+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Sok szakember számára mindennapos tevékenység megfigyelni az emberi test eltéréseit különböző síkokhoz, tengelyekhez és egyik oldalt a másikhoz viszonyítva, elölről, hátulról és oldalnézetben. Meghúzni a síkokkal párhuzamos fiziológiás tengelyeket, azokat viszonyítani az emberi test meghatározott (nagy könyvekben leírt) anatómiai pontjaihoz, ennek alapján viszonyítani talán már az előképzettségekből adódóan minden nálunk megforduló szakember számára ismerős.

Mit mutat meg mindez?

A testrészek egymáshoz viszonyított pozícióját a térben. Ugyanakkor azt nem ismerjük meg ebből a vizsgálati menetrendből sokszor, hogy miként alakul az egymásra épülő testrészek, a szomszédos testrészek egymásra hatása működés, terhelés közben. Hogyan reagálnak a testrészek egymáshoz viszonyítva az izmok, szalagok, inak stb. oldaláról nézve, vagy a kinematikai láncok, funkcionális vonalak egymásra hatásának függvényében. A gyakorlatban mindez nagyon fontos egy szakember számára ahhoz, hogy a kiváltó okokat és azok következményeit elemezni tudja, képes legyen ezt/ezeket megérteni. Ebből következően tudja majd, hogy hová kell nyúlni, hová kell a kezelési területeket lokalizálni és azt a lehető legrövidebb időn belül célirányú terápiás technikával megszüntetni.

A testtartáselemzés statikus pozíciókban is fontos szempont, de a mi gondolati rendszerünkben másodlagos, hiszen abból nem tudjuk meg, hová terelődnek a terhelési vonalak, hol van a problémák (mozgásbeszűkülés, fájdalom stb.) működés, azaz mozgás közbeni okozója. Ide más is kell, ha alaposak, megfontoltak akarunk lenni és a modern rehabilitációs szemléletet akarjuk képviselni.

Miért van erre szükség a gyakorlatban?

Ennek magyarázatára szeretnék egy esetet prezentálni, amely jól tükrözi az egymásra épülő testrészek terhelési, terhelés átvezetési viszonyait, amelyre a mozgásszervi vizsgálatkor szintén gondolni kell. Egy páciensünk kb. 3 hete meglévő erős, mozgás hatására fokozódó vállfájdalmakkal és kb. egy 1 hete fennálló kisujjba sugárzó fájdalommal, valamint éjjel-nappal meglévő zsibbadás miatti panaszokkal keresett fel minket. Mindezt elmesélve azonnal az izmokban és kötőszövetben rejtőző elváltozásokra gondoltunk, de kardiológiai kivizsgálásra is rákérdeztünk nála. Ez utóbbi eredményei rendben voltak. Teszteltük is a rotátor köpeny tagjait és egyéb váll körüli és váll környékére sugárzó izmok, ízom-ín-kötőszöveti átmenetek speciális pontjait, illetve a váll területére sugárzó egyéb, távoli izmok nyomáspontjait, mely utóbbiak szintén erős, gyulladáshoz hasonló fájdalmat produkálnak a vállban és környékén.

Mivel a páciens elmondta, hogy kisujjba sugárzó fájdalma és zsibbadása van rendszeresen és ennek jellege cardio-pulmonális terheléskor nem változott, már csak 1-2 izomra fókuszálva vizsgáltuk a nyomáspontokat. De amikor elmesélte azt is, hogy korábban (a vállpanaszok megjelenése előtt kb. 4 héttel) becsípődött a dereka egy rossz mozdulat miatt, nem tudott járni. Egy gyógytornász ismerőse segítségét vette igénybe és ő manuálterápiával rendbe is hozta a derekát. Panaszmentessé vált. Utána elment crosfitt edzésre, 3-4 alkalommal, majd panaszai ezt követően jelentek meg vállában. Ezen beszámoló alapján már célirányosan a kiváltó okok között a hátsó kötőszöveti vonalakat vettük alapul. És azok vizsgálata során a palpációs tesztek és speciális mozgások használatával ki is derült, hogy az ágyéki gerincszakasz, valamint a váll közötti kinematikus terhelési láncok, funkcionális vonalak statikusan, mobilitásban csökkentek, ami azért rossz, mert korlátozottá teszi a vállöv- és vállízület szabad mozgásait. Ebből adódóan minden terhelés - főleg a sport, ezen belül a crossfit - túl nagy nyíróerők jelenlétét adja a kötőszöveti vonalak vezetésén át az izmokra, különös tekintettel az izom-ín átmenetre és ebből kettő alaprobléma is lehet.

