+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Miért ezzel a témával folytatom az óévi összefoglalót? Mert csupán néhány napja ért véget központi meetingünk, ahol minden instruktorunk ott volt. Személyesen, vagy videó összeköttetés útján, kinek hogyan alakult egyéb, távoli országbeli munkamenete. Néhány napja történt, hogy szokás szerint karácsony előtt idén is zárult a Medical Flossing témában indított 3. nemzetközi konferenciánk Bad Füssingben, ahol kollégákat, az instruktori csapatot erősítettük és sok-sok érdekes, értékes 2018-as Medical Flossing fejlesztéseket osztottunk meg egymással.
 
#MEETING - Ezen esemény mellett szintén karácsony előtti hétvégén megtartott budapesti Medical Flossing képzésen felmerülő kérdéseket szeretném nektek nyilvánosan is megválaszolni, hiszen olyan igények merültek fel bennetek szakemberekben, jelen lévő gyógytornászok, sportorvosok, traumatológusok, edzők esetében egyaránt, amely szerint nagyon szeretnétek tudni hová, milyen körülmények közé kerültök akkor, amikor képzést kerestek flossing témában, ha lehet minőségben megfelelőt, mert nem akartok “fölösleges pénzeket kidobni az ablakon”.
 
#TEAM - Nemzetközi Medical Flossing Team kemény munkájának köszönhetően közel 3 év alatt szinte a semmiből tört elő a gumiszalag. Korábban soha senkinek nem fordult meg a fejében, hogy a CrossFitben a fájdalmak leszorítására oly gyakran használatos biciklikerék belsőt át lehet formálni rehabilitációs eszközzé, minősített “Medizin”-kellékké (Kizárólag a Medical Flossing szalagok képviselik ezt), mindennapos gyógyító eszközzé, amely a bandázs technikák és a kineziotape ragasztások keveréke. Ezt kiváló csapatunk megtette. A belsőt leváltottuk minőségi szalagra, az egyszerű tekerést szöveti analízisekre, tematikákra, rehabilitációs protokollokra, biokémiára és élettanra épülő individuális applikációs komponensekre, kiváló orvosi háttérrel és a Bundesliga csapataival (DFB szakemberi támogatással). Ez a MEDICAL FLOSSING. Anyag, technika, egyszóval a minőség.
 
#EZERKILENCVENÖTNAP - 3 év alatt ma már a rendelők, kórházak, járóbeteg ellátás és a fitness termek, a sportklubok nélkülözhetetlen eszközévé, a mindenkori technika pedig a hatékony rehabilitáció jelképévé vált. Az eszköz, a technika a rendkívüli hatékonyság és a sokrétű alkalmazási lehetőségek egyaránt elvarázsolták a szakembereket, a sportolókat, a fájdalmakkal, mozgásszervi panaszokkal küszködő pácienseket. Nincs mit kertelni, a gumiszalag és annak tekerése Medical Flossing csapatunk óriási sikertörténete lett Európa szerte 1095 nap alatt.
Ezért is bátran kijelenthetem, hogy ha valóban  az értékes tudást keresed, ha a minőségi koncepciót keresed ahol a tanfolyami anyag az  előképzettségre épülve értékes információk megismerését értékes átadását célozza, ár-érték arányaiban nézve is megfelelő akkor ez a jelenlegi cikk számodra lesz fontos iránymutató. 
#ÉRTÉK #MINŐSÉG - Mivel a Medical Flossing óriási értékké vált nemzetközi szinten, ezáltal a technikának, az eszköznek hatalmas vonzereje van, mindez pedig állandó jelenlétet követel meg tőlünk szakmai képviselőktől a gumiszalag fejlesztésében, vagy a technika tisztaságára figyelő, azt védelmező instruktoroktól. Minőség és megbízhatóság állandóan jelen van ez a képzések tartalmával kapcsolatosan is, hiszen a Medical Flossing megtanítja a szakembereket kreatívan, saját már meglévő tudásukat mozgósítva, speciális szöveti vizsgálati trendek és a mozgásszervi diagnosztika függvényében a keringésjavító, oedema (duzzanat) csökkentő, fájdalmat csillapító, nyirokkeringést tünetileg aktivizáló, nyirokkeringést szöveti lazítások útján serkentő, fasciahálót mobilizáló, szöveti diagnosztikát elősegítő és ezáltal a problémaforrás helyét lokalizáló stb. tekercselésekre szinte szünet nélkül az egy napos képzésen. A rendkívül intenzív szakmai tanfolyam minőségileg biztosítja a terapeuták számára a problémamegoldó, funkcionális gondolkodást, az orvosi flossing individuális alkalmazhatóságát bármilyen probléma esetében. Hiszen a hozzánk érkező szakembereknek már nem kell külön megtanítani az anatómiát, a nyirokkeringés rendszerét, a sebgyógyulás folyamatát, az instabil eszközöket, a gumiszalaggal végzett gyakorlatokat, hiszen szakemberek, már meglévő képesítéssel jönnek és ez feltételezi, hogy mindezeket már az alapképzésen megismerték és tudják, csak elő kell húzni, más megvilágításban bemutatva kell prezentálni.
 
