötőszövet élettani ingerein és ebből következően a helyes  terhelésen alapuló rehabilitációs/sportrehabilitációs tréningprogramunknak (is). Egy kérdést mindenképpen érdemes tisztázni. Mégpedig:

Mit értünk gerincsérv alatt?

A hétköznapi értelemben gyakran előforduló, panaszokkal (mozgáskorlátozottság, fájdalom, zsibbadás, alsó végtagba sugárzó idegi érintettség, izomgyengeség, vagy bénulás stb.) porckorong bántalmakat? Vagy szövettani értelemben véve a porckorong (discus) kollagén rostokat eltérő irányokban tartalmazó un. anulus fibrosus rétegeinek kopását, azaz a kollagének szakadását, mely szakadásokba a külső erők (torziós és nyíróerők, melyek pl. hajlások jelentkeznek) hatására a nucleus pulposus "benyomódik"? Ez utóbbi azonban észrevétlen, hiszen a pocszövet ezen a területen nem tartalmaz érzőideg végződéseket. Ugyanakkor szövettani értelemben ez is sérvnek tekinthető.

Akkor vajon mit érzünk, ha gerincsérvünk van?

Azokat a nucleus pulposus "kitüremkedéseket", melyek már az anulus fibrosus legszélső lamelláit érintik. Azokat a részeket, melyek tartalmaznak fájdalomérző receptorokat. Természetesen itt már beindítják a kötőszöveti láncokon haladó, annak túlterhelésével járó fájdalmi mechanizmusokat is, nem is beszélve az idegi érintettség miatti távolabbi területekre  sugárzó (pl. alsó végtag, felső végtag) éles, erős fájdalomról. Itt már többféle irányban és területen kell tevékenyen és hatékonyan terápiás irányokat alkalmaznia a kezelőnek alapos, személyes megjelenéssel járó (!!!) állapotfelmérést követően. A manuális terápiákat, a discus nucleus fibrosus rétegének "centralizálását", valamint a porcszövet tréningekkel (pl. szabad súlyzós) végzett rehabilitációját tartalmazzák. Ezek minél előbb elkezdhetők, annál hatékonyabb, gyorsabb a panaszok, kiváltó okok megszüntetése is.

Nézzük összegezve mit is jelent az életkor függvényében a szövettani értelemben vett és panaszokat nem okozó "gerincsérvek" előfordulásának gyakorisága a megvizsgált MRI felvételek alapján.

Brinjikj szerint (2015) 20 éves korú páciensek körében 29%-os volt a kollagén deformitásból eredő panaszmentes "gerincsérv" előfordulásának gyakorisága, 35 éves korban 31%, 40 éves korban 33%, 60 éves korban 40%, 80 éves korban már ez az arány 43%-osra növekedett. Ezeknek csak csekély százaléka okoz panaszokat, melyeket általában a hétköznapi gyakorlatban gerincsérvként kezelnek.

Ezek a porckorong szövetének deformitásával járó állapotok esetében a vizsgálat nem terjed ki a terhelés különbözőségére ülő életmódot folytató és aktív fizikai munkát végzők esetében. Azonban felvetődik a kérdés, hogy a megelőzés érdekében végzett élettani terhelés pl. a szabadsúlyzós edzések hogyan és milyen formában járulnak hozzá az egészséges porcszövet fenntartásához. Gyakorlati tapasztalatunk erről az, hogy intenzíven és kiválóan, hiszen a helyes egyensúlyban adagolt kompressziós terhelés adja meg a helyes ingereket a porcszövet erősödéséhez, mely a gerincsérv kezelésének is, valamint megelőzésének is egy kihagyhatatlanul fontos pillére.

 

Cikket írta: Kanyó Ildikó (gyógytornász, Sportfizioterapeuta/PhysioVit Group)

 

 Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

 

A speciális izomkezelés, triggerpont terápia, flossing és manuálterápia által biztosított egész testre, annak elváltozásaira, feltérképezésekre, beazonosítására vonatkozó szemléletmód ma már nélkülözhetetlen az effektív és hatékony, szakszerű terápiás beavatkozások sorából.

Mindenki számára egyéni mozgásminták vizsgálata és a szöveti analízisek alapján profi szakembereink által vezetve elérhetők ezek a kiváló terápiás lehetőségek a PhysioVit Rehab Akadémián (Budapesten és Pásztón is), orvosok, gyógytornászok, sportfizioterapeuták közvetítésével. Bővebb információért kérjük keressen minket a következő elérhetőségek valamelyikén: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435, +36 1 607 3219

 

PhyDoArt® egészségprogramok egy kiemelten fontos részét képezi a gerincsérv rehabilitációja. Számtalanszor kerülünk szembe olyan esettel, amikor valaki a mozgásszervi állapotfelmérésnél megemlíti nekünk, hogy kisugárzó fájdalmai vannak, melyek a gerincsérv kezdete óta, azaz már hosszú hónapok óta időszakosan megjelenik és nehezen múlik. Sőt terheléskor fokozódik. Ekkor már tudjuk, itt sokkal többről van szó, mint pusztán egy esetleges porckorong problémáról.

