+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Beszélgetés a Dorn terápia egyetlen nemzetközi Dorn instruktorával, Kanyó Ildikóval egy hatékony gyógymód bevezetéséről, amely 2009. óta az egyik legnépszerűbb terápiák közé tartozik hazánkban is. Módszer vagy terápia? Miben rejlik nagyszerű hatása?
Kanyó Ildikó - PhysioVit Group vezetője
PHYFO: Hogyan kerültél kapcsolatba a terápiával?
 
Kanyó Ildikó: Az egyetem befejezése után Németországban kezdtem el dolgozni, ahol be kellett illeszkednem egy rendkívül hatékony betegkezelési rendszerbe. A hatékonyság megteremtésének, a könnyebb beilleszkedésnek egyik alapvető feltétele volt, hogy a lehető legtöbb továbbképzést végezzem el, adaptáljam a kezelésekbe, hogy Pácienseimet a lehető leghatékonyabban tudjam kezelni.
 
PHYFO: Mennyiben más a kinti rendszer az alkalmazott technikákat illetően?
 
Kanyó Ildikó: Nincs különbség az alkalmazott technikákat illetően Magyarország és Németország között. Az elmúlt 10-15 évben egyre több minőségi képzés jelent meg hazánkban is. Ahol különbség van a gyakorlati kihasználása a nagyszerű módszereknek. Németországban rá vagyunk kényszerítve az egyéni kezelésekre, amelyek 15-20 perces terápiát jelentenek. A receptre kiírt gyógykezelések időtartama sajnos ennyi, a betegbiztosítók többet nehezen finanszíroznak. Ezalatt az idő alatt pedig csak akkor tudunk a Pácienseink számára is érezhető, rövid időn belül megvalósított állapotjavulást elérni, ha a legeffektívebb gyógyító eljárásokat használjuk, individuálisan, azaz mindenkire egyénileg adaptálva, a fölösleges fogásokat, technikákat mellőzve, kihasználva a szöveti elváltozások jellegét, a feszülések mértékét és természetesen a határon dolgozunk. Én ebben látom az óriási különbséget a két ország között.
 
PHYFO: A Dorn terápia egy ilyen lehetőség?
 
Kanyó Ildikó: Igen. Megadja azt a pluszt, ami minden egyéb technikához illeszthető, egyszerre biztosítható vele egy egész testre kiterjedő, un. holisztikus szemléletű kezelés, ugyanakkor kiemelhetők a Dorn korrekciók pl. lokális panaszok, problémák azonnali megszüntetése érdekében. A sokrétűség benne van a terápiában és ezt minden Páciensnél máshogy kell adaptálni, hogy  valóban 1-2-3 kezelés elegendő legyen.
 
PHYFO: A Dorn terápia, vagy módszer?
 
Kanyó Ildikó: A kettő között lényeges és óriási különbségek vannak, amelyeket hosszasan lehet sorolni, de legalább 16 pontban különböznek egymástól, amelyek kőkemény szakmai elméleti gyökerekig nyúlnak vissza. Egy, mindenki számára lényeges különbség a terapeuta személye.
Dorn féle gerincterápa szerint csak egészségügyi előképzettséggel rendelkező szakemberek sajátíthatják el a komplett elméleti és gyakorlati tudásanyagot, ezen belül is elsősorban orvosok, illetve gyógytornászok (BsC, MsC), sporttudományi végzettséggel rendelkező gyógymasszőrök. A technika alapos anatómiai és csont-ízület-izom-idegrendszer élettani alapokra épül, amely bázissal csak orvosok és gyógytornászok és speciálisan képzett gyógymasszőrök rendelkeznek.
Ezzel szemben a Dorn módszer szerint bárki számára megtanulhatók a korrekciók, függetlenül az előképzettségtől. Sőt nem is szükséges hozzá előképzettség. Ezen túl a módszer a megtanultak másokon alkalmazhatóságát is kiemeli és fontosnak tartja. Mi ezt csak úgy támogatjuk, hogy Pácienseink részére megtanítjuk a felelősségvállalást saját testükért, gerinc egészségéért. Ez abban nyilvánul meg, hogy a manuális korrekciókkal együtt megismertetjük az önálló korrekciós gyakorlatokat, mely a terápia hatékonyságát azáltal növeli, hogy minden nap alkalmazni kell, segítve az állapot javítását, vagy az elért korrekciós eredmények fenntartását.
 
PHYFO: Különféle szakmacsoportok képviselői alkalmazzák?
 