#EGYSÉG - Szünet nélkül fontos számunkra Európa minden országában az egységes tartalmat képviselő képzési tematika, instruktoraink állandó képzése, a rendszeres tapasztalatcsere, a fejlesztések, a saját oktatóink rendszeres minőségi kontrollja és a terjedés Európában. Ez meghatározza majd a 2018-as esztendőt is.
 
#MEDICAL_FLOSSING_MAGYARORSZÁG - A gumiszalag és a speciális technika, amelynek tekergetésével 2 év alatt meghódítottuk Magyarországot is, mindenki kedvencévé vált itthon is a gyógyításban, regenerációban, megelőzésben egyaránt közreműködik és sokoldalúan inspirál másokat. Itthon idén már nem csak a sportklubok világában volt/van jelen a technika, az eszköz, hanem a magánrendelők, a kórházak, a járóbeteg szakrendelések és nem utolsó sorban a fitness központok életében is mindennapos kellékké vált. Ezúton is köszönjük a sok-sok általunk képzett szakember fáradhatatlan munkáját a minőségi Medical Flossing elterjesztésében.
 
#FEJLŐDÉS - 2018-ban pedig bemutatjuk a profi sportban már hosszú hónapok óta tesztek keretében alkalmazott, de a külvilág számára eddig teljes mértékben elszigetelt legújabb technikai fejlesztéseket, az alkalmazási lehetőségek újabb szeletét és ezzel még erősebb sokoldalúságát, a technika továbblépésével, amely garantáltan egyedi, eredeti és csak nálunk elérhető. Érdemes lesz visszanézni hozzánk 2018-ban a téma rajongóinak, alkalmazóinak, amennyiben a Medical Flossing témába bele szeretnének lépni, vagy a már alkalmazott ismeretekkel tovább szeretnének lépni.
 
#PHYSIOVIT - Tudjuk, hogy a Medical Flossing megnevezés óriási vonzóerő azok számára, akik a név valódi erejét kihasználva, sőt esetleg azzal talán visszaélve gumiszalagok tekerését képzéseken adják el, visszaélve a Medical Flossing névvel. Ezért továbbra is szeretném számotokra egyértelműsíteni, mint a Medical Flossing név és koncepció egyik kizárólagos képviselője és instruktora, hogy Medical Flossing technikával, tematikával, névvel továbbra is kizárólag a PhysioVit minőséget garantáló, Európa minden országában egységes, valódi tudást és ezzel értéket adó képzésein találtok majd meg az új esztendőben is.
 
#EGYCSAPAT - Kis csapatunk továbbra is azon dolgozik, hogy Európa szerte még több emberhez eljusson a Medical Flossing képzés, ezáltal pedig a terapeuták szakmai továbbképzésével a Medical Flossing technika által biztosított hatékony gyógyulás, szöveti regeneráció, és szöveti rehabilitáció mindenkihez. Mindezen célok érdekében jövőre még több képzési helyszín és még több képzés várható.
 
 
 
Cikket írta/szerző: Kanyó Ildikó, sportfizioterapeuta, manuálterapeuta, gyógytornász - Medical Flossing Hungary/Medical Flossing International Team 2017

Következő szakmai továbbképzés Medical Flossing témában a Papp László Sportarénában lesz 2018. november 25-én, majd a PhysioVit Rehab Akadémián 2018. december 02-án. Részletes képzési tájékotató itt...

