+36 1 471 1435, +36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800. | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Kombinált program

 

kombinált PROGRAM

 

KOMBINÁLT PROGRAM


 

KOMBNÁLT PROGRAM

 

 

Orvosi Központ - Reumatológia szakrendelés

Elérhető a Gizella úti Mozgásszervi Rendelőben és Orvosi Központban széles körű Reumatológiai szakrendeléssel várjuk vendégeinket, pácienseinket. A szakorvosi részlegünk fő feladata a mozgásszervi panaszok hátterében álló betegség(ek) feltérképezése, diagnosztizálása, komplex kezelési terv kidolgozása, illetve a további szükséges kivizsgálási irányok meghatározása, amelyek elvégzésére javaslatot teszünk pácienseink számára. Ezt az akut betegek és az idült reumatológiai problémákkal rendelkezők fizikális vizsgálatával, valamint képalkotó eredmények  (röntgen felvétel, ultrahang, oszteodenzitometria, esetleg CT, MRI) és laboratóriumi leletek értékelésével, gyógyszeres kezelési javaslatokkal és helyi beavatkozásokkal végezzük.

Reumatológiai betegség alapos gyanúja esetén szűrő jellegű tanácsadást végzünk, életmódi ajánlásokat teszünk. Reumatológiai szakrendeléseinken elérhető nálunk:

  • Szakorvosi vizsgálatok
  • Szakorvosi konzultációk
  • Túlhasználatból és stresszből eredő helyi fájdalmi lágyrész-szindrómák
  • Fibromyalgia és általános mozgásszervi fájdalom
  • Degeneratív (kopásos) ízületi betegségek: arthrosis, mechanikus gerincbetegségek
  • Csontritkulás, osteoporosis
  • Gerinc- és sokízületi gyulladás
  • Orvosi kollagén kezelés
  • Orvosi lézer kezelés
Dr. Áts Katalin, reumatológus szakorvos

Hogyan, milyen formában vesz részt orvosi centrumunk a betegközpontú, modern szemléletű rehabilitációban? Melyek reumatológia szakrendelésünk elsődleges és fő tevékenységei? Mindezt a szakterület vezetője, dr. Áts Katalin foglalja össze Önök számára.

 

Túlhasználatból és stresszből eredő helyi fájdalmi lágyrész-szindrómák

A valamelyik testrészhez köthető mozgásszervi panaszok egyik leggyakoribb magyarázata valamilyen ismétlődő, túlhajtott mozdulatsor, tartósan rögzült kedvezőtlen tartás vagy állandó feszült készenlét, pszichés állapot. A megterhelő, fájdalmakat okozó mozdulatsor oka valamilyen monoton munkamozdulat vagy sporttevékenység, amely az összetett mozgást végző ízületek (váll, kezek, térd) szalagrendszerében és mozgatóizmaikban fellépő mikrosérülés, szakadás, később zsugorodás okozta fájdalmas mozgászavarban nyilvánul meg.

A feszült testhelyzet vagy túl nagy fizikai megterhelés legtöbbször nyaki és ágyéki gerincfájdalmakat vált ki. Ha a megterhelt környezetben futó ideggyökök, idegek és erek is nyomás alá kerülnek, fonákérzés és keringési zavar is társulhat az adott mozdulat vagy tartás által kiváltott fájdalomhoz. Ezek megszüntetésének elsődleges eszköze a megterhelés okának felderítése, ami a mozgások elemzésén és pontos anatómiai tudáson alapszik.

Műszeres vagy képalkotó vizsgálatokra ritkán, főleg idegi és keringési szövődmények esetén lehet szükség. A kezelés középpontjában a kiváltó tényezők lehetséges kiküszöbölése, helyi gyógyszeres (tapasz, kenőcs, helyi lazító és gyulladáscsökkentő injekciók) kezelés és lazító tornagyakorlatok, fizikoterápia állnak.