Kanyó Ildikó: Többféle nézőpontból elemezhető a terápia, ahol a különféle szakmacsoportok képviselői egyaránt megtalálják a szükséges pluszt, amelyet előképzettségüknek megfelelően használhatnak (manuálterápia, masszázs, tréning, akupunktúra a meridiánoknak köszönhetően, funkcionális vizsgálati rendszer stb.) Ezért is fordul elő, hogy minden szakmacsoport magáénak tekinti és a terápiás hatásokat más-más nézőpontból világítják meg. Orvosok a funkcionális vizsgálati rendszer és a fájdalom gyorsabb lokalizálása érdekében, egy - egy gyors csigolya korrekció miatt. Gyógytornászok a manuálterápia és a tornagyakorlati rendszere miatt, gyógymasszőrök a gerincregeneráció és a porckorong masszázs, illetve a manuális terápia miatt, természetgyógyászok a meridiántan miatt, az edzők a fasciarendszerre ható gyors és eredményes beavatkozások miatt stb. Az okokat lehetne még tovább sorolni.
 
PHYFO: Milyenek voltak a megjelenés első évei?
 
Kanyó Ildikó: 9 évvel ezelőtt még nem volt a PhysioVit Magyarországon. Ezért partner iskolát keresünk, melynek közreműködésével intéztük a magyarországi oktatásokat. A PhysioVit és a Viszen (PhysioVit & Viszen fúzió) 2 évig tartó szoros és rendkívül jó együttműködésének köszönhetően tanulhatták meg a terápia elemeit az első szakemberi csoportok.
Azonban a PhysioVit németországi életében olyan változások indultak el (forradalmian új gélgolyós tapaszok kifejlesztések folyamata, a fascia tudomány erősödése, munkacsoportokban való részvétel és a specifikus sportrehabilitáció), hogy nagyon hamar egyértelművé vált számunkra a gyors hazai megjelenés nélkülözhetetlen és nem halogathatjuk tovább. 2011 végén már a PhysioVit nem adott megbízást partnerének, így különvált a Dorn terápia és a Dorn módszer vonal, azaz meg is jelent mindkettő Magyarországon.
 
PHYFO: Mennyire volt nehéz 2009-ben elfogadtatni a terápiát a szakmával?
 
Kanyó Ildikó: Rendkívül nyitottak voltak az újdonság iránt a szakemberek és ez az érdeklődés a mai napig nem csökkent, sőt inkább erősödött. Érdekes volt azt megtapasztalni, ahogyan a különböző szakterületek képviselői reagáltak a Dorn féle gerincterápia megjelenésére. A gyógymasszőrök azonnal meglátták benne a nagyszerűséget és szinte már az első naptól teljes mértékben elfogadták. A gyógytornászok, az orvosok rétegében tovább tartott az elfogadtatás, náluk több oldalról, szöveti reakciókkal alátámasztva, az ízületek funkcionális anatómiai működésének szintjére kellett elmélyülni ahhoz, hogy számukra is elfogadható legyen. De összességében azt tudom mondani, hogy 2 éven belül minden szakmacsoport kiválónak és rendkívül hatékonynak tartotta a technikát és megszerette a komplex terápiát.(Kiemelendő, hogy kizárólag a Dorn terápiáról van szó, nem a Dorn módszerről.)
 
PHYFO: Minden magyar terapeuta nálad tanult?
 
Kanyó Ildikó: 2009. óta itthon már több ezer terapeutának sikerült átadni ezt a nagyszerű ismeretanyagot, akkreditált magas minőségű képzéseken. Ma már kórházakban, magánrendelőkben, fitness központokban egyaránt megtalálható ez a nagyszerű technika/terápia. Ez pedig évről évre sikeresen folytatódik tovább.
 
További sok sikert kívánunk Neked a jövőben is!
 
Írta: Molnár Szabina, PHYFO (Copyright / PhysioVit)
Kategória: Képzés
Kedves Olvasók! A hátrahagyott 2015-ös óesztendő egyik legnagyobb fejtörését számomra a Dorn koncepció nemzetközi változásai okozták, ezen belül pontosabban a tudomány és a hagyomány ütközése.
 
