+36 1 471 1435, +36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800. | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Nemzetközi FDM instruktorok és szakértőink

Markus Nagel

Hivatalos FDM instruktor - European Fascial Distortion Model Association (EFDMA)

FDM instruktor, FDM világszervezet európai ágának elnök helyettese, gyógytornász, természetgyógyász

Dr. Georg Harrer

Hivatalos FDM instruktor - European Fascial Distortion Model Association (EFDMA)

orvos, osteopath, Dr. Stephan Typaldos által képzett egyetlen európai FDM terapeuta,

Dr. Lukas Trimmel

Hivatalos FDM instruktor - European Fascial Distortion Model Association (EFDMA)

osteopath, ortopéd-traumatológus, rehabilitációs szakorvos

Dr. Karsten Wichmann

Hivatalos FDM instruktor - European Fascial Distortion Model Association (EFDMA)

ortopéd szakorvos, csontkovács, sportorvos

Thorsten Fischer

Hivatalos FDM instruktor - European Fascial Distortion Model Association (EFDMA)

osteopath, természetgyógyász

Dr. biol.hum.Robert Schleip

ULMI EGYETEM/NEUROPHYSIOLÓGIAI DIVÍZIÓ

Fasciakutató, humánbiológus, Docens (http://www.fdm-institut.de/)

FDM1- Online tanulás

Képzésen kapott belépési jogosultsággal elérhető.

FDM2- Online tanulás

Képzésen kapott belépési jogosultsággal elérhető.

FDM3- Online tanulás

Képzésen kapott belépési jogosultsággal elérhető.

FDM1-3 - Online

Képzésen kapott belépési jogosultsággal elérhető.

Tandíj PhysioVit kártyával

❶ 80.000 HUF/modul

 • Spóroljon 120.000 Forintot a PhysioVit hallgatói kártya használatával. Hogyan veheti igénybe ezt a kártyakedvezményt?
 • Ezt a kedvezményt Ön is igényelheti, ha regisztrál egy kártyát. Hívjon most: +36 1 790 9900
 • Az óriási tanfolyami kedvezményeket biztosító PhysioVit kártyát Ön bármikor beszerezheti és ettől kezdődően a kedvezmény érvényesíthető.

Tandíj SMS kuponnal

❸59.900 HUF/modul

 • Amennyiben Ön SMS kuponnal rendelkezik és ezt feltünteti a jelentkezési lap kuponkód mezőjében, akkor a képzési díj 49.900 Forintra módosul.
 • Ön ezzel 70.100 Forintot spórol modulonként!
 • Ne várjon sokáig!
 • Jelentkezzen most, vagy kérje ügyfélszolgálatunk segítségét az SMS kuponhoz tartozóan. Telefon: +36 1 790 9900

Tandíj hallgatói kedvezménnyel

❷69.900 HUF/modul

 • Amennyiben Ön orvostan hallgató, gyógytornász hallgató, vagy éppen valamely OKJ-s képzésben vesz részt , amely az előképzettség megszerzéséhez szükséges? Abban az esetben támogatjuk tanulmányait mi is.
 • Az intézménytől, ahol tanul kérjen egy iskolalátogatási igazolást és a jelentkezési lap beküldésével együtt juttassa el hozzánk.
 • Ennek alapján jóváírjuk a kedvezményt.

 HOGYAN VÉLEKEDNEK AZ EREDETI TYPALDOS FÉLE FDM TEMATIKÁRÓL MÁSOK?

"Lökéshullám terápia tanfolyam után most egy manuális megoldást választottam az FDM-et a Phyisiovitnél. MoSt sem kellett csalódnom természetesen :). Már korábban egy másik cég rendezésében részt vettem egy FDM tanfolyamon, ahol egy szakképzett fizioterapeuta oktatott, viszont nem az eredeti metódus, moduláris rendszer alapján, ami hagyott némi hiányérzetet bennem... többek között azért is, mert ...[Bővebben...]