Idült esetekben a túlfeszülést gátló, a testhelyzetet korrigáló gyógyító segédeszközök is alkalmazhatók.

 

Fibromyalgia és általános mozgásszervi fájdalom

Nagyon sokszor a lokalizált, de több jellemző helyen érzett görcsös izomfájdalom (fibromyalgia) vagy a diffúz, kiterjedt mozgásszervi fájdalom kimutatható fizikai terhelés, vagy anatómiai elváltozás nélkül jelentkezik és szinte szünet nélkül fennáll. Álmatlansággal, állandó fáradtságérzéssel párosul, eluralja az érintett mindennapjait. Súlyosabb esetben letörtséggel, szorongással, valódi depresszióval párosul.

Mai tudásunk szerint a tünetek a mozgásszervekben jelentkeznek, de lényegük a fájdalom érzékelésének és idegrendszeri feldolgozásának megváltozása. Ennek oka és súlyosbító tényezője valamely elsődlegesen pszichés tényező: olyan megoldatlan magánéleti probléma, elidegenítő munkakörülmények, teljesítményhajsza, elvárások, amelyek állandó feszültséget tartanak fenn és végül kiégésre, közönyösségre vezetnek.

Tartós fennállásuk után szinte ugyanolyan közvetlenül mozgásszervi elváltozásokat (izomgörcsösödést, hegesedéseket) alakíthatnak ki, mint amilyeneket a fizikai túlterhelés okoz. Ennek a láncolatnak a megszakítása és így a gyógyulás is a helyzet felismerésétől, pszichológussal vagy pszichiáterrel való együttműködéstől várható elsősorban.

A reumatológus és gyógytornász támogatással, a kialakult elváltozások helyi kezelésével, komplex fizikoterápiával, gyógytornával (fizioterápia) tud segíteni.

 

Degeneratív (kopásos) ízületi betegségek: arthrosis, mechanikus gerincbetegségek

Az ízületi porc feladata a terhelés megosztása és a mozgáshoz szükséges energia minimalizálása. Ezeknek úgy tud megfelelni, ha nagyon szilárd, de ugyanakkor rugalmas és felszíne igen sima. Ezeket a tulajdonságokat erős, de rugalmas rostok hálózata és igen sok vizet tartalmazó kötőanyag biztosítja. Az idő múlásával összetevőinek minősége és a ezáltal a porc szerkezete úgy változik meg, hogy ezek a képességek csökkennek és ezáltal feladatának nem tud megfelelni.

A romlási – degeneratív - folyamatot a túlzott terhelés (például a túlsúly) felgyorsítja. Ezért a „kopásos” ízületi betegség gyakorisága az életkorral és a megterheléssel arányosan növekszik. A megvékonyodott porc miatt a végtagok és a gerinc ízületei, összeköttetései instabillá válnak, a tok, a szalagok és a környező izmok inai felrostozódnak, szakadoznak, az izomzat görcsös lesz, majd hegesedik, zsugorodik. Disztorziók alakulnak ki a környékbeli szövetekben. Ezek a másodlagos jelenségek okozzák a betegek fájdalmát és mozgásaik beszűkülését. A nagy ízületek (csípő, térd, váll) előrehaladott kopása vagy csontelhalással járó eseteiben az ízületpótló műtétek (artroplasztika, protézisműtét) jórészt visszaállítják az ízület eredeti állapotát.

Az előrelátó tervezés és felkészülés biztosíthatja a műtét sikerét. Azonban az esetleges műtét optimális időpontjának optimális beállításáig a folyamat lassítása, a romlás megelőzése, a fájdalom csökkentése, a mozgáskészség megőrzése a reumatológus és a gyógytornász feladata. A súlycsökkentés, izomerősítés aktív életvitelt kíván. A fájdalomcsillapításban az izom- és szalag eredetű fájdalmak helyi kezelése a leghatásosabb. A megnövekedett súrlódású porcfelületek segédanyagokkal való injekciós kiegyenlítése elfogadott és bizonyítottan kedvező eljárás.