Ennek okai 2011-ig nyúlnak vissza, hiszen Dieter Dorn halála utáni években kettő különböző irányt vett a Dorn tematika. A tudomány fejlődése szükségszerűvé teszi bizonyos elavult elméletek újra értelmezését, ha szükséges. Sok esetben újraértelmezés elengedhetetlen volt idén a Dorn koncepciókat illetően is. Dieter Dorn munkáját, azaz hagyatékát ápolók köre a Dorn-családdal középpontban úgy döntött, hogy a klasszikus vonalat ápolják tovább érintetlenül, visszatérve a népi gyógymódhoz (Dornbewegung), ezáltal pedig nem követve bizonyos, más szakterületek által a Dorn koncepcióra is "rákényszerített" változtatásokat. Ez a vonal a Dorn módszer által képviselt irányzat a maga - népi gyógymódban gyökerező - természetességében, mindenki számára elérhetőségében és egyszerűségében, hagyományőrzésében.
 
Dieter Dorn közvetlen hagyatéka, azaz a Dorn módszer kimondja, hogy a technika népi gyógymódból származik, azaz egy csoport sem sajátíthatja azt ki, bárki számára elérhető kell, hogy maradjon. A Dorn módszer tiltja, hogy csak és kizárólag orvosok, gyógytornászok, természetgyógyászok, gyógymasszőrök által megtanulható koncepció legyen. Tehát Dieter Dorn végakarata szerint a módszer bárki számára elérhető és e szemléletet erősítve Dieter Dorn politikus/polgármester gyermeke és néhány követője 2015-ben elindította a hagyatékőrző Dorn mozgalmat Németországban.
 

Számunkra, szakmabéliek számára mit jelent a Dorn módszer?

Dieter Dorn anno az 1970-es években újjá élesztett egy kihalás szélén álló népi gyógymódot, amely együttesen kezeli a mozgás szervrendszer, a meridián rendszer eltéréseit, valamint a belső szervi és pszichés elváltozásokat. A módszernek vannak viszonylag gyorsan pozitív hatást kiváltó elemei, amelyet annak közvetlen képviselői sokszor a mai napig nem tudnak tudományosan megmagyarázni. Ennek oka pedig a hagyaték - mint dogma - szigorú őrzésében rejlik. Dorn módszer elsődlegesen a korrekciós sorrendet veszi alapul, nem a szöveti fiziológiát/patológiát és nem az individualitást. Népi gyógymódra alapozó szemlélete, bárki számára elérhetősége miatt nem foglalkozik szakmai szinten mélyrehatóan a mozgásszervi megbetegedések/kórképek aprólékos elemzésével.
 
A gyógyítás területén, az egészségügyben nemzetközi szinten elismert Dorn terápiában a módszer alapelemei szintén megvannak, de a mindenki számára elérhetőség elsősorban az önkorrekciós alternatívákban bontakozik ki igazán.
 

Mit is jelent a terápia kifejezés akkor, amikor Dorn koncepcióról van szó?

A Dorn terápia a módszerben gyökerező, de tudomány és gyakorlat szintjére emelt koncepció (ízületi- és lágyrészkorrekciókon alapuló manuális terápia), amely tudományos szintű mechanizmusokkal, manuálterápiás elméletekkel, manuálterápiás szabályokkal, szöveti fiziológiára, patológiára alapozó elméletekkel alátámasztva végzi a gyógykezeléseket. Középpontjában a páciens áll - nem a dogmatikus hagyomány -, az orvos, a gyógytornász mindent a pácienssel együtt végez, állandóan figyeli a legapróbb szöveti reakciókat, rezdüléseket, a fájdalmak jellegét, változásait, illetve önkorrekciós tréningtervekkel és a funkcionális, azaz aktív rehabilitáció szabályaival kombináltan kidolgozott önkorrekciós feladatsorokat alkalmaz a gyógykezelések közötti időszakban.
 
Ahogyan fejlődnek egyéb tudományágak - és ebből kiemelném a fasciatan legaktuálisabb eredményeit - úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, tudományosabb szintűvé a Dorn koncepció hatásmechanizmusa. Mára már számos hatást, amit korábban nem tudtak a módszer képviselői magyarázni, a tudományos kutatásoknak köszönhetően könnyebben és nyilvánvalóbban képesek vagyunk értelmezni és effektív, de természetes fiziológiás szöveti reakciókkal nyugtázni, mondván: “Ez a Dorn koncepcióban már régen jelen van!” Ehhez persze kell a kezelést végző személy szakirányú előképzettsége, hiszen csak így lehet egyénre, problémára, mozgásszervi elváltozás leküzdésére individuálisan adaptálni a gyógykezelést.
 