Egyszer a rigiditás növekedésével az izom leggyengébb pontján (eredés és/vagy tapadás) nyomásérzékenység, majd gyulladás, másrészt az izomhasban, vagy izom-ín átmenetnél fájdalmas csomók, un. triggerpontok jelenhetnek meg. Egyéb irányban is kellene elemezni, ha a tünetek ezt indokolttá teszik, de jelen problémakör esetében e kettő analizációs irány elegendő volt a kiváltó okok és a következmények feltérképezése utáni effektív terápiás terv felállításához és kivitelezéséhez. Ehhez a panaszmentesség eléréséig egy kezelés elegendő volt.

Nagyon fontosnak tartom a helyes feltérképezést az állapotfelmérés során, hiszen a szöveti reakciók, a tesztelések közbeni fájdalom jellege, a speciális tesztek közben végzett kompenzációk stb. mutatják meg igazán a problémák forrását a statikus testhelyzetben mért/megfigyelt eltérések helyett. Mindezt mozgás közben, speciális tesztelési sorozatok közben figyelhetjük majd meg. Szeretnénk, hogy a jelenleginél is több szakember tudjon ezekbe a speciális vizsgálati rendszerekbe betekinteni. Ebből a megfontolásból indítottuk 2018. október 27-én a funkcióra és a terhelési láncokra alapozva un. "Funkcionális diagnosztika és analízis" témakörben kizárólag egészségügyi és sporttudományi területen tevékenykedő, erre vonatkozó előképzettséggel rendelkező szakembereknek szánt képzésünket.

Akik e speciális mozgásszervi vizsgálatot szeretnék panaszaik okának megismerése érdekében igénybe venni, szintén kedvező hírrel számolhatok be, hiszen a Rehab Akadémián szakembereink segítségével 3 helyszínen is elérhetők ezen szemlélet szerinti vizsgálati rendszereink.

 

Cikket írta: Kanyó Ildikó (gyógytornász, Sportfizioterapeuta/PhysioVit Group)

 

 Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

 

A speciális izomkezelés, triggerpont terápia, flossing és manuálterápia által biztosított egész testre, annak elváltozásaira, feltérképezésekre, beazonosítására vonatkozó szemléletmód ma már nélkülözhetetlen az effektív és hatékony, szakszerű terápiás beavatkozások sorából.

Mindenki számára egyéni mozgásminták vizsgálata és a szöveti analízisek alapján profi szakembereink által vezetve elérhetők ezek a kiváló terápiás lehetőségek a PhysioVit Rehab Akadémián (Budapesten és Pásztón is), orvosok, gyógytornászok, sportfizioterapeuták közvetítésével. Bővebb információért kérjük keressen minket a következő elérhetőségek valamelyikén: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435, +36 1 607 3219

 

Következő szakmai továbbképzés Medical Flossing témában a Papp László Sportarénában lesz 2018. november 25-én, majd a PhysioVit Rehab Akadémián 2018. december 02-án. Részletes képzési tájékotató itt...

Képzéseinken minden esetben kiemelten fontos téma a Medical Flossing tekerések közben jelentkező fájdalom kiváltó okának, eredetének, helyének, jellegének lokalizálása. Amikor egy sérült sportoló, vagy fájdalmakkal küszködő páciens bejön a rendelőbe és elmondja panaszát, azok kialakulásának körülményeit, nekünk mindig szűkíteni kell a kört hiszen a panaszos területet viszonylag gyorsan meg kell találni.

Mindezen gyors lokalizálás érdekében szinte azonnal a szövetek analízise, a terhelési láncok, a sérülés kialakulásának formája, pillanata köré összpontosul a figyelmünk. Majd ezt követően a terhelés és a fájdalom egymáshoz viszonyított megjelenésére, arra, hogy a sportoló, a páciens hogyan mutatja be fájdalmát. A gesztikuláció elemzése is egy kiemelt szempont a Medical Flossingban és szinte minden esetben eljutunk a kötőszövethez, a fasciaháló részeihez, azon belül pedig a letapadások jellegéhez. A modern, a funkcionális szemléletű rehabilitációban nálunk, a PhysioVit praxisaiban, képzésein a fascia már 2008 óta egyre erősebben és egyre nagyobb mértékben egy központi téma. Nélkülözhetetlen. Így van ez a Medical Flossingban is.

