+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
vasárnap, 30 Április 2017 15:49

Gerincbetegségek - Low Back Pain (LBP)

LBP (Low Back Pain) fogalma talán Önnek is ismerősen csenghet, hiszen napjaink talán leggyakrabban emlegetett és legjobban elterjedt „népbetegsége”, mely szinte minden második embert érint ülő, vagy álló munkaköréből kifolyólag, esetleg a rendszeres testmozgás teljes körű hiánya miatt, mely kezdetben még csak legyengült hátizomzattal reagál, később viszont komolyabb problémák kialakulását eredményezheti.

Az ágyéki gerincszakasz az ízületek, szalagok, idegek és izmok jól szervezett struktúrája, melyek összmunkája egyszerre biztosít védelmet a gerincvelő számára, stabilitást és mobilitást a mindennapi mozgások kivitelezésére. Ugyanakkor erre a szakaszra hárul a teherviselés szempontjából a legnehezebb feladat, hiszen közvetíti a törzs és felső végtagok súlyát a láb felé. A környéken található idegi struktúrák felelősek a medence, alsó végtagok és lábak szenzomotoros beidegzéséért, mely elengedhetetlen a járás kivitelezéséhez.

Mivel ez egy rendkívül összetett rendszer, így bármelyik elemének sérülése deréktáji panaszokban manifesztálódik. Az okok felderítése és a differenciáldiagnosztika viszont a mai napig gyakran vitatott téma az egészségügyi szakemberek között.

A probléma hátterében állhat:

 • izomgyengeség vagy túlerőltetett izomzat
 • antalgiás tartás
 • gerincferdülés
 • porckorong degeneráció
 • kisízületi problémák
 • iliosacralis ízület diszfunkciója
 • spondylolisthesis (csigolyaelcsúszás)
 • tumor és különböző térszűkítő folyamatok
 • belső szervi elváltozások (pl. vese, vastagbél)

 

A megfelelő diagnózis felállításához és a helyes kezelés kiválasztáshoz a fájdalom elkülönítése szükséges. Amennyiben mechanika, nociceptív eredetű fájdalommal küzd, ez esetben elsődlegesen a kötőszövet, az izmok, szalagok és gerinc környéki ízületek érintettek és a fájdalom általában az ágyéki szakaszra, fartájékra és az alsó végtagok felső részére lokalizálódik, különösen bizonyos mozgások hatására (pl. előre- vagy hátrahajlás, fordulás, hosszas állás, ülés). Tehát a mechanikai fájdalmat szövetkárosodás vagy zsigeri elváltozás okozza.

Radikuláris fájdalom előfordulása esetén az ideggyök gyulladása, nyomása miatt zsibbadás, izomgyengeség léphet fel. A panaszok jellegzetesen csak egy oldalon fordulnak elő, a fájdalom jellege éles, csíkszerű és az ideg lefutása mentén vagy a dermatómába sugároz.

Számos további fájdalomforrás létezik, melyekbe beletartozik a gerinccsatorna szűkület okozta klaudikációs fájdalom, vagy például SPA, RA-hoz hasonló gyulladásos állapotok okozta fájdalom, myelopathiás fájdalom, neuropátiás fájdalom egyaránt.

Régóta küzd deréktáji panaszokkal? Alsó végtag területébe sugárzó fájdalommal? A halogatás nem megoldás! Vessen véget a problémának mielőbb, hiszen minél korábban fedezzük fel a tüneteket produkáló okot, annál könnyebben mondhatunk búcsút a fájdalomnak, mely hosszabb idő elteltével akár mozgáskorlátozottsághoz, mozgásképtelenséghez vezethet. Ez nem csak a munkaképességet, de az életminőséget is nagymértékben rontja, ezért akár prevenciós, akár rehabilitációs céllal kerekedjen felül derékpanaszain és keressen minket bizalommal!

Írta: Leiti Renáta, gyógytornász/Rehab Akadémia

A cikket másolni, sajátként feltüntetni tilos. Ezzel kapcsolatos szerzői jogi nyilatkozatunkat itt olvashatja.

Rehab Akadémia speciális PhyDoArt® komplex gerincprogramja egy sokoldalú terápiás lehetőségeket magában foglaló, egyénre szabott effektív rehabilitációs és prevenciós koncepció. Részletek itt...

A hazai és a nemzetközi piacon a versenyképes wellness- és spa területeken tevékenykedő szakemberek iránti kereslet folyamatosan növekszik. Kiemelt terület a masszázskezelések világa, ahol a szakemberek számára biztosítani kell nem mindig a rehabilitációs, sokkal inkább a regenerációs lehetőségeket vendégeik részére. Természetesen ehhez megfelelő szakmai tudással is rendelkezniük kell a vendég számára szóba jöhető és alkalmazható lehetőségek, alternatívák területén, figyelembe véve speciális indikációs és kontraindikációs halmazokat. Ehhez kíván segítséget nyújtani ez a képzésünk.