 

2015-ben választ kellett találni a következőkre Dorn témában:

 • 1.) Maradjunk a tudományt nem effektíven követő, inkább az eredeti hagyatékra koncentráló, azt szabályokba, un. dogmákba tömörítő, mindenki számára elérhető Dorn módszer mellett, amely a koncepció hatásmechanizmusát továbbra sem az aktuális tudományterületeknek megfelelően magyarázza, ragaszkodva Dieter Dorn által klasszikusan képviselt hatásmechanizmusi magyarázatokhoz, reakciókhoz? VAGY!
 • 2.) Kövessük az aktuális eredményeket állandóan figyelő, azt magévá tevő, a gyógyításban minden szempontból elfogatott terápia irányzatot? Ezáltal pedig értelmezhetővé, tudományosabbá, naprakészebbé téve a hatásmechanizmusokat. Tudva azt is, hogy finanszírozást illetően a módszert nem, de a terápiát a privát biztosítók pl. Németországban fizetett kezelésként elfogadják/elismerik és költségét a beteg helyett állják. A módszer nincs ilyen szerencsés helyzetben a biztosítókkal történő elszámolásban. Magyarországon erről a finanszírozásról nem beszélhetünk, hiszen csak privát kezelés formájában létezik a Dorn koncepció.
 • 3.) Csatlakozzunk teljes mértékben egy idén induló Dorn-mozgalomhoz, megtagadva ezáltal a szakmai elveket, vagy maradjunk szigorúan a szakmai elvek mellett bizonyos szempontból hátat fordítva a Dorn hagyatékot őrző dogmáknak, az idén elindult Dorn-mozgalomnak?
 
Nyilvánvalóan éles határt kell húzni a Dorn módszer és a Dorn terápia között, mert a kettő nem ugyan az, bármennyire is keveredik a köztudatban. Keveredésnek köszönhetően sokan joggal hihetik azt, hogy ugyan arról van szó, holott a valóság teljesen más.
 
Dorn módszer nem terápia, a Dorn terápia pedig nem módszer. A terápia a módszerben gyökerező, de annak már tudományos formában működő, továbbfejlesztett formája hazánkban és a nagyvilágban egyaránt. Egy önálló, komplex, funkcionális ízületi mobilizáción és lágyrésztechnikán alapuló manuálterápia. A Dorn módszer pedig kizárólag a hagyományok ápolását célul kitűző koncepcióvá nőtte ki magát.
 
Döntöttünk. Mégpedig arról, hogy mindkét alternatívát kínáljuk az új esztendőtől az érdeklődők számára. Éles határt húzunk a koncepciók között, világos és egyértelmű tájékoztatással, amely alapján mindenkinek lehetősége lesz eldönteni melyik irányzatot szeretné képviselni, melyik irányzatot tartja számára elfogadhatónak, megtanulhatónak, alkalmazhatónak.
 

A Dorn módszer és a Dorn terápia közötti különbözőséget 16 pontban foglaltuk össze és a képzések is ezeken a pontokon jelentősen eltérnek majd egymástól:

 • Alkalmazhatóság.
 • Fájdalom megítélése
 • Aktív, vagy passzív korrekció?
 • Végtaghossz különbség vizsgálata
 • Csípőízületi blokk
 • Térdízület kezelési különbözőségei.
 • Bokaízület korrigálásának lehetőségei
 • Sacroiliacalis ízület kezelésének problematikája
 • Csigolyablokk és lágyrészblokk
 • Nyaki gerinc korrigálásának különbsége.
 • Állkapocs ízületi komplexum
 • Felső végtagi ízületek kezelésének szemléletbeli különbsége
 • Önkorrekciós gyakorlatok paletta-különbsége
 • Fasciaterápia és sportrehabilitációs szöveti analízis.
 • Önkorrekciós rendszerek.
 • Megtanulhatóság és szabályozás különbsége.
 
Válasszanak Önök a hagyományon alapuló tudomány + gyakorlat (Dorn terápia), vagy a hagyomány + gyakorlat (Dorn módszer) között!
 
Mindezen változások nem érintik az Egészségcentrum szolgáltatásainak listáját, hiszen ott az irányelveket továbbra is tudomány és a gyakorlat határozza meg e témakörben is. A gyógykezelésekben továbbra is az effektivitásában verhetetlen, komplex, funkcionális Dorn terápia - Speciális gerincterápia programot kínáljuk, önkorrekciós alapgyakorlatok keretében a Dorn módszer elemeit, illetve korrektív tréningben a Dorn terápia szempontjait vesszük ismét alapul.
 
Várjuk Önöket Dorn témában továbbra is szeretettel a PhysioVit központban!
 