 

Csontritkulás, osteoporosis

Csontozatunk teljes kifejlődése kezdetén a felépítés folyamatai az uralkodók: bonyolult szabályozó rendszer gondoskodik arról, hogy csontjaink elnyerjék végleges formájukat, méretüket, minőségüket. A fejlődés befejeztével még az igénybevétel (azaz a fizikai terhelés, a mozgásmennyiség), a táplálkozás (fehérje, kálcium, D-vitamin bevitele, terhesség igényei) és az esetleges törések alakítják a csontozatot. Ebben az életszakaszban a csontépítés és lebontás folyamatosan zajlik, de egymást kiegyenlítve, a folyamatos átépülés révén biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű csontot. Az életkorral vagy a hormonális tényezők megváltozásával (menopausa, férfiklimax, petefészekműtét vagy rákellenes hormongátló kezelés) a csont lebontása válik meghatározóvá. Számos egyéb betegség is okozhat csontritkulást.

A csökkent felépítés és a fokozott lebontás a csontozat mennyiségének és minőségének csökkenése miatti fokozott csonttörési kockázattal jár. A csontritkulás felismerésének és követésének legegyszerűbb eszköze a csont kalcium tartalmának műszeres mérése (oszteodenzitometria, ODM), amelynek eredménye számszerűen megadja a csont sűrűségét. Ennek alacsony értékei esetén a csonttörés kockázata nagy. A ritka csont kis erőbehatásra is eltörhet, a törés kockázatát azonban tovább növelik az eleséshez vezető egyéb okok: megszédülés, elbotlás szőnyegben vagy vezetékben, elcsúszás fürdőszobában.

Ha az ODM vizsgálat révén csontritkulásra derül fény, annak közelebbi okát tisztázni kell. A reumatológus ennek érdekében további vizsgálatokat és konzultációkat kezdeményez, hogy a leginkább okszerű és korszerű kezelést alkalmazhassa. A kiválasztott gyógyszeres kezelés mellett azonban el kell fogadtatnia és meg kell szerveznie a beteg csontritkulásának és a csonttörésének megelőzését vagy a kialakult betegség romlásának lassítását szolgáló életviteli változtatásokat és mozgásterápiát. A csontritkulás önmagában nem fájdalmas, de a csigolyák csontritkulásos eredetű, fokozatosan vagy akár hirtelen bekövetkező alakváltozásai (beroppanás) következtében a gerinc szalagrendszerében és izomzatában keletkezik fájdalom, amelyet aktuálisan kezelni kell.

 

Gerinc- és sokízületi gyulladás

A csigolyák és a végtagok ízületeinek gyulladásait fertőzések, kicsapódó kristályok keltik vagy az immunrendszer működészavara következtében jönnek létre. Fő megjelenési formáik szerint egy- egy nagy ízületen vagy szomszédos csigolyán hirtelen, hevesen, vagy egyre több ízületre vagy nagyobb gerincszakaszra terjedve, fokozatosan fejlődnek ki. A fertőzéses vagy kristály által keltett gyulladásra az előbbi, akut, míg az autoimmun jellegűekre inkább a fokozatos kezdet jellemző.

Minden ilyen gyulladás esetén lehetőleg gyorsan és minél konkrétabban meg kell nevezni a betegséget. A heveny gyulladások esetén legsürgősebb teendő a fertőzés bizonyítása vagy kizárása, amihez az érintett ízület megcsapolásával nyert folyadék vizsgálata szükséges. A vérminta laboratóriumi vizsgálata az anyagcsere és immun eredetű gyulladások elkülönítéséhez és a gyulladás hevességének megállapításához ad támpontot. A heveny, különösen a fertőzéses gyulladások gyógyszeres kezelését azonnal meg kell kezdeni, a krónikussá alakuló gerinc- és sokízületi gyulladások kezelését a beteg részletes tájékoztatásával kell megtervezni és vele közösen dönteni a választandó eljárásokról. A kialakult betegségeknél a folyamatos követés és a mindenkori aktuális jelenségek konkrét ellátása biztosítja legjobban a betegség viszonylag legkedvezőbb kimenetelét.

