+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Több alkalommal kapunk telefonon és emailben érdeklődői kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mi történik egy-egy gerincvizsgálat során. Ebből adódóan indítottuk el ezen facebook bejegyzésünket a “Gerincfelmérés alapjai” címmel, melyben betekintést adunk a medence és a keresztcsont analizálásának háttereibe.

Az ember két lábon jár, áll, sokszor kevésbé egyenletes terheléssel a két oldalra vonatkozóan, székben ülve esetleg azonnal és állandóan keresztbe teszi a lábait és hosszú percekig e pozícióban tartja. Különböző cipőkben jár, egyik talán kényelmes, a másik kevésbé, vagy rosszul lépve megrándul a boka, vagy egy rossz mozdulatnak köszönhetően elkezd fájni valahol a lábfej, térd, csípő, derék stb. Eltérő, ugyanakkor állandóan változó mozgásmintákat végezünk, mely a mindennapi élethez nélkülözhetetlen, szükséges és a terhelési viszonyok állandó változásai, módosulása, az alkalmazkodás automatizált, fel sem tűnik. A mindennapi élet apró mozzanatai, terhelési viszonyai állandóan hirtelen változhatnak, mindez pedig rendszeres kompenzációra készteti csontjainkat, a közöttül lévő ízületeket, illetve az ízületek és csontok küröl elhelyezkedő lágyrészeket (kötőszövet, ízületi szalag, ízületi tok, izomrendszer stb.). Ez sok esetben megterhelő is lehet, de csak akkor tűnik fel, ha már a szöveti elváltozás megjelenik a háttérben, mert ekkor érezzük sokszor a fájdalmat, az ízületi merevséget, vagy izomfeszülést is.

A megváltozott terhelésre nagyon érzékenyen reagál a kötőszöveti rendszer, melyet egy térhálóhoz hasonlóan lehet elképzelni. Ez a háló a rendszeres és állandó kompenzációknak köszönhetően szerkezetileg átalakul, illetve tónusának változásai befolyásolják a negatív panaszok kialakulásának mértékét, az izomzat rugalmasságát, az ízületi mozgástartomány nagyságát.

A terhelési viszonyok - a szervezetben végbemenő változások és a kompenzációk miatt - a tér mindhárom síkjában módosulnak, ez pedig nem csak az alsó végtagok egymáshoz viszonyított hosszát befolyásolja, hanem a medencecsont és a keresztcsont egymáshoz viszonyított pozícióját is.

A keresztcsont helyzetének változása - 3 dimenzióban szemlélve - csontos blokkokat eredményez, melyet pl. izmokban kialakult csomó (triggerpont), ínszövetben kialakult letapadás (tenderpont), kötőszövetben (fascia), köszőszöveti térhálóban (fasciaháló távolabbi szegmensei) létrejött disztorziók (letapadás, csavarodás, vastagodás, vékonyodás, megnyúlás stb.) befolyásolnak, okozva mozgásbeszűkülést, tompa, kisugárzó, éles, szúró, hasogató fájdalmakat, vagy esetleg érzészavarokat.

Attól függően, hogy ezeknél a blokkoknál milyen kiváltó tényezők és következményes kompenzációk vannak jelen a tér síkjainak megfelelően, a terapeuta meghatározza a korrekciós helyeket és irányokat, ebből adódóan pedig az alkalmazható manuálterápiás irányvonalakat és korrekciós pozíciókat, vagy az analízis során szükséges gyakorlatokat.

Ezt követően speciális teszteket, esetleg járás illetve mozdulat elemzéseket végzünk megvizsgálva az esetleges aszimmetriákat, az eltéréseket, majd a kapott eredmények tükrében igyekszünk korrekciós tréninggel is változtatni, javítani a hosszabb távú stabilizáció érdekében is.

 

Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász-manuálterapeuta, sportfizioterapeuta

 

Egyénre szabott, komplex gerincfelmérés most 30 percen ingyenes gerinc manuálterápiával. Kérje szakembereink egyénre szabott tanácsát a bővebb információ érdekében:

+36 1 790 9900

Regisztráció gerincfelmérésre itt!

Kategória: Gyógyítás

A megbetegedések, negatív panaszok hátterében rejlő ok-okozati összefüggések helyes és gyors feltárása minden rehabilitáció alapvető kulcspontja. Így van ez akkor is, amikor az orvos, a terapeuta mozgásszervi vizsgálatot, állapotfelmérést végez és a legeffektívebb terápiát, gyógyító megoldást kell kiválasztania páciense számára. Nem lehet rosszul dönteni, mert a rossz döntés minden esetben a beteg panaszainak meg nem szűnéséhez, a gyógyító eljárás eredménytelenségéhez, állandó gyógyszeres kezeléshez (pl. fájdalomcsillapítók fölösleges szedéséhez) vezethetnek.