 

Typaldos féle Fascia Disztorziós Modell (FDM) terápia

Typaldos módszere, azaz az eredeti Typaldos féle FDM Curriculum alapján megtartott 3 modulból álló (3x3 nap) szakmai képzés indul Budapesten 2018. április 27-én indul gyógytornászok, gyógymasszőrök, orvosok, természetgyógyászok, sporttudományi végzettséggel rendelkező edzők részére.

A testet behálózó fascia különleges része szervezetünknek. Mindenhol megtalálható, összeköti egymással a szerveket, a sejteket, illetve nélkülözhetetlen alapja testi működéseknek. Fájdalom, mozgáskorlátozottság, ízületi mozgásterjedelem csökkenés, neurológiai panaszok/zavarok minden esetben a fascia hálózatos rendszerét is érintik.

Fasciarendszerrel első alkalommal kb. 25 évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni, a fascia tudomány az elmúlt években, évtizedekben mutatta a legnagyobb fejlődést. Kutatók vizsgálták/vizsgálják ennek a rejtélyes hálónak a működését és az elmúlt években, évtizedekben nagyon hasznos, a gyógyítás és prevenció részére nélkülözhetetlen információkhoz, ismeretekhez juttatták a szakembereket.

Fascia egy rejtélyes és sokoldalú szövet a bőr alatt, amely összeköti egymással sejtjeinket, szerveinket és mindenhol megtalálható. Mivel összeköti egymással szerveinket, szervrendszereinket, így funkcionális és strukturális zavarok, a mozgáskorlátozottság, neurológiai panaszok, a fájdalom minden esetben kapcsolatban állnak a fasciarendszerrel, annak állapotváltozásával. A rendszer helyreállítását követően azonban a panaszok, a zavarok eltűnnek, vagy jelentősen csökkenek. Disztorziók, letapadások a szövetben, inaktivitás miatti strukturális átalakulások fájdalmat, izomerő csökkenést és a testrésztől távolabb jelentkező panaszokat tudnak okozni. Többek között ezen az összefüggésen alapul a rendkívül hatékony Fascia Disztorziós Modell (FDM terápia) is.

Miért fordulhat elő, hogy a módszer rendkívül hatékony? Hogyan alakult ki az FMD terápia? Miért fordulhat elő, hogy a nyugalomba helyezés, gyógyszeres kezelés, jegelés/hűtés nem járulnak hozzá a hatékony gyógyuláshoz, de a fascia kezelés igen? Utóbbi kérdést először egy amerikai orvos, osteopath, Dr. Stephen Typaldos tette fel egy texasi kórház sürgősségi osztályán.

Typaldos által felépített módszer egy különleges nézőpontból, a fasciarendszer oldaláról szemléli és kezeli a megbetegedéseket. Typaldos rájött arra, hogy hasonló panaszokkal hozzá forduló Páciensek mindig ugyan azokat a gesztikulációkat, testi kommunikációkat használják. Ennek alapján dolgozott ki egy disztorziós modellt, amely a panaszokat egységes diagnosztikai rendszerbe csoportosítja. 6 különböző diszfunkciós csoportot állított fel:

 • 1.) Triggerband disztorzió (TD) - Rotált helyzetben lévő szalag formájú fascia. Disztorziója mellé égő, szúró fájdalom társul, amely követi a fascia-szalag lefutását. Amikor a páciens leírja panaszait, az érintett régiót jól körül tudja határolni. A fájdalom ott van, ahol az fascia elváltozásának helye.
 • 2.) Hernier Triggerpont disztorzió (HTD) - Mélyen elhelyezkedő fascia disztorziós lánc, amely a test különböző területein okoz panaszokat. A fájdalom helye és a fascia disztorzió sok esetben távol van egymástól.
 • 3.) Continuum disztorzió (CD) - Csont és szalag átmeneteinél található fasciarész érintett. Pontszerű fájdalom jelentkezik a torzió hatására a test bármely területén.
 • 4.) Falt disztorzió (FD) - Túlzott nyújtás és nyomás hatására a mély fasciában kialakult disztorzió. Ezek okozzák mélyen, az ízületekben jelentkező fájdalmat.
 • 5.) Cylinder disztorzió (CyD) - Felületes spirál-fasciákban jelentkező elváltozások, disztorziók. Masszázs hatására jól reagál a fájdalomra.
 • 6.) Tektóniás fixáció (TF) - A rugalmasság elvesztése miatt alakul ki. Például 2-4 hétig tartó rögzítés idején. A Páciensek merevségérzésről számolnak be.