A porc egy "élő szövet" állandóan átépül a külső környezeti hatások (kompressziós, torziós erők stb.), valamint a táplálkozás befolyásolja ennek ütemét. Szakadások szinte mindenkinél lehetnek, de sok esetben tünetmentesek, hiszen optimális körülmények mellett (megfelelő terhelés, táplálkozás stb.) regenerálódnak. A tünetek akkor kezdődnek, amikor a porckorong kocsonyás állománya kitüremkedve nyomás alá helyezi a szalagok kötőszövetes elemeit, vagy a gerinccsatornából éppen ott kibújó ideget.

Kiemelten fontos problémakör azonban, hogy a fájdalom miatt azonnal beindul egy izomvédekezési reakció (tónusnövekedés), mely kímélő testtartással párosul. Mindez elegendő ahhoz, hogy az ízületi szalagok, a gerinc kisízületei, valamint az izmok területén futó kötőszöveti csatornák megfeszüljenek és a későbbi panaszok kiváltó okaivá váljanak. Ezek pedig kizárólag speciális kötőszöveti (fascia) kezelésekkel oldhatók fel a terhelések során kialakuló egyéni fascialáncok mentén. A feszülési láncok pedig minden embernél más-más képet mutatnak majd.

 

Komplex gerincfelmérés, most 30 perces ajándék manuálterápiával a kínálatban 12900 Ft.

 

A kötőszöveti feszülések sajnos minden esetben terhelés, testmozgás hatására (pl. előrehajlás, majd talajról nehéz tárgy emelése) szúró, tompa, kisugárzó, éles izom-, vagy ízületi fájdalmat, merevségérzést, érzészavart hozhatnak létre. Pácienseink ilyen esetekben sorra arról számolnak be, hogy ha megmozgatják a problémás testrészt, vagy "kiropogtatják", akkor utána egy darabig elmúlik a fájdalom, a mozgás könnyebb, de valamiért aztán a panaszok mégiscsak visszatérnek. Ez az információ mindig megerősít minket abban, hogy jó irányban gondolkodunk és a kötőszöveti láncokat azonnal manuális technikákkal el kell kezdenünk lazítani.

Az általunk alkalmazott manuális technika típusa mindig attól függ, milyen jellegű a kötőszöveti elváltozás, amely a fájdalom forrása. Pl. kötőszövet (fascia) letapad, megvastagszik, csavarodik, csomósodik, vagy nyúlik, illetve van benne szöveti ödéma, vagy nincs. Fontos az alkalmazott manuális terápia szemszögéből, hogy csonthártyát, inat, izmot, ízületi tokot, szalagot, vagy a bőr alatti kötőszövetet kell kezelni, panaszmentessé tenni. További kiemelten elemzésre váró tényező a munkavégzés, a testtartás, a napi aktivitás, testmozgás, annak körülményei stb. a funkcionális terhelések viszonylatában. Annak érdekében, hogy a panaszokat rendkívül hatékonyan tudjuk szüntetni, számunkra kiemelt szempont a terápiák alkalmazhatóságának sokszínűsége, egyedisége, individuális jellege.

Minden, amit a hatékonyság érdekében legkedvezőbben használni tudunk a PhyDoArt® komplex rehabilitációs és sportrehabilitációs programok biztosítják! Ez a szuper analizáló és problémafelismerő, majd egyedi terápiás lehetősége teszi képessé a PhyDoArt® egészségprogramokat az effektív állapotjavítsra, a gyógyításra. Többek között nálunk a Rehab Akadémián ezért is vált az év legkedveltebb kezelési formájává.

Újdonság, hogy 2016. december 1-től a PhysioVit sportrehabilitációs szakemberei veszik át a Rehab Akadémia elit szolgáltatásának irányítását és ezzel a jelenlegi kínálatot bővítve tovább szélesedik nálunk a profi sportolók rehabilitációjának lehetősége is.

Üdvözlettel: Kanyó Ildikó, PhyDoArt® program alapítója

A cikket másolni, sajátként feltüntetni tilos. Ezzel kapcsolatos szerzői jogi nyilatkozatunkat itt olvashatja.