Ilyen esetekben jól jön, ha a szakember ismeri a problémák hátterének valódi kiváló okait, az okok elemzésének, vizsgálatának alapján pedig a legmegfelelőbb kezelést lesz lehetősége megválasztani, amely az okok megszüntetésével azonnal, eltünteti a fájdalmakat.

Sok esetben a rehabilitáció egy rendkívül nagy problémája, hogy a páciens panaszait félre értelmezik és a szöveti elváltozás típusa, minősége, oka és következménye alapján nem a legmegfelelőbb terápiát kapja a beteg. Ezzel a képzéssel kívánunk lehetőséget adni a szakemberek számára a hatékony anamnézis felvétel és mozgásszervi diagnózis felállítására, ezáltal a gyors és hatékony, valamint az eddigieknél is eredményesebb gyógykezelések megvalósítására.

Mi erre a problémára egy hatékony megoldást javaslunk minden szakember számára a funkcionális diagnosztika és analízis - a láncreakciók értelmezése témakörével kapcsolatos képzésünkkel. A képzés ideje alatt fontos kulcspontok kerülnek elemzésre az ehhez tartozó anatómiai struktúra és élettani működés függvényében. A képzésen szó lesz pl.

 • - Az alsó végtagon kiinduló és a tibia csonthártya gyulladását okozó fájdalmakról a kiváltó okok és a következmények részletes analizálásával.
 • - Az alsó végtagon kiinduló és a ligamentum patellae-t, vagy a mediális meniscus-t, vagy a patella helyzetét érintő elváltozásokról, panaszokról a kiváltó okok és a következmények részletes analizálásával.
 • - Az alsó végtagon kiinduló bokaízületi duzzanatokról, terheléses ödémáról a kiváltó okok és a következmények részletes analizálásával.
 • - Az alsó végtagon kiinduló sacroiliacalis ízületi torziókról, szakalrendszer problematikájáról, az ízületen belül létrejövő saggitalis és frontalis síkú torziókról a kiváltó okok és a következmények részletes analizálásával.
 • - Az alsó végtagon kiinduló ülőgumó és környékén jelentkező panaszokról a kiváltó okok és a következmények részletes analizálásával.
 • - Az alsó végtagon kiinduló medence és lumbális gerinc környéki lágyrészek elváltozásairól, a kisugárzó fájdalmak hátteréről a kiváltó okok és a következmények részletes analizálásával.
 • - Felső végtagról kiinduló laterális és mediális kinematikai láncokról a leggyakoribb patológiás elváltozások esetében, mint pl. teniszkönyök, golfkönyök, carpal tunnel szindróma, dupuytren kontraktúra, pattanó ujj stb.
 • - Vállöv-nyak területéről kiinduló kinematikus láncról migrén, szédülés, gyakori fejfájás, mozgásbeszűkülés stb. esetében.
 • - Idegi eredetű kisugárzó fájdalmakról, a háttérben rejtőző szöveti elváltozásokról a kiváltó okok és a következmények részletes analizálásával.
 • - Kezelési lehetőségekről és variációkról stb.

A továbbképzés mély anatómiai és élettani ismeretanyagra épül, ezért csak a következő szakmacsoportok számára javasolt: orvosok, gyógytornászok, humánkineziológusok, gyógymasszőrök és edzők sporttudományi végzettséggel.

Fontosabb témakörök a képzésen

 • • Anamnézis és ízületi élettan
 • • Alsó végtagi laterális, mediális, anterior és poszterior funkcionális kinematikus láncok.
 • • Medence és gerinc kinematikai láncai.
 • • Felső végtagi mediális és laterális funkcionális kinematikai láncok.
 • • Vállöv-nyak-fej funkcionális kinematikai láncai.
 • • Funkcionális láncok hátterében rejlő diagnózisok részletes elemzése az ok-okozati elváltozások függvényében
 • • Kiváltó okok kezelésében fontos kulcspontok
 • • Vizsgálatok és elemzések.

Továbbképzés időtartama: 1 nap, 10 óra

Továbbképzés aktuális időpontjai:  2019. április 08.

Képzés helye:  PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)

Képzés teljes díja: 39.000 Forint PhysioVit Card/hallgatói kártya használattal a képzési díj 31.000 Ft (1+2. modulok összesen)

 • Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból: "Kedvezményes képzési csomagok."
 • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni. Bővebben a tandíjfizetésről itt...
 • Képzéshez - amennyiben a jelentkezés leadása és a képzés dátuma között min. 1 hónap áll rendelkezésre - részletfizetés is igényelhető. Részletfizetési tájékoztató...

 

Van már PhysioVit kártyája? Tudta, hogy a kártyával képzési kedvezmények vehetők igénybe? Tájékozódjon a részletekről és igényeljen Ön is egy kártyát. A képzésre jelentkezők részére a hallgatói kártya regisztrálásra kerül és az első napon személyesen átvehető a regisztrációnál.

 

Kategória: Képzések leírása

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.