Pácienseknél a 6 különböző disztorziós típusból egy biztosan jelen van. A különféle disztorziós típusokra dolgozott ki nagyon hatékony kezelési rendszereket, amelyeket a szakemberek megtanulhatnak a továbbképzések 3 egységében.

Példa az un. Triggerband disztorzióra. Egy páciens azzal a panasszal keresi fel kezelőorvosát, hogy sporttervékenység közben megrándult a bokája (szupinációs trauma). Az érintett végtagrész duzzadt és nagyon fájdalmas, nyomásérzékeny. Páciens égő, erős, szúró jellegű fájdalomról számol be. Ezekben az esetekben általános javaslat a nyugalomba helyezés, jegelés, kompresszió, sérült testrész felpolcolása. Mellette sz.e. kiegészítőleg gyógyszeres fájdalomcsökkentés/gyulladás csökkentés. Ezt a folyamatot követve a páciens néhány hét múlva el tudja kezdeni ismét a sporttevékenységet.

Ettől eltérően az FDM megközelítés a következő: Az orvos kettő lehetséges fascia disztorzió irányát tudja ebben az esetben megállapítani. Ezeket korrigálja speciális manuális technikával (Typaldos féle korrekció), a fascia helyreigazítása, korrigálása, azaz kb. 2 kezelés után a pácens újból - néhány nap múlva - el tudja kezdeni a sporttevékenységet.

Az FDM terápia kiválóságát folyamatosan bizonyítja pl. hátfájdalmak, vállízületi és nyaki fájdalmak, mozgásbeszűkülések stb. tüneteinek enyhítése érdekében alkalmazott célzott kezeléseknél. Neurológiai panaszok, fejfájás, érzészavarok szintén hatékonyan javíthatók. A módszer különlegessége megmutatkozik akut sérüléseknél is, a boka, a térd ágyéki gerinc fájdalmainak egy kezelés alkalmával történő csökkentésében.

Hosszas megfigyelés, a páciensek részéről tanúsított gesztikulációk, tapasztalat, vizsgálat, tudományos kutatási eredmények elemzése, kipróbálása vezetett hosszú évek alatt egy új koncepció kialakulásához. Következmény egy rendkívül hatékony módszer, amely forradalmi újítást jelentett a megbetegedések tüneteinek hatékonyabb megértéséhez, azok effektív és rendkívül gyors kezeléséhez.

Az európai terapeuták képzését az EFDMA irányítja, a kurzusok felépítése, a komplex tematika az European Fascial Distortion Model Association (EFDMA) által előírt egységes rendszer alapján szabályozott. Fascial Distortion Model (FDM) - A képzéshez tartozó tananyag szigorúan szabályozott képzési modell alapján kerül oktatásra, melynek köszönhetően minden országban ugyan az a képzési modell. Ez biztosítja a terápiás koncepció minőségi kritériumatit és tisztaságát. Ennek köszönhetően a képzés írásos és szóban elhangzott tananyaga többszörös jogi védelem alatt áll Magyarországon is!

Képzések fontos szempontjai:

 • Képzések modulárisak legyenek.
 • Egységes elméleti és gyakorlati koncepció legyen az európai országokban.
 • Nemzetközi szintű FDM oklevelet adjon.
 • Csak az EFDMA által elfogadott istruktorok vezetésével történhetnek a képzések.
 • Advanced szemináriumok legyenek.