Mindezen gyönyörű ok-okozati halmaz a képzéseken rendszeresen megjelenő egység, ahol élesben van lehetőségünk nekünk instruktoroknak is ezen funkcionalitást bemutatni a terapeutáknak, orvosoknak, hiszen a csoportokban mindig van egy-egy személy, aki már kisebb-nagyobb mozgásszervi panaszokkal jelenik meg a tanfolyamon.

Mai bejegyzésem témáját éppen ezért egy igen egyszerű és gyors lokalizálás prezentálására építem, mégpedig a Medical Flossing alkalmazására, applikációk közben végzett mozgásszervi funkcionális analízisre, mely a már gyakorlott flossingoló terapeuták számára lehet egy igen kiváló iránymutató a fasciaháló letapadásainak felismerésében.

Hogyan segíthet a gumiszalag egy patella alsó részén jelentkező fájdalom lehetséges kiváltó okának felismerésében? A tekerés a gumiszalag megnyújtásával történik, így a fájdalmas testrészt összenyomjuk. Ezzel szűkítjük a teret a bőr alatti kötőszövet, az izompólya, az erek és idegek által utat és védelmi falat képező fasciarétegek stb. között. Az elváltozásokat - ezen belül letapadást, összetapadást, csomószerű feltekeredést, húrszerű keményedést, vagy túlnyúlást - tartalmazó fasciarészek, alkalmazkodási lehetősége tovább csökkent. Ezáltal, azaz az alkalmazkodó képesség beszűkítésével azonban aktív mozgások közben pillanatok alatt megjelenik a fájdalom. Amely a letapadások jellegéből adódóan lehet pl. szúró, húr szerűen futó, kisugárzó tompa stb. Ez a fájdalom a szövetek alkalmazkodó képességének "beszorítása" miatt csak a problémás, disztorziókat tartalmazó régiókban lesz, hiszen az "egészségesebb" fasciarészek előnyösebben tudnak a térszűkülethez alkalmazkodni. Az elv rendkívül egyszerű, ugyanakkor másodpercek alatt működik.

Ezzel válik lehetővé pontszerű területekre fókuszálva a Medical Flossing alkalmazása után egy pontra, szűk területre koncentráltan a szöveti letapadást feloldani manuális technikákkal, vagy egy újabb gumiszalag tekeréssel, izomtechnikát, fasciatechnikát, mobilizálási technikákat használva.

Hogyan működik mindez akkor, amikor hosszan tartó flexiós helyzet után jelentkezik a térdízületben erős, éles fájdalom a patella csúcsi részénél, valamint izomerő gyengeségnél, emiatt átmeneti egyensúly zavar esetén? Ízületi flossing applikációban (itt megjegyezendő, hogy individuális, hiszen a szöveti letapadás mértékétől függ - lsd. képzési anyag) betekert térdízületet flosstréninggel terhelünk, ahol mindig a fájdalmat kiváltó mozgásokat kell végezni, majd figyelünk a fájdalom alakulására.

A térdízületi flexió-extenzió különféle pozíciókban a patella (térdkalács) mozgását, pontosabban alkalmazkodási lehetőségeit is befolyásolja. Amennyiben a patellával gondok vannak a fájdalom annak környékén jelenik meg. Azonban előfordulhat, hogy egy triggerpont, vagy a fascialánc egy-egy elemében jelentkezik a flossing szalag alatt fájdalom, távol a patellától, távol a fájdalom jelentkezésének helyétől (azaz a patella csúcsi részétől), csupán a kisugárzási zóna lesz a térdkalács. Például a posztero-laterális kötőszöveti lánc, vagy az antero-laterális láncolat, vagy az antero-medialis kötőszöveti kinematikus lánc stb. letapadásai sugároznak a térdízületbe. Ugyanakkor a térd környékén számos olyan triggerpont van, amely a térd fájdalmát idézheti elő antero-mediális, vagy antero-laterális területeken, amely erőteljes flexióban, hiszen irritálódik az izomcsomó. Ezáltal túlterhelődve aktiválódik. Ilyen csomók lehetnek például a musculus sartoriusban, a musculus quadriceps femoris/vastus medialisának, vagy musculus quadrisepc femoris/vastus laterálisának területén.

De ami kiemelendő a fenti példából, hogy a teret körfogatában szűkítő gumiszalag segítségével ez hamar lokalizálódik, mert a csökkent alkalmazkodó képességű pont/terület, vagy csomó jelez fájdalommal és a szakképzett terapeuta 2 perc alatt felismeri a panaszok valós kiváltó okát. Érdemes tehát ezen gondolatmenet szerint is szerteágazóan és kreatívan használni a gumiszalagot mindenkinek.