Képzéseinken minden esetben kiemelten fontos téma a Medical Flossing tekerések közben jelentkező fájdalom kiváltó okának, eredetének, helyének, jellegének lokalizálása. Amikor egy sérült sportoló, vagy fájdalmakkal küszködő páciens bejön a rendelőbe és elmondja panaszát, azok kialakulásának körülményeit, nekünk mindig szűkíteni kell a kört hiszen a panaszos területet viszonylag gyorsan meg kell találni.

Mindezen gyors lokalizálás érdekében szinte azonnal a szövetek analízise, a terhelési láncok, a sérülés kialakulásának formája, pillanata köré összpontosul a figyelmünk. Majd ezt követően a terhelés és a fájdalom egymáshoz viszonyított megjelenésére, arra, hogy a sportoló, a páciens hogyan mutatja be fájdalmát. A gesztikuláció elemzése is egy kiemelt szempont a Medical Flossingban és szinte minden esetben eljutunk a kötőszövethez, a fasciaháló részeihez, azon belül pedig a letapadások jellegéhez. A modern, a funkcionális szemléletű rehabilitációban nálunk, a PhysioVit praxisaiban, képzésein a fascia már 2008 óta egyre erősebben és egyre nagyobb mértékben egy központi téma. Nélkülözhetetlen. Így van ez a Medical Flossingban is.

Mindezen gyönyörű ok-okozati halmaz a képzéseken rendszeresen megjelenő egység, ahol élesben van lehetőségünk nekünk instruktoroknak is ezen funkcionalitást bemutatni a terapeutáknak, orvosoknak, hiszen a csoportokban mindig van egy-egy személy, aki már kisebb-nagyobb mozgásszervi panaszokkal jelenik meg a tanfolyamon.

Mai bejegyzésem témáját éppen ezért egy igen egyszerű és gyors lokalizálás prezentálására építem, mégpedig a Medical Flossing alkalmazására, applikációk közben végzett mozgásszervi funkcionális analízisre, mely a már gyakorlott flossingoló terapeuták számára lehet egy igen kiváló iránymutató a fasciaháló letapadásainak felismerésében.

Hogyan segíthet a gumiszalag egy patella alsó részén jelentkező fájdalom lehetséges kiváltó okának felismerésében? A tekerés a gumiszalag megnyújtásával történik, így a fájdalmas testrészt összenyomjuk. Ezzel szűkítjük a teret a bőr alatti kötőszövet, az izompólya, az erek és idegek által utat és védelmi falat képező fasciarétegek stb. között. Az elváltozásokat - ezen belül letapadást, összetapadást, csomószerű feltekeredést, húrszerű keményedést, vagy túlnyúlást - tartalmazó fasciarészek, alkalmazkodási lehetősége tovább csökkent. Ezáltal, azaz az alkalmazkodó képesség beszűkítésével azonban aktív mozgások közben pillanatok alatt megjelenik a fájdalom. Amely a letapadások jellegéből adódóan lehet pl. szúró, húr szerűen futó, kisugárzó tompa stb. Ez a fájdalom a szövetek alkalmazkodó képességének "beszorítása" miatt csak a problémás, disztorziókat tartalmazó régiókban lesz, hiszen az "egészségesebb" fasciarészek előnyösebben tudnak a térszűkülethez alkalmazkodni. Az elv rendkívül egyszerű, ugyanakkor másodpercek alatt működik.

Ezzel válik lehetővé pontszerű területekre fókuszálva a Medical Flossing alkalmazása után egy pontra, szűk területre koncentráltan a szöveti letapadást feloldani manuális technikákkal, vagy egy újabb gumiszalag tekeréssel, izomtechnikát, fasciatechnikát, mobilizálási technikákat használva.

Hogyan működik mindez akkor, amikor hosszan tartó flexiós helyzet után jelentkezik a térdízületben erős, éles fájdalom a patella csúcsi részénél, valamint izomerő gyengeségnél, emiatt átmeneti egyensúly zavar esetén? Ízületi flossing applikációban (itt megjegyezendő, hogy individuális, hiszen a szöveti letapadás mértékétől függ - lsd. képzési anyag) betekert térdízületet flosstréninggel terhelünk, ahol mindig a fájdalmat kiváltó mozgásokat kell végezni, majd figyelünk a fájdalom alakulására.

