+36 1 471 1435, +36 1 790 9900 | « Online ügyfélszolgálat NYITVA: 900 - 1800. | Nyitvatartás »
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Performance and Mobility - Mobilitás és mozgásminták a sportban és a hétköznapokban

Az egy napos, elméleti és gyakorlati részből álló workshop során bemutatott alapelvek és technikák alapja egy innovatív és újszerű megközelítés, amely különböző tréning és terápiás eljárásokat ötvöz egy rendszerbe, majd alkalmaz egyénre szabottan. Ennek keretében a szakember átfogó szemlélettel analizálja az emberi test mozgását. Elsősorban azt vizsgálja, hogy hogyan hatnak a hétköznapokban felvett mozgásminták a sportolói teljesítményre, és fordítva. Az átfogó módszer két fő célja: a teljesítményfokozás és az egészségmegőrzés.

A bemutatott technikák bármely edzői vagy rehabilitációs program, vagy akár a hétköznapi felhasználó eszköztárába is átültethetők. Akár arról van szó, hogy egy tízkilós bevásárló kosarat kell az ötödik emeletre felcipelni, vagy arról, hogy hogyan teljesíthet egy hobbi vagy amatőr sportoló hétről-hétre egyre jobban, vagy netán arról, hogy hogyan dönthet meg egy profi sportoló egy egyéni vagy nemzetközi csúcsot, illetve hogy adott esetben valaki az ellenfélnél jobban bírja-e a végjátékot – ez mind-mind azon múlik, hogy az egyéni teljesítőképességet befolyásoló sok-sok részlet hogyan áll össze egy egésszé.

Ebben elsődleges szerepe van a megfelelő ízületi és izomzati hajlékonyságnak, vagyis a mobilitásnak, amely nagymértékben befolyásolja, növeli az erőt, a gyorsaságot, a robbanékonyságot, egyszóval a fizikális teljesítményt. Azonban nemcsak a sportteljesítmény növelésében, hanem az életminőség fenntartásában, illetve javításában is kulcsszerepe van a mobilitásnak. Ezzel összefüggésben a helyes mozgás- és tartásminták ismeretének, valamint alkalmazásának hiánya is erős korlátozó tényező, amely negatívan befolyásolja az általános egészségi állapotot és a sportteljesítményt egyaránt.

Elmondható például, hogy nagyon kevesen vannak tisztában a helyes testtartás jelentőségével és pozitív következményeivel. Holott az egészség- és testtudatosság egy világszerte rohamosan terjedő jelenség, amelyet a civilizált világra jellemző egészségtelen életmód (kevés mozgás, elhízás, rossz táplálkozási szokások stb.) generált mintegy szükségszerű ellentétes tendenciaként. Ennek köszönhetően a fitnesz óriási iparággá fejlődött, melynek következtében rengetegen kezdtek el sportolni. Egyre többen fejlesztik hajlékonyságukat, állóképességüket, erejüket, erőkifejtési képességüket. Sportolók és magánemberek tömege űz sporttevékenységet annak ellenére, hogy alapvető mozgásmintájuk nem kielégítő. Másrészről a terjedő egészségtudatosság ellenére továbbra is jellemző, hogy nagyon sok ember rengeteg időt tölt autóban és sokan a munkahelyükön is ülnek egész nap, ráadásul ezt helytelen testtartással és az ülés megszakítása nélkül teszik.

Sokan már nem is emlékeznek arra, hogy milyen érzés felkelni, kiegyenesedni és mozogni fájdalom, zsibbadás, húzó, szúró érzés nélkül. A testünk jelenlegi állapota, működőképessége egyenes következménye annak, ahogyan eddig használtuk. Egy-egy mozdulat vagy mozgássor gyakori, nem megfelelő kivitelezése, illetve egy-egy mozgáshiányból adódó limitáció rögzül, és mozgásmintává válik. Sokan az így kialakult problémák megkerülésével egyszerűen szemet hunynak gyenge láncszemeik felett, további károkat okozva egészségükben, mozgás-szervrendszerükben. A kialakult tartáshibák, a bekötött ízületek, a beszűkült mozgástartomány és a kompenzációból adódó túlterhelések jelentkezése valahol másutt tehát a rossz beidegződések: a civilizált életmód, illetve a hibás mozgásminták ellenére történő terhelés következményei. Azonban a testünk jövőbeli állapota, működőképessége egyenes következménye lesz annak, ahogyan jelenleg használjuk. Mivel a mozgás irányításáért a központi idegrendszer felelős, a mozgás újratanulható, a tartáshibák kiküszöbölhetők, a kötöttségek oldhatók.

Mindez tudatosság kialakításával, megfelelő technikai kivitelezés, valamint lágyszöveti technikák alkalmazásával érhető el. Ehhez szükség van egy olyan rendszerre, amely megtanít a testünk tudatos szemléletére és segít abban, hogy hogyan mozogjunk biztonságosan és stabilan minden szituációban, hogyan helyezzük a gerincet optimális helyzetbe, hogyan adjuk vissza az ízületek és szövetek megfelelő működését, hogyan gyorsítsuk fel a regenerációt keményebb fizikai igénybevétel (edzés, verseny vagy hétköznapi terhelés) után, vagy éppen hogyan ellensúlyozzuk a mozgásszegény életmódhatásait.