A Rehab Akadémia egyik nagyon kedvelt szolgáltatása egyszerűen és gyorsan megvásárolható, elérhető otthonról is az Ön számára. Nagy sikerű PhyDoArt® ajándékkártyák egész évben kaphatók, mely számos szolgáltatási lehetőséget tartalmaz Önnek az érvényesség (2018 vége) idejére. Nézze meg mit rejt a vonalkód és lepje meg szeretteit egy-egy kártyával. Telefon: +36 1 607 3219, +36 1 7909900

A gerinc nyaki szakaszán és a környező izmokban jelentkező panaszok miatt sokan fordulnak orvoshoz. Ezen a területen is többféle ok állhat a fájdalom hátterében, s a nyaki panaszok sokszor a cervikális neurológia, a nyaki szindróma, a cerviko-brachiális vagy cervikális/nyaki szindróma szinonimájává válnak.

Anatómia

A nyaki gerinc a legfelső hét csigolyából áll. A legfelső két csigolya a koponyaalappal áll funkcionális kapcsolatban. A csigolyatestek között helyezkednek el a porckorongok, melyek segítenek rugalmasan reagálni a külső behatásokra (pl.: tehermentesítés, „lengéscsillapítás”). Emellett a csigolyatestek kisízületeken keresztül is összeköttetésben állnak. Kétoldalt lépnek ki a nyaki idegek (nyolc gyök), melyek tovább haladva a karok beidegzését látják el. A nyaki szakasz stabilitása, jelentős mozgékonysága számtalan szalagnak és izomnak köszönhető.

A nyaki szakasz fájdalma

A nyaki terület problémájának a legkülönbözőbb okai lehetnek. A probléma eredhet például monoton terhelés vagy mozgáshiány miatt kialakuló akut izomspazmusból (túlzott feszülés) vagy izomfájdalomból. Továbbá a lágyrészek melletti képletek sérülése is fennállhat: az ízületek arthrosisa (úgynevezett kopása), a különböző porceltérések (pl.: a porcréteg elvékonyodása) vagy az idegi- vagy érképleteknek helyet biztosító csatornák szűkülete.A nyaki szakaszon gyakori panasz kiváltó ok a porckorong víztartalmának csökkenése, mely meghatározza magasságát és fiziológiás működését is. A porckorong ellaposodása az évek múlásával természetes folyamat szervezetünkben, azonban nagymértékű eltérésnél chondrosisról beszélünk. Emellett a porckorong kiboltosulása, sérvesedése is provokálhat tüneteket (pl.: zsibbadás vagy fájdalom a karban).

Terápiás lehetőségek

Ahogy szervezetünk is másként reagál a különböző behatásokra, más eltérés alakulhat ki és más tünetekkel, úgy a terápiák közül is más-más lesz, amely igazán orvosolni tudja problémánkat. A kezelési lehetőségek között választhatunk a konzervatív terápiák, a gyógyszeres vagy operatív megoldások közül is. Kiemelt ajánlatunk a nyaki fájdalmak kezelésére:

Konzervatív terápia

Az eredményes terápia alapja legtöbbször a tünetek kiváltó okainak felkeresése. Izomeredetű panasz esetén például kiváló az izom és a kötőszövet lazítására, tónus regulálására szolgáló lágyrésztechnikák, s a megfelelő aktív tréningek kombinációja. Emellett segítenek a manuális technikák, a masszázs, a gépi kezelések (pl.: lökéshullám, ultrahang) stb. is. A témában készült kutatások alapján a konzervatív technikák (nem műtéti megoldások) a krónikus, fejfájással együtt járó nyaki panaszok orvoslásában is sikeresek. Ezek a technikák az ízületek mozgékonyságának helyreállítására, a túlterhelt vagy túlságosan feszes állapotban rögzült izmok lazítására, a kialakult blokkok oldására, a különböző kötőszöveti eltérések kezelésére (pl.: Trigger-pontok, fascia disztorziók), s az alulműködő, gyengébb izmok erősítésére törekszenek. A klasszikus masszázs technikák a kutatási eredmények szerint remekül kiegészítik a konzervatív technikákat, s növelik eredményességüket. Porckorong problémák esetén a porckorong eltérésének rendezése (pl.: centralizálása) és a kiváltó eltérés kezelése (pl.: kóros tartás, stabilitás-mobilitás diszbalansz)kínál hosszútávon megoldást. A terápiáknak köszönhetően a szervezet öngyógyító mechanizmusa elindul vagy felgyorsul. A fiziológiáshoz közeledő mozgásképességgel rendelkező ízületek segítenek a lágyrészek (pl.: kötőszövet, izom, szalagok) egészséges működésének helyreállításában, egyre több önálló technika, mozgás végezhető terapeuta segítség nélkül, majd a panaszok enyhülésével, a mozgások zavartalan kivitelezésével elérhető a teljes gyógyulás, visszafordíthatatlan degeneratív elváltozás során a panaszok minimalizálása, a mozgásképesség maximalizálása.

 

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.