Üdvözlettel, Kanyó Ildikó/PhysioVit® csopot | gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta, nemzetközi Dorn instruktor www.physio-vit.net
 
Kategória: Képzés

Cikket írta/szerző: Kanyó Ildikó, PhysioVit Rehab Akadémia/ Sportfizioterapeuta, 2011. november 09.

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk és fotó szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

szerda, 19 Oktober 2011 14:00

Dorn féle gerincterápia bemutatása

Összességében a Dorn terápia egy komplex, sokoldalú lehetőségeket magában foglaló terápia amely egyszerre fejti ki hatását a csontvázrendszer struktúrális viszonyaira, az izmokon keresztül a központi idegrendszerre, illetve a csigolyákkal szegmentálisan kapcsolatban álló belső szervekre és az akupunktúrás pontok kezelésén keresztül a meridiánokra.

Egy rendkívül hatékony, komplex módszer a gerinc megbetegedéseinek kezelésében. Németországból (Lautrach) kiinduló terápia nevét Dieter Dornról kapta, aki egy szinte már teljesen feledésbe merült népi gyógymódot fejlesztett tovább tudományos összefüggésekkel, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztva.

A módszer néhány évtized alatt nagy népszerűségre tett szert, nem csupán hazájában Németországban, hanem a világ számos más területén is. Jelenleg a gerinc megbetegedéseinek kezelésében az egyik leggyakrabban alkalmazott módszerek közé tartozik.

A terápia minden esetben abból indul ki, hogy a gerinc területén jelentkező panaszok okai a legtöbb esetben (80%-ban) visszavezethetők az alsó végtagokra, azok hosszúságának eltérésére. A kezelés legfontosabb alapja az emberi testet egy egységes, komplex modellként elemző gondolkodásmód.

A Dorn korrekciós sorozat soha nem lokálisan szemlél, hanem minden esetben a struktúrán (izom, ízület együtt) belül az okok és következmények felkutatására, elhatárolására, majd a megbetegedések okainak gyors és hatékony megszüntetésére törekszik.

Dorn terápia néhány kiemelten fontos szempontja:

1. Fiziológiás strukturális viszonyok megteremtése/javítása.

Az emberi test statikájának alapja az alsó végtagok egyenlő hosszúsága. Csak így lesz fiziológiás helyzetű a végtagokra épülő medence, valamint a medencére támaszkodó gerinc. Ebből kiindulva a terápia nem a gerinc kezelésével kezdődik, hanem az alsó végtagok vizsgálatával, majd az esetleges végtaghossz különbségek korrigálásával – az alsó végtagok ízületein keresztül. Csak az alsó végtagok és a medence korrekcióját követően kerülhet sor a gerinc kezelésére, a csigolya blokádok oldására.

Az összes csigolya blokád elhárítása/feloldása a cél. A csigolyák összeköttetésben állnak egymással és mozgékonyak. Ezek a környező szövetek által is pozícionáltak. A korrekcióknál a csigolyákat külső nyomással vissza kell állítani fiziológiás helyzetükbe, azonban nem a környezetüktől függetlenül. Egy-egy csigolya helyzetének eltérése esetén az izmok nem működnek szimmetrikusan. Rosszabb esetben pedig az aszimmetrikusan működő izmok megerősítik a csigolyákat hibás helyzetükben. Ez pedig már egy komplex neuro-muszkuláris folyamat eredménye. Létrejön egy ördögi kör, amit lehetőleg gyorsan meg kell szüntetni.

A hatékonyság és a gyorsaság érdekében a Dorn terápia nagyon jó eszközként áll rendelkezésre. A csigolya blokád kifejti hatását az adott csigolyával szegmentális összeköttetésben álló belső szervre, illetve a gerinc mentén futó meridiánok energiakeringésére is. A blokád feloldásával ennek a kettő, a gerincoszlophoz közvetett formában kapcsolódó területnek a működését is lehetőség van jótékonyan befolyásolni.

2. Korrekció közben végzett aktív, egyszerű gyakorlatok a páciens részéről.

A terapeuta csak akkor korrigál amikor a korrigálandó ízület „mozgásban van”, az ízület körüli izmok aktívan dolgoznak. A páciens részéről az aktív korrekciós gyakorlatok meghatározott ismétlésszámban és folyamatosan végzendőek, miközben a terapeuta a korrekciós nyomás erősségét folyamatosan, fokozatosan adagolja. A gyakorlatszám befejezéséig a korrekció impulzusszerű és folyamatos ismétlésekkel jár. Minden egyes ízületi korrekciót lokális vizsgálat követ, amely segítségével a terapeuta megállapítja, hogy mennyire volt eredményes a korrigálás, illetve szükséges ismételni, vagy sem. Egy ízület korrekciója, egy kezelés alkalmával kb. 3-szor ismétlődik. Mivel a környező izmok dolgoznak és a korrekció erősségét is a páciens szabályozza, így a kezelés ezáltal teljesen kockázatmentesen végezhető.