Mi a Medical Flossing képzéseinken minden esetben arra fókuszálunk, hogy a terapeuták már meglévő szakmai tudásához igazítsuk a kiváló eredeti flossing technika, azaz a Medical Flossing sajátosságait, individuális tekerési jellegét. A Medical Flossing megtanítja a szakembereket kreatívan, saját, már meglévő tudásukat mozgósítva, speciális szöveti vizsgálati trendek és a mozgásszervi diagnosztika függvényében keringésjavító, oedema (duzzanat) csökkentő, fájdalmat csillapító, nyirokkeringést tünetileg aktivizáló, nyirokkeringést szöveti lazítások útján serkentő, fasciahálót mobilizáló, szöveti diagnosztikát elősegítő és ezáltal a problémaforrás helyét lokalizáló stb... tekercselésekre szinte szünet nélkül az egy napos képzésen. A rendkívül intenzív szakmai tanfolyam minőségileg biztosítja a terapeuták számára a problémamegoldó, funkcionális gondolkodást, az orvosi flossing individuális alkalmazhatóságát bármilyen probléma esetében az indikációs lehetőségek között. Hiszen a hozzánk érkező szakembereknek már nem kell külön megtanítani az anatómiát, a nyirokkeringés rendszerét, a sebgyógyulás folyamatát, az alkalmazható tréningeszközöket, a gumiszalaggal végzett tornagyakorlatokat. Az előképzettséggel rendelkező terapeuták már meglévő képesítéssel jönnek hozzánk és ez feltételezi, hogy mindezeket már az alapképzésen megismerték és tudják, csak elő kell húzni, más megvilágításban bemutatva kell prezentálni.

A Medical Flossing 3 éve alatt egy óriási értékké vált nemzetközi szinten a képzésekben, a minőségi termékek alkalmazásánál és az innovatív sportrehabilitációban, a terápiákban is. Mindhárom területen márkanévvé vált, amely garantálja a minőséget bárhol a világon, hiszen a tanulás szabályozott és organizált rendszerben zajlik minden országban, így egységes. Köszönhetően a Medical Flossing International Team-nek.

A technikának, az eszköznek hatalmas vonzereje van, a gyógyulni vágyó sportolók, sérültek számára gyors szöveti regenerációt biztosít, a gumiszalag fejlesztésében pedig állandó jelenlétet követel meg tőlünk szakmai képviselőktől, a Medical Flossing fejlesztőitől, a technika tisztaságára figyelő, azt védelmező oktatóktól.

Vigyázat! Sajnos hamisítják! Ezért továbbra is szeretném minden olvasó számára egyértelműsíteni, mint a Medical Flossing név és koncepció egyik kizárólagos nemzetközi képviselője, hogy Medical Flossing technikával, tematikával, névvel továbbra is (2018-ban is) kizárólag csak a PhysioVit minőséget garantáló, valódi tudást és ezzel értéket adó képzésein találkozhatnak majd a téma iránt érdeklődő szakemberek. Ezekről részletek itt olvashatók.

 

Cikket írta/szerző: Kanyó Ildikó, sportfizioterapeuta, manuálterapeuta, gyógytornász

Medical Flossing Hungary/Medical Flossing International Team 2017 - A Medical Flossing márkanevet és ezzel a technikát szakmai továbbképzéseken kizárólagosan a PhysioVit képviseli Magyarországon. 

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

Esetbemutatónk célja, hogy felhívja a figyelmet a komplex, funkcionális és problémamegoldó gondolkodás és elemzés fontosságára a rehabilitációs kezelések alkalmazása során egy gyors és hatékony állapotjavulás érdekében. A probléma gyors lokalizálása,  az ok-okozati összefüggések hatékony feltárása viszonylag gyors állapotjavuláshoz, állapot stabilizáláshoz vezethet. Nézzük hogyan történik mindezen funkcionális diagnosztika osteopath szakemberek szemszögéből nézve.
 
Páciensünk egy 39 éves ápolónő, akinek 2 gyermeke van. Konzultáción, kezelésen megjelenésének oka a kb. 6 hete kezdődő intenzív, erős fájdalom a bal ugróízület, a lábfej dorzális része területén megjelenő erős, intenzív fájdalom. A fájdalom hirtelen lép fel, amiért nyugalomba kell helyeznie magát és ez a testmozgást, a munkavégzést rendkívül megnehezíti számára.