A korszerű gyógyszereléssel és együttműködő életvitellel ma már elérhető a szinte panaszmentes állapot és zavartalan működőképesség. Ez a súlyos gyulladásos betegségekben is reális célkitűzés. A gerinc és az ízületek krónikus gyulladásai (rheumatoid arthritis, arthritis psoriatica, spondylarthritisek, köztük a Bechterew betegség) az úgynevezett betegségmódosító gyógyszerekkel kezelhetők legeredményesebben.

A legkorszerűbb, a biológiai terápia akár meg is állíthatja a betegséget abban a szakaszában, amikor alkalmazni kezdték. Azért „biológiai”, mert a betegség biológiai okait gátolják meg, biológiai módszerekkel gyártott, védőoltás-szerű készítmények. Ezeket alapos átvizsgálás után szabad csak elkezdeni és adásukat folyamatosan felügyelni kell az erre feljogosított centrumok és a beteg reumatológus kezelőorvosainak együttműködésével.

 

Orvosi kollagén kezelés

A kúraszerűen alkalmazott injekciós terápia a GUNA milánói gyógyszergyárban készített steril ampullákkal történik. A fájdalmas terület és a fájdalom kiváltó oka alapján választjuk ki az adott gyógyszereket. Vékony, speciális tűvel történik a kezelés, sokszor már az injekció beadása után azonnal csökken a fájdalom. Hatékonyan  csökkenteni a kopás, gyulladás, túlerőltetés, sportsérülés során kialakuló mozgásszervi panaszokat.

Megfelelő indikációban alkalmazott 3-5 kezelés akár végleges, de legalább 6 hónapos fájdalommentességet eredményez. Cukorbetegek, véralvadásgátló gyógyszert szedő, Lidocainra és szteroidokra érzékeny betegek is kaphatják. 

 

Orvosi lézer kezelés

A lágylézer gyógyászati hatásai számos biofizikai mechanizmus együttes jelenlétének köszönhetőek. Az elmúlt 50 évben számos klinikai tanulmányt és klinikai vizsgálatot végeztek, melyek alátámasztották a lágy-lézeres kezelések jótékony hatásait.
Hatásai: fájdalomcsillapítás, gyulladás és duzzanat csökkentése, gyorsabb sebgyógyulás, fokozott szöveti regeneráció és sejt növekedés, javuló vérkeringés, fokozott anyagcsere, fokozott idegi működés, túlzott hegszövet képződés csökken, javuló immunfolyamatok.

Előnyei: fájdalommentes, akár egy alkalom után eredmény várható, többször ismételhető, bármilyen anyagból készült protézis esetén is használható, pacemaker beültetés után is alkalmazható. Jó eredménnyel alkalmazható: izom-, ínsérülések, sportsérülések, zúzódások, húzódások, gyulladások, izom-, ízületi, derékfájdalom, sarkantyú, csontritkulás okozta fájdalom, artrózis, tenisz- és golfkönyök, bütyök, kalapácsujj okozta fájdalom esetén.

 

Reumatológia szakrendelésünk hétfői és szerdai napokon elérhető Gizella úti Mozgásszervi Rendelő és Orvosi Központ területén 9:00-14:00 óra között. Szakrendelésre előzetes időpont egyeztetés online és telefonon egyaránt lehetséges. Online időpont foglalás ide kattintva érdető el: MEDCHECK regisztráció

Bejelentkezés telefonon a következő elérhetőségek valamelyikén: +36 1 471 1435, +36 1 790 9900, +36 1 471 2528

Mozgásszervi Rendelő és Orvosi Központ címe: - 1143 Budapest, Gizella út 51-57. 

 

Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.) a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

Megjelent: 5496 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.