A térdízületi flexió-extenzió különféle pozíciókban a patella (térdkalács) mozgását, pontosabban alkalmazkodási lehetőségeit is befolyásolja. Amennyiben a patellával gondok vannak a fájdalom annak környékén jelenik meg. Azonban előfordulhat, hogy egy triggerpont, vagy a fascialánc egy-egy elemében jelentkezik a flossing szalag alatt fájdalom, távol a patellától, távol a fájdalom jelentkezésének helyétől (azaz a patella csúcsi részétől), csupán a kisugárzási zóna lesz a térdkalács. Például a posztero-laterális kötőszöveti lánc, vagy az antero-laterális láncolat, vagy az antero-medialis kötőszöveti kinematikus lánc stb. letapadásai sugároznak a térdízületbe. Ugyanakkor a térd környékén számos olyan triggerpont van, amely a térd fájdalmát idézheti elő antero-mediális, vagy antero-laterális területeken, amely erőteljes flexióban, hiszen irritálódik az izomcsomó. Ezáltal túlterhelődve aktiválódik. Ilyen csomók lehetnek például a musculus sartoriusban, a musculus quadriceps femoris/vastus medialisának, vagy musculus quadrisepc femoris/vastus laterálisának területén.

De ami kiemelendő a fenti példából, hogy a teret körfogatában szűkítő gumiszalag segítségével ez hamar lokalizálódik, mert a csökkent alkalmazkodó képességű pont/terület, vagy csomó jelez fájdalommal és a szakképzett terapeuta 2 perc alatt felismeri a panaszok valós kiváltó okát. Érdemes tehát ezen gondolatmenet szerint is szerteágazóan és kreatívan használni a gumiszalagot mindenkinek.

Mi a Medical Flossing képzéseinken minden esetben arra fókuszálunk, hogy a terapeuták már meglévő szakmai tudásához igazítsuk a kiváló eredeti flossing technika, azaz a Medical Flossing sajátosságait, individuális tekerési jellegét. A Medical Flossing megtanítja a szakembereket kreatívan, saját, már meglévő tudásukat mozgósítva, speciális szöveti vizsgálati trendek és a mozgásszervi diagnosztika függvényében keringésjavító, oedema (duzzanat) csökkentő, fájdalmat csillapító, nyirokkeringést tünetileg aktivizáló, nyirokkeringést szöveti lazítások útján serkentő, fasciahálót mobilizáló, szöveti diagnosztikát elősegítő és ezáltal a problémaforrás helyét lokalizáló stb... tekercselésekre szinte szünet nélkül az egy napos képzésen. A rendkívül intenzív szakmai tanfolyam minőségileg biztosítja a terapeuták számára a problémamegoldó, funkcionális gondolkodást, az orvosi flossing individuális alkalmazhatóságát bármilyen probléma esetében az indikációs lehetőségek között. Hiszen a hozzánk érkező szakembereknek már nem kell külön megtanítani az anatómiát, a nyirokkeringés rendszerét, a sebgyógyulás folyamatát, az alkalmazható tréningeszközöket, a gumiszalaggal végzett tornagyakorlatokat. Az előképzettséggel rendelkező terapeuták már meglévő képesítéssel jönnek hozzánk és ez feltételezi, hogy mindezeket már az alapképzésen megismerték és tudják, csak elő kell húzni, más megvilágításban bemutatva kell prezentálni.

A Medical Flossing 3 éve alatt egy óriási értékké vált nemzetközi szinten a képzésekben, a minőségi termékek alkalmazásánál és az innovatív sportrehabilitációban, a terápiákban is. Mindhárom területen márkanévvé vált, amely garantálja a minőséget bárhol a világon, hiszen a tanulás szabályozott és organizált rendszerben zajlik minden országban, így egységes. Köszönhetően a Medical Flossing International Team-nek.

A technikának, az eszköznek hatalmas vonzereje van, a gyógyulni vágyó sportolók, sérültek számára gyors szöveti regenerációt biztosít, a gumiszalag fejlesztésében pedig állandó jelenlétet követel meg tőlünk szakmai képviselőktől, a Medical Flossing fejlesztőitől, a technika tisztaságára figyelő, azt védelmező oktatóktól.

Vigyázat! Sajnos hamisítják! Ezért továbbra is szeretném minden olvasó számára egyértelműsíteni, mint a Medical Flossing név és koncepció egyik kizárólagos nemzetközi képviselője, hogy Medical Flossing technikával, tematikával, névvel továbbra is (2018-ban is) kizárólag csak a PhysioVit minőséget garantáló, valódi tudást és ezzel értéket adó képzésein találkozhatnak majd a téma iránt érdeklődő szakemberek. Ezekről részletek itt olvashatók.