3. Önkorrekciós gyakorlatok.

A terápiához minden esetben hozzá tartoznak az egyénre szabott önkorrekciós gyakorlatok. Egyrészt a kezelés közben és utána, másrészt a páciens által önállóan, lehetőség szerint naponta. A terápia így még komplexebbé válik, hiszen nem csupán a kezelés alkalmával végzett korrekciók kapnak hangsúlyos szerepet.

A Dorn féle gerincterápia egy rendkívül hatékony és biztonságos módszer. A hatékonyság elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a páciens sokszor már az első, kb. 60 perces kezelés alkalmával érezni fogja a javulást, a terápia kezdete előtt még jelen lévő kellemetlen tünetek csökkenését vagy teljes megszűnését. Gyakorlati tapasztalatokon alapuló megállapítás, hogy enyhébb elváltozások esetén 1-2 alkalommal végzett heti egy kezeléssel teljesen megszüntethetők a panaszok. Súlyosabb elváltozások esetében 3-5 alkalommal végzett kezeléssel már viszonylag hatékony javulás érhető el a páciens állapotában. Biztonságos módszer, hiszen szinte teljesen rizikómentes. Sérülések, károsodások a mozgás szervrendszerén belül a korrekciók jellegéből adódóan kizártak.

Dorn terápia hatékonysága tovább fokozható egy, a kezelés előtt vagy után végzett Breuss masszázzsal. A két egymástól teljesen független terápia a gyakorlatban nagyon jól kiegészíti egymást. Ezek alkalmazásának sorrendje általában a páciens általános mozgásszervi állapotától függ. Csigolyák korrekciója előtt alkalmazott masszázs segíti a paravertebrális izomzat relaxációját, a gerincoszlop nyújtásával a porckorongok tehermentesítése érhető el, valamint lehetőség van a szövetek átmelegítésére, előkészítésére a masszázst követő korrekciókhoz. Dorn terápiát követően alkalmazott masszázzsal pedig a korrekciók utáni regeneráció gyorsítható.

 

Terápia alkalmazási területei:

1. Megbetegedések kezelése (mozgásszervi, belső szervi megbetegedések, pszichés elváltozások) A gyakorlatban előforduló esetek jelentős része (kb. 80%) mozgásszervi megbetegedés.

2. Prevenció

Írta: Kanyó Ildikó, Nemzetközi Dorn instruktor

Kategória: Gyógyítás
vasárnap, 19 Február 2012 18:00

Kezelés folyamata

A Dorn terápia egy hatásos kezelési forma krónikus és akut fájdalmaknál, zsibbadásnál, aszimmetrikus testásoknál, izomfájdalmaknál, gerincműtétek után, alsó végtagi hosszkülönbséggel járó mozgásszervi betegségeknél. A terápia kb. 60perces, 90 perces kezelés, általában 2-5 alkalommal, heti 1x. A páciens minden kezelés után kap házi feladat gyakorlatokat, melyeket naponta kell végeznie.

Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a gerincoszlop és egyéb ízületek területén jelentkező funkciózavarok, blokádok nagyon jól kezelhető Dorn terápiával. Különösen a komplex összekapcsolt fájdalmak jó indikációk. Ezen kívül a terápia alkalmas egyéb más megbetegedések kezelésére is, melyek direkt vagy indirekt úton kapcsolatban állnak a csigolyákkal.

A Dorn terápia nem csak egy kezelés, annál kicsit több. Nem csak ízületi blokádot korrigálunk. Az izomzaton és ízületi rendszeren kívül kezeljük a meridiánokat és a csigolyához tartozó belső szervek működésére is pozitívan hatunk. Lokális és általános hatást egyaránt kiváltunk a páciens szervezetében. A terápia egy egységes koncepció (elgondolás, terv, felfogás, felépítés) mivela gerincoszlop kezelése kifejti hatását nemcsak más ízületekre, testrészekre, hanem a belső szervi és pszichés működésekre is. A páciens mindig közreműködik az egyórás kezelés ideje alatt. A korrekciók hirtelen mozdulatok, passzív nyújtások nélkül dolgozik, nagy hangsúlyt fektetve a páciens aktivitására. Ezért a kezelés alatt a páciens tudja kontrollálni a korrekció erősségét is.

