+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 700 9419 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Inverziós trauma, azaz a "kibicsakló boka” következményei és megelőzése
Sporttevékenységeknél - mint pl. labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, futás stb. kapcsolatban bizonyára sok ember látott már, vagy átélt hasonlókat, amikor mérkőzés közben bekövetkező hirtelen rossz mozdulatnál létrejön a sérülés, a inverzió (köznapi nyelven szóval kibicsaklik a boka), majd az orvos, a gyógytornász, a rehabilitációs team mindent megtesz már a pályán, hogy a negatív szöveti átalakulási folyamatok megakadályozása, a gyógyulás első pillanattól történő szabályozása érdekében. Ennek alapján minden szakember olyan effektív terápiás tervet dolgoz majd ki, amely lehetőséget biztosít a modern szemléletek, technikák alkalmazására, így lehetővé válhat a mielőbbi gyógyulás. Mit tekint fontosnak a fizioterápiás protokoll a inverziós (más szóval szupinációs) traumák esetében? Pihentetést, jegelést, kompressziót, rögzítést, felpolcolást.

Vajon ez a helyes út, vagy a szöveti letapadások megszüntetése és a megfelelő időben elkezdett tréningtervek kivitelezése a gyors gyógyulás érdekében? A balesetek következményeként létrejött sérüléseknél az egyik legrosszabb, hogy olyan hirtelen bekövetkezik, hogy nincs idő arra felkészülni, tehát egy hatalmas hiba, hogy az edzéseknél a sportoló, a magánszemély nincs felkészítve a megfelelő reakciókra, illetve a fékezésekre annak érdekében, hogy minimalizálja a sérülést. Mivel a sérülések váratlanul következnek be, szupinációs irányú elmozdulás gyors, a boka laterális oldalán elhelyezkedő képletek (fascia, izmok, inak, ízületi tok, szalagok, csonthártya) olyan stressz szituációnak van kitéve, amely miatt kóros irányban reagál és átalakulások jönnek létre lokálisan. Ennek következményei a fájdalom, a mozgásfunkció romlása, szakadás esetén mozgáskiesés, melynek rehabilitációja a gyógytornász feladata. Mivel manapság már rengeteg terápia áll rendelkezésre a manuális technikákon kívül a rehabilitációs tréningekig bezárólag, így a szakemberek választási lehetősége hatalmas. Minden esetben azonban fontos az egyénre szabott, individuális és azonnal elkezdett terápiás terv kivitelezése.

Mi az inverziós trauma?

A láb lateralis (külső) oldalán található szövetek sérülése, leggyakrabban egy hirtelen, túlzott mértékű, a mozgáshatáron túli inverzió miatt, mely a következő lehet:

  • dorzálflexióval kombinált,
  • plantárflexióval kombinált,

Ezek mértéke szabja meg a szalagképletek érintettségének fokát is.

A szöveti sérülés következménye az instabilitás, fájdalom, haematoma, mozgástartomány csökkenés stb. Az első pillanatban végzett ellátás, a helyes és szakszerű ellátás megkezdése (a sérülés pillanatától számítva) fontos és nélkülözhetetlen a gyors gyógyuláshoz, hiszen a sportaktivitás megkezdése ettől függ.

Milyen terápiás eljárások ajánlottak?

Mai világunkban számos klasszikus és modern terápiás eljárások léteznek, melyek megosztják a szakmákat. Sokféle kutatás abból indult ki, hogy akut sportsérülésnél még a szokásos PRICE modell működik, mely a kulcsfontosságú pontokat foglal magában: védelem, pihentetés, jegelés, nyomás, és polcolás. Ezen beavatkozások jelentősége a szöveti analízisek oldaláról kérdőjeleződött meg, hiszen a kérdések fókuszában sokszor a pihenő idő és a mögötte rejtőző szöveti átalakulások vannak. Ugyan a PRICE számos tudományos vizsgálatban a trauma alapvető kezeléséhez tartozik, szerencsére már Magyarországon is sok szakember azon a véleményen van, hogy ennek változnia kéne a POLICE-ra.

Hogyan reagálnak a sérülésre a környező testrészek?

Egy trauma esetén a környező kötőszövetben, ízületekben is különböző deformációk jöhetnek létre, ill. ennek hatására a szövetek nem megfelelő terhelésmegoszlása miatt a szomszédos testrészekben túlterhelés és fájdalom alakulhat ki. Egy hirtelen külső erő hatására a fasciákban elcsavarodások, pontszerű kitüremkedések, kötegesedések alakulhatnak ki, illetve a környező ízületekben is kialakulhatnak különböző elváltozások a nem megfelelő terhelés miatt. A megfelelő funkció helyreállítása érdekében ezeket az elváltozásokat is kell kezelni a már említett Typaldos technika, illetve fascia-release terápia, vagy akár önmasszázs segítségével (különböző speciális eszközökkel).

 

Kibicsakló boka, azaz az inverziós trauma kezelésének fontossága, ill. a megelőzés!

  • megfelelő sporteszközök (pl.: cipő) kiválasztása (cipőváltás esetén a láb folyamatos szoktatása az új eszközhöz)
  • megfelelő futási technika/terhelés kialakítása
  • megfelelő talaj kiválasztása
  • környező izomzat (pl.: vádli/m. triceps surae) megfelelő bemelegítése (mozgás előtt) illetve nyújtása/stretchingje (mozgás után)
  • boka stabilitásáért felelős izmok erősítése
  • propriocepció/ízületi helyzetérzékelés fejlesztése (instabil felületeken)
  • sportspecifikus gyakorlatok végzése
  • kialakult fascia deformációk helyreállítása különböző speciális technikákkal vagy fascialazító eszközökkel (pl.: XBall, Fasciarolle, AchillX, SMR henger)

 

Rehab Akadémia speciális PhyDoArt® RunSport programja egy sportspecifikus, egyénre szabott rehabilitációs és prevenciós koncepció kifejezetten futók részére. Részletek itt...

Megjelent: 13735 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

typaldos - fascia disztorziós modell terápia képekben

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.