A mai gyorsan fejlődő tréning és fitnesz piacon a sportolóknak, magánembereknek felszerelések és edzésprogramok szinte végtelen sora áll rendelkezésére, ám a legjobb eszközök és tervek sem hozhatják a legjobb eredményt, ha az alapvető gyengeségek rejtve maradnak. Ezek feltérképezése és korrigálása nélkül szinte biztos, hogy előbb-utóbb valamilyen mozgásszervi diszfunkció vagy sérülés lesz a következmény.

Ezért a legfontosabb annak elsajátítása, hogy hogyan tudunk teljes mozgástartományban mozogni ízületileg, izomzatilag, és a technikai kivitelezést illetően. Ha például megtanuljuk stabil környezetbe helyezni a gerincünket, csípőnket és a vállunkat, és megtanuljuk ezekből az elsődleges mozgatókból kivitelezni a mozgásunkat, akkor képessé válunk sportolás és a hétköznapok során is biztonságosan használni a testünket.

A workshop második, gyakorlati részében bemutatott mobilizációs technikákcélja: fájdalomcsökkentés, teljesítménynövelés, sérülések, illetve bizonyos esetekben műtétekelkerülése. Az emberek nagy hányada rendelkezik valamilyen mozgásszervi problémával vagy diszfunkcióval. Az esetek nagy részében lágyszöveti elváltozások okozzák a mozgásszervi problémákat.

Először minden esetben statikus és dinamikus mozgásmegfigyelést, motoros teszteket kell végrehajtani, majd az így diagnosztizált tartás és mozgásbeli problémákat különböző lágyszöveti, és ízületi mobilizációs technikák segítségével szükséges korrigálni. Csak ezután kezdődhet meg az egyénre szabott teljesítménynövelés.

A workshop főbb témái:

 • Mik azok a késői jelek, amelyek alapján tudni lehet, hogy nem működik optimálisan a mozgás-szervrendszer?
 • Melyek azok a jelek, amelyeket időben észre kell venni ahhoz, hogy megelőzhetők legyenek a sérülések(szakadások stb.)?
 • Fogalmak: mobilitás, mozgástartomány, limitáció, diszfunkció
 • A mobilizációs rendszer Mit jelent a nyitott, illetve zárt mozgásciklus („open/closedcircuit”)?
 • Edzésmódszerbeli paradigmák. Mik az alapvető adaptációs hibák, amelyek sérülésveszélyessé teszik a fizikai terhelést?
 • A mobilizációs és korrekciós eljárások célja.
 • A mobilizáció fajtái és eszközei.
 • Statikus és dinamikus mozgásmegfigyelés, motoros tesztek.
 • Megerősített "semleges" gerinc.
 • A stabil környezetben kivitelezett állás, ülés és mozdulatok jelentősége.
 • A légzéstechnika szerepe a stabilizációban és a teljesítményben.
 • Életviteli hibák hatása a fizikai teljesítményre.
 • Mobilizálás beépítése a hétköznapokba.
 • Gyakorlati példák a stabilizált mozgás hétköznapokban történő alkalmazására.
 • Néhány kiválasztott konkrét mozgásszervi problématípus körbejárása, okok, jellemzők részletes ismertetése, célzott mobilizációs gyakorlatok bemutatása, elsajátítása, mobilizálás hatásának szemléltetése

 

Képzés helye:  PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130.  - Helyszín változtatásának jogát fenntartjuk!

Aktuális időpontok:

 • BUDAPEST, 2017. október 20.

 Órák száma:

 • Elmélet órák száma: 4 tanóra
 • Gyakorlati órák száma: 5 tanóra

Csoportlétszám: Továbbképzés létszáma 15 fő.

Ajánlott szakmacsoportok: gyógytornászok, edzők, orvosok, III., vagy IV. éves gyógytornász és humánkineziológus hallgatók, orvostan hallgatók

Tandíj:

 • HUF: 39.000 Forint (haladó képzés), amely magában foglalja az órai jegyzet és gyakorló anyagokat, az igazolások regisztrációját. Képzéshez kedvezményes csomagok tartoznak. Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból: "Kedvezményes képzési csomagok."
 • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni. Bővebben a tandíjfizetésről itt...
 • Képzéshez - amennyiben a jelentkezés leadása és a képzés dátuma között min. 1 hónap áll rendelkezésre - részletfizetés is igényelhető. Részletfizetési tájékoztató...

 

Van már PhysioVit kártyája? Tudta, hogy a kártyával képzési kedvezmények vehetők igénybe? Tájékozódjon a részletekről és igényeljen Ön is egy kártyát. A képzésre jelentkezők részére a hallgatói kártya regisztrálásra kerül és az első napon személyesen átvehető a regisztrációnál.

Megjelent: 2853 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top
Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa. A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat. Bővebben…