Ebből a megfontolásból, speciálisan wellness- és spa területeken tevékenykedő masszőrök részére dolgoztuk ki a gerincregenerációs porckorongmasszázs elméleti és gyakorlati tananyagát. Ismertebb nevén Breuss masszázsként alkalmazott koncepció így a Dorn féle gerincterápiától függetlenül, önállóan is elvégezhető képzéssé vált. Miért fontos ez? A Dorn féle gerincterápia, mint szigorú indikációs és kontraindikációs rendszerben végzett ízületi- és lágyrész korrekciós technika bizonyos masszázsokhoz tartozó előképzettséggel nem sajátítható el. Azonban a Breuss masszázs igen, viszont ha a Dorn és Breuss kombináció kizárólag csak egy képzésben jelenik meg, úgy megfosztjuk a tanulási lehetőséget azon szakemberektől, akik kizárólag wellness- és spa területeken regenerációs masszázsokkal foglalkoznak és szívesen megismernék a Breuss koncepciót. Ezen "korlátozást" oldja most fel a Gerincregeneráló porckorongmasszázs témában megtartott önálló képzésünk.

Egy napos tanfolyam keretében a szakembereknek lehetőségük van egy gyengéd, a gerincen végzett masszázstechnika elméleti és gyakorlati háttereinek professzionális elsajátítására.

Különféle gerincproblémák esetében, amikor a porckorongok rugalmassága csökken, akkor a masszázs során alkalmazott speciális olajnak (Johanniskrautöl), és a masszázs technikájának köszönhetően azokat tehermentesítjük, az állandó trakcióknak,ill. a testhelyzetnek köszönhetően "centralizáljuk", ezáltal csökkentve a fájdalmat olyan megbetegedések esetén mint porckorongsérv, krónikus izomfájdalmak, idegbecsípődés, fokozott izomspazmus, ízületi kopás. A masszázs és az olaj együtt alkalmazása nyugtató, relaxáló, regeneráló hatást biztosítva hozzásegít a terápia céljainak hatékonyabb eléréséhez. A porckorongmasszázst követően kb. 5-10 perces pakolás következik. Egy speciális orbáncfű olajjal átitatott papírt helyezünk a gerincre, ezt betakarjuk és megvárjuk a papír melegítő, izomlazító, vérkeringést fokozó hatásának kifejlődését.

 

Mikor javasolt a képzésre jelentkezés és a masszázs alkalmazása?

 •  Vendégei között sok a deréktáji fájdalmaktól szenvedő ember.
 •  Wellnes és spa területeken dolgozik.
 •  Kizárólag prevenciós és regenerációs célból végez masszázsokat vendégei részére.
 •  Vendégei között sok a tartásbeli rendellenességgel rendelkező ember (pl. gerincferdülés)
 •  Migrénes fejfájások kezelése egy speciális munkaterülete
 •  Gyakran végez irodai masszázst, állandó ülő munkát végző vendégei részére.

 

Képzés témakörei:

 •  Történeti áttekintés. Csigolyák, a gerinc és a testtartás funkcionális szemszögből történő elemzése, anatómiai és biomechanikai ismeretei.
 •  Patológia. Elváltozások szöveti analízise. Terhelésváltozások és hatásai a gerincre.
 •  Indikációs és kontraindikációs területek.
 •  Lágyrészek és a masszázs hatásai. regenerációs folyamatok az izmok, ízületek és a porckorong, valamint az idegrendszer területén. hatásmechanizmusok ismertetése.
 •  Masszázstechnika elmélete és gyakorlata.
 •  Vizsga

 

Óraszám: 10 tanórás (4 óra elmélet, 6 óra gyakorlat). 1 napos szakmai továbbképzés

Ez a képzés az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól szóló 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet 7. § (2a) bekezdése alapján a képzés akkreditált, 12 kreditpontot ad a következő kategóriákban:

 • 09. Mozgásterápia és fizioterápia szakmacsoport
 • 17. Természetgyógyászat szakmacsoport

Képzés helye:  PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130. (Helyszínváltozás jogát fenntartjuk.)

Időpontok:

 • SOPRON, 2018. május 18.
 • BUDAPEST, 2018. június 08.
 • BUDAPEST, 2018. szeptember 08.

Csoportlétszám: A továbbképzés min.10 fővel indul. Maximum létszám 20 fő.

Tanfolyam ajánlott: wellness- és spa területeken tevékenykedő masszőrök részére

Tandíj:

 • HUF: 25000 Forint (10 tanóra+vizsga), amely magában foglalja az órai jegyzet és gyakorló anyagokat, az igazolások regisztrációját. Képzéshez kedvezményes csomagok tartoznak. Aktuális akciókról, kedvezményekről tájékozódjon ide kattintva: "Kedvezményes képzési csomagok."
 • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni.
 • Tandíj törlesztéséhez részletfizetés igényelhető! Ennek pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból. Részletfizetési tájékoztató...

 

Kategória: Képzések leírása

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.