+36 1 790 9900 | +36 21 2525 207 | « Online ügyfélszolgálat: 900 - 1800 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Oszteoporózis tréning

Egész életen át tartó felépülési és átépülési folyamatok a csontokra is jellemzők. A csont szilárdságát elsősorban különféle mészsók adják, rugalmasságát pedig kötőszöveti rostok biztosítják. Csontjaink átépülése kb. 30-35 éves korig a mindenkori életvitelhez alkalmazkodik. Például egy sportoló, aki sokat mozog, tekintélyes csontállományt épít fel, míg vele szemben egy nem sportoló személy, aki állandóan a számítógép előtt ül lényegesen kisebbet. Minél erőteljesebben dolgoztatjuk az izomzatot edzésekkel, annál stabilabb a csontozat is. Ez a törvényszerűség idősebb korban is érvényes.

A csontozat tömege körülbelül 35 éves kortól kezdve folyamatosan csökken. Az évi 0,5-1 százalékos átlagos veszteség 70 éves korra már a teljes csontállomány harmadát jelentheti. A csökkenés akkor válik veszélyessé, ha ezt a mértéket meghaladja 1-2,5 % /év.

Mit jelent az oszteoporózis (csontritkulás)?

A csontok szerkezete, terhelhetősége romlik, kevésbé tud ezáltal ellenállni a rá ható erőknek, sérülékennyé válik, könnyebben törik. Oszteoporózisnak kétféle típusa létezik, az elsődleges és másodlagos. Az elsődleges oszteoporózis korfüggő, de úgy is mondhatnánk, hogy viselkedésfüggő. Nőknél gyakoribb a kialakulása a változó kor miatt bekövetkező hormonális alakulások miatt, amikor akár 10-15%-os veszteség is előfordulhat.

A csont veszít szerves és szervetlen állományából egyaránt, és mire az első tünetek megjelennek, már évi 2-2,5 %-os veszteséggel számolhatunk. Az életkor előrehaladtával azonban szinte mindenkinél kialakul a csontvesztés folyamata, ami bizonyos szemszögből szemlélve egyenes arányban van a viselkedéssel, mozgás a helyes tréning mennyiségének csökkenésével. Másodlagos oszteoporózis mindig valamely más megbetegedés kísérője lehet. Pl. Cushing-kór, rachitis, bizonyos gyógyszerek mellékhatása (pl. szteroidok), de a dohányzás, alkoholfogyasztás, nagy mennyiségű koffein fogyasztás szintén kedvezőtlen hatással van a csontok állapotára.

Amennyiben az oszteoporózis prevenciójáért, csontvesztési folyamat megállításáért szeretnénk tenni, akkor egy észerű megoldás lehetséges számunkra, a helyes táplálkozás és a célzott tréning! Fontos változtatni táplálkozási szokásokon, valamint a mozgás mennyiségén és minőségén. Testünk minden szövetének - így a csontszövetnek is - megvan az átépülést segítő, helyes terhelése, ezt használjuk ki a tréningek során. Természetesen emellett fontos a megfelelő arányú nyomelem pótlás (pl. Ca2+) és D vitamin pótlás is. Ez utóbbi a napfény segítségével biztosított. Sokat sétáljon a szabadban, nagyon jó hatásúak a Nordic Walking túrák, hiszen a test izmainak 90%-át megmozgatják, azonban ez általánosan, elegendő.

Az oszteoporózisban szenvedő Pácienseink részére egyénre szabott edzéstervet dolgozunk ki, amely a csontszövetet célozza meg és összpontosít azoknak az ingereknek az állandó jelenlétére, amelyek a csontátépülési folyamatokat helyes irányba terelik. A csontszövet struktúráját nyomó- és húzóerők határozzák meg. A tréningprogram az ingerek maximális megteremtését célozza meg speciális izomerősítő gyakorlatokkal, individuálisan az első vizsgálat alkalmával kitöltött teszt alapján

Elsősorban nők szenvednek oszteoporózisban, a csonttömeg drasztikus csökkenésével járó betegségben. 90 éves kor után minden harmadik nőnél előfordul gerinctörés, s az ilyen esetek egyre gyakoribbak. A legújabb vizsgálatok bizonyították, hogy az oszteoporózisos megbetegedés veszélye (elsősorban 39 éves korig) rendszeresen végzett izomerősítéssel csökkenthető. Minthogy a csontra gyakorolt erőhatás az izmok eredési és tapadási pontjain keresztül tevődik át a csontra, az edzéssel a szöveti struktúrát is erősíthetjük. A csontok ásványianyag-tartalma alapján mérhető a csont tömege, mely (a vérképző csontvelő mellett) a csontváz szilárdságát alakítja ki. Egy müncheni vizsgálat során 28 fiatal, 27 év körüli nőt választottak ki, akiknél dinamikus munkavégzés, vagyis edzés közben meghatározták a közelítő és távolító izmok maximális terhelés hatására mutatott maximális erőkifejtését. Majd egy olyan eljárással, mellyel az ásványianyag-tartalom mérhető, a combnyak, az alkar és a gerincoszlop ágyéki szakaszának csontsűrűségét mérték. Az edzésben levő kísérleti alanyoknál minden vizsgált csontterületen magasabb volt az ásványianyag-tartalom értéke.

A csontszövet helyes irányú átépüléséhez további specifikus ingerekre van szükség. A tréningek során mi ezt a szöveti terhelést biztosítjuk egyénre szabott edzésprogramok összeállításával.

 

Információ kérése és időpont foglalás érdekében hívja ügyfélszolgálatunkat!

Elérhetőségünk munkanapokon 9:00-16:00 óra között a következő: +36 1 607 3219, +36 21 2525 207

 

Megjelent: 4195 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
< >

Lökéshullám olcsóbb bérlettel

Bérlet formájában a lökéshullám kezelés ára 6900 Ft helyett most 5000 Ft/alkalom.

Ajándék masszázs

5 alkalmas PhyDoArt® kártyafeltöltésnél 3 db 20 perces masszázs az ajándék.

BodyScreening

Komplex PhyDoArt® egészségprogramokhoz most ingyenes gerincterhelés mérés.

Sportrehabilitáció

Profi sportolók rehabilitációja sportbiztosítással is!

Komplex gerincfelmérés

Egyénre szabott 3 dimenziós mozgásszervi vizsgálatok, mozgásminta szűrések.

Medical Flossing

Innovatív sportolói rehabilitáció a profi nemzetközi sportban is központunkban.

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.