1. modul:

 • Álltalános információk, bevezetés.
 • FDM terápia elméleti és gyakorlati alapjai.
 • Clinical Reasoning - képzésre behívott páciensek kezelése - esetbemutatók.
 • FDM módszer álltalános és speciális vizsgálati és kezelési irányelvei. Speciális, Typaldos módszer alapján végzett vizsgálatok a test különböző területein; pl. váll, térd, boka.

2. modul:

 • Refresher
 • Alapismeretek elsajátítását segítő elméleti és gyakorlati órák.
 • Typaldos rendszere alapján végzett speciális vizsgálatok a csípő/medence, valamint az ágyéki-, a háti és a nyaki gerincszakasz területén.
 • Clinical Reasoning - képzésre behívott páciensek kezelése - esetbemutatók.
 • Kezelési lehetőségek elsajátítása a vizsgálati eredmények függvényében - Typaldos módszer szerint.

3. modul

 • Refresher
 • Typaldos rendszere alapján végzett speciális vizsgálatok a felső végtagokon és a fej területén.
 • Clinical Reasoning - képzésre behívott Páciensek kezelése - esetbemutatók.
 • Kezelési lehetőségek elsajátítása a vizsgálati eredmények függvényében - Typaldosz módszer szerint.
 • Írásbeli és gyakorlati vizsga a 3 modul utolsó napján szükséges.

 

Bázisképzések ideje, modulok:  FONTOS! Az original Typaldos által kifejlesztett, minőségében az eredeti Fascia Disztorziós Modell terápia képzések egységei 3 modulból állnak és ezek minden esetben 3 napos szakmai tanfolyamok, ahol a résztvevők azokat az elemeket tanulják, tanítják, melyek közvetlenül Dr. Stephan Typaldos által kidolgozott tanulási mechanizmus útján adják át a disztorziós típusok és azok kezelésének elméleti és gyakorlati háttereit. Ez Európában kizárólag az EFDMA szervezésében megtartott tanfolyamokon van így, ezáltal garantált a tematika minőségének, eredetiségének sértetlensége.

1.) 2017/2018-as soproni képzési egység időpontjai:

 • 1. modul, 3 nap: 2017. október 06-08.
 • 2. modul, 3 nap: 2018. január 05-07.
 • 3. modul, 3 nap: 2018. április 06-08.  - Jelentkezési lehetőség lezárva. Képesítést megszerzéséhez szükséges vizsga időpontja 2018. április 07. (Záróvizsgák és EFDMA által regisztrált Certificate átadása.)

2.) 2018-as budapesti képzési egység időpontjai (folyamatban)

 • 1. modul, 3 nap: 2018. január 12-14. (Budapest)
 • 2. modul, 3 nap: 2018. március 02-04. (Budapest)
 • 3. modul, 3 nap: 2018. május 04-06. (Budapest) - Jelentkezési lehetőség még van. Képesítést megszerzéséhez szükséges vizsga időpontja 2018. május 06. (Záróvizsgák és EFDMA által regisztrált Certificate átadása.)

3.) 2018-as budapesti képzési egység időpontjai (folyamatban)

 • 1. modul, 3 nap: 2018. április 27-29. (Budapest)  - Jelentkezési lehetőség már van. (ÚJ START)
 • 2. modul, 3 nap:  2019. január 11-13.  (Budapest)- Jelentkezési lehetőség még van.
 • 3. modul, 3 nap: 2018. április 06-08. (Sopron), vagy 2018. május 04-06. (Budapest), vagy 2019. március 01-03.(Budapest)  - Jelentkezési lehetőség még van. Képesítést megszerzéséhez szükséges vizsga időpontja 2018. március 03., 2018. április 08., vagy 2018. május 06 (Záróvizsgák és EFDMA által regisztrált Certificate átadása.)