 

Cikket írta/szerző: Kanyó Ildikó, sportfizioterapeuta, manuálterapeuta, gyógytornász

Medical Flossing Hungary/Medical Flossing International Team 2017 - A Medical Flossing márkanevet és ezzel a technikát szakmai továbbképzéseken kizárólagosan a PhysioVit képviseli Magyarországon. 

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

Gyakorlatból a gyakorlatnak című sorozatunkban sportsérülést követően egy azonnali ellátást (elsősegélyt) mutatunk be Önöknek az egyedülálló Medical Flossing alkalmazásával.

Mi a Medical Flossing? A Medical Flossing egy speciális gumiszalaggal végzett technika, melynek keretein belül a szakember megvizsgálja, elemzi a probléma háttereiben rejlő kiváltó okokat, azok következményeit a tünetek függvényében, majd a gumiszalaggal individuális módon (attól függően fasciakezelés, tehermentesítés, ödéma csökkentés, mobilizálás, kontraktúra oldás, ROM növelés stb.) betekeri azt. Ezt követően kell irányított, speciális gyakorlatokat a szalagban végezni.

Medical Flossing irányzat, mint az eredeti koncepció és amelyből született aztán minden egyéb flossingolási technika mégiscsak megmaradt az orvosi vonalakon. Ezáltal széleskörű orvosi és gyógyítási lehetőségeket biztosít a nyirokterápiától kiindulva  a fasciaterápián át a manuálterápia kiegészítő alkalmazásáig, alkalmazhatóságáig bezárólag.

Fogadják szeretettel új sorozatunkat és sok sikert kívánunk a Medical Flossing alkalmazásához!*

Mai páldánkban a térd mediális területének strukturális szakadás nélküli zúzódásának medical flossingolására adunk tippet. A sérülés - melyet az ellenfél játékosa okozott focicipővel - nagyfokú duzzanattal járt, de a szövetben szakadást nem okozott.

Az ismert és a pályán használatos – individuális - azonnali elsősegély lehetőségek mellett alkalmaztunk Traumeel kenőcsöt. Ezt műanyag fóliával letakartuk (lsd. fenti fotó), majd Medical Flossing technikával többszörösen betekertük. Az alkalmazás többször ismételhető volt a szalag tisztítása nélkül, köszönhetően a műanyag fóliának. Ezen túlmenően a tapadási tulajdonságok megmaradtak a fólia mellett is. Így a Medical Flossing alkalmazásával viszonylag hamar lehetővé vált, hogy a páciensnél a készítmény gyorsabban felszívódjon és hosszabb időtartamra vonatkozóan fejtse ki hatását. Egyéb teendő nem volt szükséges.

Ezen túl hagyható természetesen még további kryoterápiás intézkedések alkalmazása.

Sok sikert a Medical Flossing alkalmazásához!*

Szerző: Ralf Blume, Sportfizioterapeuta, Hannover96/HDI Arena (Fordítás: Kanyó Ildikó) A cikket másolni, sajátként feltüntetni tilos. Ezzel kapcsolatos szerzői jogi nyilatkozatunkat itt olvashatja.

PhysioVit Rehab Akadémia szakemberei segítenek Önnek a Medical Flossing technika megismerésében! Címünk: 1143 Budapest, Hungária krt. 130. Telefon: +36 1 790 9900, +36 1 607 3219, +36 1 471 1435

 * Amennyiben Ön még nem ismeri a Medical Flossing alkalmazási lehetőségeit, vagy nem egészségügyi-, sport szakirányú végzettséggel rendelkezik (gyógytornász, orvos, gyógymasszőr, edző) feltétlenül kérje ki szakembereink tanácsát, hiszen a Medical Flossing alkalmazása speciális ismereteket és szakmai tudást igényel. Az indikációk és kontraindikációk tisztázása rendkívül fontos szempont a gumiszalag használatakor. A szalag helytelen alkalmazása károkat okozhat a szövetekben, a keringésben. Ezért fontos, hogy feltétlenül keressen fel egy szakembert - pl. orvosát, gyógytornászát - és kérje ki tanácsát!

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.