A legtöbb Dorn terapeuta páciensét kb. egy óráig kezeli. Ez alatt az idő alatt lehetőség van egy átfogó, részletes vizsgálatra, a páciens valamennyi ízületének kezelésére, illetve korrekciós gyakorlatok megtanítására is.

Dorn terápia kezelés lefolyása:

1.) lépés: Dorn terápia kezdete előtt a kezelő alaposan kikérdezi páciensét. Minden kezelést meg kell előznie a terápiáról szóló részletes tájékoztatónak, valamint egy széleskörű, alapos, körültekintő betegvizsgálatnak.

2.) lépés: Ezt követően háton fekvő helyzetben történik az alsó végtag hosszkülönbségének vizsgálata, majd eltérés esetén annak megszüntetése – súlyos és komplex patológiás elváltozás esetében pedig a javítása. Az a lépés a terápia alapja, hiszen az alsó végtag hosszkülönbségének javítása vagy megszüntetése nélkül nem tudjuk a medence gerincoszlop kezelését megfelelően elvégezni.

A korrekció közben a terapeuta mindig kommunikál páciensével, megtanítja neki azokat a gyakorlatokat, amelyeket korrekció közben kell végeznie. A kezelés közben önkorrekiós gyakorlatok betanítása is történik, annak tudatosítása érdekében, hogy a gyakorlatokat minden nap önállóan is el kell végezni. A páciens már ekkor érzi és látja szervezete reakcióit, megérti a gyakorlatok értelmét.

3.) lépés: Az alsó végtag ízületeinek korrekcióját követően a terápia álló helyzetben folytatódik tovább. Így kerül sor – egy alapos vizsgálatot követően - a medence beállítására, a medence és a keresztcsont közötti ízület, a keresztcsont és az ágyéki – háti gerincszakasz alsó részén lévő csigolyák korrigálására. A gerinc csigolyáinak mobilizálása közben a páciens szintén gyakorlatokat végez.

4.) lépés: A felső háti gerincszakasz korrekciója ülő helyzetben történik. Ekkor a páciens egyik vagy másik oldali felső végtagjával – vagy mindkettővel egyszerre - végez gyakorlatokat. A háti gerincszakasz korrekcióját követően, a páciens állapotától függően sor kerülhet a bordák ízületeinek, a vállöv ízületeinek kezelésére is.

5.) lépés: A nyaki gerincszakasz kezelésénél a páciens ülve marad, a terapeuta kitapintja majd kezeli a nyaki csigolyákat. A kezeléskor a páciens a fejét állandóan jobbra-balra forgatja lassú tempóban.

6.) lépés: A gerinc kezelése után a kezdeti panaszoktól függően fontos még, a felső végtag ízületeinek kezelése is.

7.) lépés: A kezelést követően adunk a páciensnek egy frissen kinyomtatott, fotókat is tartalmazó gyakorlatsort azokból a gyakorlatokból összeállítva, melyeket a terapeutától kapott. Az általunk kiadott jegyzetek tartalmaznak ezen kívül hasznos információkat, betartandó instrukciókat, szabályokat is.

 

A gyakorlatban előfordulhat, hogy - a Dorn terápia kezdete előtt végzett vizsgálat eredményétől függően - a terapeuta szükségesnek ítéli meg egy bevezető Breuss masszázs elvégzését. Mindezt azért, hogy meg tudja teremteni a Dorn terápiánál alkalmazott könnyebb manuális korrekció lehetőségét. Ugyanakkor egy gerincregeneráló „porckorongmasszázs” (Breuss masszázs) jó levezetője lehet egy Dorn terápiának, hiszen segíti a regenerációt. Ettől függetlenül a Dorn terápia és a Breuss masszázs alkalmazható önállóan is.

Írta: Kanyó Ildikó, Nemzetközi Dorn instruktor

Kategória: Gyógyítás

Dorn és Breuss terápia a világ számos országában egyre gyakrabban alkalmazott kezelési módszer a gerincpanaszok, különböző eredetű gerincfájdalmak csökkentésére. A módszerrel 2006-ban ismerkedtem meg Németországban. Első alkalommal elbűvölt hatékonysága és a mai napig sikeresen alkalmazom mindennapi munkám során Európa egyik legnagyobb győgyfürdő városában, Bad Füssingben (valamint Bad Griesbachban és Bad Birnbachban), ahová Németország különböző részeiről érkeznek hozzánk betegek, valamint a nyári hónapokban fogadunk pácienseket egyéb országokból is (pl. Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Oroszország, Dánia).