 

Anamnézis:

  • 2 természetes szülés, komplikáció nélkül.
  • Nincsenek nőgyógyászati rendellenességek, periódus rendszeres.
  • Gyakori a lumbális területre korlátozódó tompa fájdalom, kisugárzás nélkül.
  • Néha-néha – periodikusan -  előfordul a nyaki gerincszakasz fájdalma, izomfeszesség kíséretében és mozgásbeszűküléssel.
  • Traumás sérülés nem volt.

 

Korábbi operációk: Akut gerincsérv L5/S1 között, kizáródás miatt operálták 12 évvel ezelőtt.

 

Gyógyszerek: Paracetamol az erős fájdalmak miatt.

 

Családi anamnézis: Anyai ágon reumatoid artritis, apai ágon agyvérzés és magas vérnyomás.

 

Betegségek: nincs

 

Klinikai vizsgálat

                       A.Osteopath-Screeningteszt:

                               - Hipdrop bal oldalon pozitív maradt.
                               - A lumbális gerinc jobb oldali inclinációja korlátozott.
                               - A bal lábfej hátsó kiterjesztése és inverziójának korlátozása.

 

                      B.Osteopath-Szegmentális vizsgálat:
                              - L5 diszfunkció maradt.
                              - Ilium anterior diszfunkciója maradt.
                              - Restriktio a bal oldali fibula esetében proximálisan posterior és distalis anterior irányban.
                              - Bal oldali talus hátsó diszfunkció.
                              - Bal oldali cuboid kirotált helyzetben fixálódott.
                              - Fájdalmas triggerpontok észlelhetők a musculus peroseus longus et brevis területén.

A differenciál diagnosztikai vizsgálatok alapján a következő kezelési sorrendet adjuk meg a terápiában:
                              1. Disztálisan tibio-fibularis összeköttetés.
                              2. Felső ugróízület – talus mobilizáció.
                              3. Cuboid pozíció rendezés.
                              4. Lábszár területén triggerpontok kezelése.

 

Összegzés és véleményezés osteopath szemszögből:

A musculus peroneus longus et brevis területére gyakorolt nyomás provokálta, előidézte a lábfej területén jelentkező panaszokat. Ezért a peroneus izok, valamint a vádli izmainak  kezelésére volt szükség. A peroneus izmok fokozott tónusa feltételezhetően a funkcionális terhelések során előidézte a talus anterior irányú blokkolt helyzetét. Itt nem volt semmifél trauma, ezért az a feltételezés, hogy a diszfunkció progresszív formában alakult ki. 

Mivel a páciens alacsony, a legtöbbször magas sarkú cipőben jár. Ez szintén lehet az oka a talus diszfunkciójának, ami folyamatosan ingerli, túlterheli a lábszár laterális és elülső részén elhelyezkedő izmokat.

A fibula funkciót ugyanabban a komplexitásban kell látni. A talus anterior irányú blokkolt pozíciója folyamatosan feszíti az talobibulare anteriust, ami végül az alsó talofibularis összeköttetést anterior irányú blokkolt pozícióba húzva tartva rögzíti. A fibulát kellett kezelni, az izmokat kell külön lazítani, hiszen ha ez nincs egyensúlyban, hamar visszatérhet a blokkolt pozíció. Ugyanez vonatkozik a lábfunkciókra is. Ezeket funkcionális oldalról nézve is kezelni kell, mivel a propriocepció egyébként zavart lesz. Ugyanez vonatkozik az L5-re is.

Érdekesség és ezen kapcsolatrendszerre is kiemelten figyelni kell, hogy a láb fájdalma ugyanazon az oldalon van, mint az operált terület. A korábbi L5/S1 közötti sérv okozhatott proprioceptiv deficitet, ami a stabilitást, stabilizálást nem tette megfelelővé és ez izom túlterheléshez vezetett. Az L5 által okozott diszfunkció a láb diszfunkciójának reflektórikus következménye lehet, mely szintén külön terápiás beavatkozást igényel.

 

Komplex képzések a témában az IFAO Osteopathia komplex képzésésének keretein belül, ahol minden érdeklődő egy, a nemzetközi követelmények által felépített, elfogadott rendszer alapján tanulhatja meg e nagyszerű területnek az elméleti és gyakorlati ismeretanyagát, tudását.

Kérje szakembereink tanácsát a témában következő telefonszámok valamelyikén: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435

 

Szerző: Kanyó Ildikó, 2017. december 01.

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.