4.) 2018-as budapesti képzési egység időpontjai:

 • 1. modul, 3 nap: 2018. június 12-14. (Budapest)  - Jelentkezési lehetőség már van. (ÚJ START)
 • 2. modul, 3 nap:  2018. szeptember 11-13.  (Budapest)- Jelentkezési lehetőség még van.
 • 3. modul, 3 nap: 2018. november 13-15. (Budapest)  - Jelentkezési lehetőség még van. Képesítést megszerzéséhez szükséges vizsga időpontja 2018. november 15. (Záróvizsgák és EFDMA által regisztrált Certificate átadása.)

5.) 2018/2019-es budapesti képzési egység időpontjai:

 • 1. modul, 3 nap: 2018. szeptember 25-27. (Budapest)  - Jelentkezési lehetőség már van. (ÚJ START)
 • 2. modul, 3 nap:  2018. november 16-18.  (Budapest)- Jelentkezési lehetőség még van.
 • 3. modul, 3 nap: 2019. január 22-24. (Budapest)  - Jelentkezési lehetőség még van. Képesítést megszerzéséhez szükséges vizsga időpontja 2019. január 24. (Záróvizsgák és EFDMA által regisztrált Certificate átadása.)

6.) 2018/2019-es budapesti képzési egység időpontjai:

 • 1. modul, 3 nap: 2018. szeptember 05-07. (Budapest)  - Jelentkezési lehetőség már van. (ÚJ START)
 • 2. modul, 3 nap: 2019. január 11-13. (Budapest) - Jelentkezési lehetőség még van.
 • 3. modul, 3 nap: 2019. március 01-03. (Budapest) - Jelentkezési lehetőség még van. Képesítést megszerzéséhez szükséges vizsga időpontja 2019. március 03. (Záróvizsgák és EFDMA által regisztrált Certificate átadása.)

7.) 2018/2019-es budapesti képzési egység időpontjai:

 • 1. modul, 3 nap: 2018. december 11-13. (Budapest)  - Jelentkezési lehetőség már van. (ÚJ START)
 • 2. modul, 3 nap:  2019. február 19-21. (Budapest)- Jelentkezési lehetőség még van.
 • 3. modul, 3 nap: 2019. május 07-09. (Budapest)  - Jelentkezési lehetőség még van. Képesítést megszerzéséhez szükséges vizsga időpontja 2019. május 09. (Záróvizsgák és EFDMA által regisztrált Certificate átadása.)

8.) 2018/2019-es budapesti képzési egység időpontjai:

 • 1. modul, 3 nap: 2018. szeptember 05-07. (Budapest)  - Jelentkezési lehetőség már van. (ÚJ START)
 • 2. modul, 3 nap: 2019. január 11-13. (Budapest) - Jelentkezési lehetőség még van.
 • 3. modul, 3 nap: 2019. március 01-03. (Budapest) - Jelentkezési lehetőség még van. Képesítést megszerzéséhez szükséges vizsga időpontja 2019. március 03. (Záróvizsgák és EFDMA által regisztrált Certificate átadása.)

 

Követelmény: Modulok (egységek) rendszeres látogatása, hiányzás kerülése, valamint sikeres záróvizsga.

 

Képzés helye: 

 • BUDAPEST, PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130.  - Helyszín változtatásának jogát fenntartjuk!
 • SOPRON, 9400 Verő József u. 1. 2017. október 06-án induló képzésnek ez a helyszíne (Sopron Holding Zrt. irodaháza - "Inkubátorház") VAGY Soproni Egyetem LIGNEUM, Sopron Bajcsy Zsilinszky u. 4.