Istruktorként a terápia oktatásával kapcsolatos előkészületeket már 2009-ben elindítottuk, majd 2010. elején kezdtem el Magyarországon a német PHYSIOVIT-en keresztül. Örömmel mondhatom, hogy az elmúlt néhány év alatt hazánkban is számos szakember ismerhette meg a terápiát és alkalmazhatja azóta pácienseinek kezelésében. Ma már a PHYSIOVIT Oktatási - és Terápiaközpont szervezésében folynak tanfolyamok, melyeket Magyarország nagyvárosaiban fokozatosan bővítünk.

Sok esetben tapasztaltam -belföldi-külföldi oktatások során egyaránt -, hogy a Dorn tanfolyamok résztvevői részére fontos a kellő számú gyakorlati tapasztalat megszerzése. A tanfolyam egész ideje alatt és végzett, kezdő terapeutaként egyaránt. Nálunk ezért 2 modulból áll a képzés. Az első modul ideje alatt megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteket mindenkinek lehetősége van otthonában, munkahelyén gyakorolni. Gyakorlás közben felmerülő kérdések megbeszélésére kialakítottunk egy zárt rendszerben (e-Campus) van lehetősége egyeztetni társaival. Itt résztvevőinknek lehetőségük van közvetlenül felvenni a kapcsolatot oktatókkal, kolléganőkkel, kollégákkal és a bizonytalanságot, vagy vitatott pontokat előidéző kérdéseket az oktatókkal meg tudják beszélni. Tapasztalatot tudnak cserélni társaikkal, korábban végzett terapeutákkal.

PHYSIOVIT-nél minden tanfolyamunk esetében fontosnak tartjuk a gyakorlati tapasztalatokon alapuló oktatást, így ezt tartjuk szem előtt a Dorn és Breuss tanfolyamok esetében is.

Az 1970-es években kialakult terápia az elmúlt évtizedek alatt sokat fejlődött a terapeutáknak és a tudományos vizsgálatoknak köszönhetően. A fejlődés területén fontosnak tartom a tapasztalatcserét több oktatóval. Volt szerencsém Dieter Dornt megismerni, a terápiát tőle elsajátítani, és volt szerencsém több neves Dorn-Breuss Instruktortól tanulni, akik sok tapasztalattal gazdagítottak.

Gyógytornász- fizioterapeutaként, sportfizioterapeutaként, manuálterapeutaként úgy látom a gyakorlati hatékonyság fokozása érdekében a Dorn terápia is kiegészíthető a hatékonyságot még tovább fokozó, kiegészítő kezelésekkel. Ezek részben a terápiánál is adottak, mint pl. bizonyos triggerpontok, tenderpontok kezelése (csak nem így nevezzük), másrészt pedig a tapek (kineziotape, kineziológiai tape) segítségével itt is kiegészíthető a kezelés, a hatékonyság két kezelés közötti időszakban tovább fokozható. Kínáljuk is a tanfolyamok keretein belül néhány fontosabb taping kezelési/ragasztási módszer megtanítását és néhány triggerpont, tenderpont kezelésének lehetőségét.

Dorn terápia és Breuss masszázs tanfolyamaink minden esetben 3 fő részből állnak:

 • Dorn terápia - speciális ízületi mobilizációs technika (funkcionális anatómia, biomechanika, terápia alapjai, betegvizsgálat, speciális tesztek, korrekciós lehetőségek és formák, gyakorlatok, meridiánok, csigolyák és belső szervi-, illetve pszichés megbetegedések, gerincvelői idegek és meridiánok kapcsolata, csigolyák és meridiánok kapcsolata) inkl. Dorn terápiához kapcsolódó taping technikákkal (PHYSIOTAPE) és Triggerpont és Tenderpont kezelési lehetőségeivel.
 • Dorn terápiához kapcsolódó önkorrekciós gyakorlatok
 • Gerincregeneráló Breuss masszázs

   Az 50 órás, 2 modulból álló gyakorlat elméleti és gyakorlati vizsgával végződik!

 

Bővebb információ honlapunkon, Emailben, vagy telefonon.

 • Weboldal: www.physio-vit.net
 • Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • telefonon 3670 945 8877
 • Kanyó Ildikó
 • Dorn-Breuss Instruktor, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta
 • PHYSIOVIT ügyvezetője
Kategória: Képzés
1. oldal / 2

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.