 

Kreditpont értékek: 16 pont

 

Milyen szakmacsoportok részére ajánlott a képzés? orvos, gyógytornász, humánkineziológus, gyógymasszőr, sporttudományi végzettséggel rendelkező edző, orvostanhallgató, gyógytornász- hallgató, humánkineziológus hallgató

 

FDM oktatóink és szakértők:

 • Markus Nagel docens, az European FDM Association igazgató helyettese), Fascia Research Society alapító tagja, fizioterapeuta, osteopath, természetgyógyász, EFDMA/FDM docens (original Typaldos féle FDM)
 • Thorsten Fischer EFDMA docens, gyógytornász, természetgyógyász, osteopath EFDMA/FDM docens (original Typaldos féle FDM)
 • Dr. Gerorg Harrer, orvos EFDMA alapító EFDMA/FDM docens (original Typaldos féle FDM) - Az egyetlen európai szakember, aki Dr. Stephan Typaldostól tanulta az FDM terápiát. (!!!)
 • Dr. Lukas Trimmel, ortopéd-traumatológus szakorvos, EFDMA/FDM docens (original Typaldos féle FDM)
 • Dr. Karsten Wichmann ortopéd szakorvos, sortorvos, osteopath, EFDMA/FDM docens (original Typaldos féle FDM)

A továbbképzés német nyelvű, magyar fordítással.

 

Csoportlétszám: A továbbképzés minimum létszáma 15 fő.

 

Képzést lezáró igazolások: Sikeres záróvizsgát követően (amely magában foglalja a 9 nap, azaz 3 modul komplett elméleti és gyakorlati anyagát komplett elméleti és gyakorlati tételsor alapján) minden terapeuta megkapja a végzettséget igazoló magyar nyelvű dokumentumokat (kreditpont igazolás, részvételi igazolás, tanfolyam elvégzését tanúsító igazolás), a jelentkezéskor igényelt német, vagy angol nyelvű igazolást pedig 1-2 héttel később, csak és kizárólag a sikeres vizsgát bizonyító magyar igazolások kiállítását követően, postai úton, melyet futárszolgálatunkkal továbbítunk az érintetteknek.

Ezen kívül lehetőség van nemzetközi EFDMA regisztráció elindítására is, amely költsége 100 €* (+ÁFA). Képzésben együttműködő partnerünk: http://fdm-europe.com/en/

 

 

 

Milyen szervezet az European Fascial Distortion Model Association (EFDMA)? Az FDM világszervezet hivatalos európai képviselője, amely biztosítja a modell, az FDM terápia eredetiségét, tudományos jellegét és védelmet biztosít a tartalom fejlődésének. Az EFDMA képzései, hivatalos docensei, instruktorai, valamint világkongresszusa itt tekinthetők meg...

Tandíj: 120.000 Ft/modul. PhysioVit Card/hallgatói kártya használattal a képzési díj 80.000 Ft/modul. Ez magában foglalja a tanfolyam jegyzetanyagát, szkripteket, kiegészítő tanfolyami anyagokat, e-learning regisztrációt és videó prezentációs tanulást a modulok között, a képzés anyagköltségét).

 • Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból: "Kedvezményes képzési csomagok."
 • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni. Bővebben a tandíjfizetésről itt...
 • Képzéshez - amennyiben a jelentkezés leadása és a képzés dátuma között min. 1 hónap áll rendelkezésre - részletfizetés is igényelhető. Részletfizetési tájékoztató...

 

Van már PhysioVit kártyája? Tudta, hogy a kártyával képzési kedvezmények vehetők igénybe? Tájékozódjon a részletekről és igényeljen Ön is egy kártyát. A képzésre jelentkezők részére a hallgatói kártya regisztrálásra kerül és az első napon személyesen átvehető a regisztrációnál.

 

* A tájékoztatóban megjelenített összeg a képzés meghirdetésének és a jelentkezés leadásának időpontjában aktuális árakat tartalmazza, amelynek kalkulálásában minden esetben figyelembe kell venni  az EFDMA előírásainak megfelelően alkalmazott szabályváltozásokat, valamint az aktuális devizaárfolyamot.

Megjelent: 33272 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.