+36 1 471 1435, +36 1 790 9900 | « Online ügyfélszolgálat NYITVA: 900 - 1800. | Nyitvatartás »
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
< >

Ajándék masszázs

Sport cafetéria kártyákhoz most heti kettő alkalmas beváltásnál 30 perc gerincregeneráló masszázs ajándék. Részletek: +36 1 471 1435

RehaFit és PhyDoArt hétvégén is.

Új szolgáltatások, valamint terápiák, tréningek már hétvégén is! Részletek: +36 1 471 1435

Lökéshullám olcsóbb bérlettel

Bérlet formájában a lökéshullám kezelés ára 6900 Ft helyett most 4500 Ft/alkalom. Részletek: +36 1 471 1435

BodyScreening

A 80 perces PhyDoArt® programokhoz első alkalommal mozgásszervi állapotfelmérés ajándék. Részletek: +36 1 471 1435

Személyi edzés

Kiemelten ajánlott mozgásminta szűréssel nem csak sportolóknak. Részletek: +36 1 471 1435

Komplex gerincfelmérés

Most 30 perces ajándék manuálterápiával ismét elérhetp. Részletek: +36 1 471 1435

Kineziotape

Helyes használat otthon? Közérthetően mindenkinek az előadásokon. Részletek: +36 1 471 1435

Orvosi flossing

Hogyan hat a kompressziós terápia és a kineziotape ötvözetéből kialakult speciális sportrehabilitációsmódszer? Részletek: +36 1 471 1435

Gerincfelmérés alapjai. Mi történik a medence és keresztcsonti pozíciók vizsgálatánál?

Több alkalommal kapunk telefonon és emailben érdeklődői kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mi történik egy-egy gerincvizsgálat során. Ebből adódóan indítottuk el ezen facebook bejegyzésünket a “Gerincfelmérés alapjai” címmel, melyben betekintést adunk a medence és a keresztcsont analizálásának háttereibe.

Az ember két lábon jár, áll, sokszor kevésbé egyenletes terheléssel a két oldalra vonatkozóan, székben ülve esetleg azonnal és állandóan keresztbe teszi a lábait és hosszú percekig e pozícióban tartja. Különböző cipőkben jár, egyik talán kényelmes, a másik kevésbé, vagy rosszul lépve megrándul a boka, vagy egy rossz mozdulatnak köszönhetően elkezd fájni valahol a lábfej, térd, csípő, derék stb. Eltérő, ugyanakkor állandóan változó mozgásmintákat végezünk, mely a mindennapi élethez nélkülözhetetlen, szükséges és a terhelési viszonyok állandó változásai, módosulása, az alkalmazkodás automatizált, fel sem tűnik. A mindennapi élet apró mozzanatai, terhelési viszonyai állandóan hirtelen változhatnak, mindez pedig rendszeres kompenzációra készteti csontjainkat, a közöttül lévő ízületeket, illetve az ízületek és csontok küröl elhelyezkedő lágyrészeket (kötőszövet, ízületi szalag, ízületi tok, izomrendszer stb.). Ez sok esetben megterhelő is lehet, de csak akkor tűnik fel, ha már a szöveti elváltozás megjelenik a háttérben, mert ekkor érezzük sokszor a fájdalmat, az ízületi merevséget, vagy izomfeszülést is.

A megváltozott terhelésre nagyon érzékenyen reagál a kötőszöveti rendszer, melyet egy térhálóhoz hasonlóan lehet elképzelni. Ez a háló a rendszeres és állandó kompenzációknak köszönhetően szerkezetileg átalakul, illetve tónusának változásai befolyásolják a negatív panaszok kialakulásának mértékét, az izomzat rugalmasságát, az ízületi mozgástartomány nagyságát.

A terhelési viszonyok - a szervezetben végbemenő változások és a kompenzációk miatt - a tér mindhárom síkjában módosulnak, ez pedig nem csak az alsó végtagok egymáshoz viszonyított hosszát befolyásolja, hanem a medencecsont és a keresztcsont egymáshoz viszonyított pozícióját is.

A keresztcsont helyzetének változása - 3 dimenzióban szemlélve - csontos blokkokat eredményez, melyet pl. izmokban kialakult csomó (triggerpont), ínszövetben kialakult letapadás (tenderpont), kötőszövetben (fascia), köszőszöveti térhálóban (fasciaháló távolabbi szegmensei) létrejött disztorziók (letapadás, csavarodás, vastagodás, vékonyodás, megnyúlás stb.) befolyásolnak, okozva mozgásbeszűkülést, tompa, kisugárzó, éles, szúró, hasogató fájdalmakat, vagy esetleg érzészavarokat.

Attól függően, hogy ezeknél a blokkoknál milyen kiváltó tényezők és következményes kompenzációk vannak jelen a tér síkjainak megfelelően, a terapeuta meghatározza a korrekciós helyeket és irányokat, ebből adódóan pedig az alkalmazható manuálterápiás irányvonalakat és korrekciós pozíciókat, vagy az analízis során szükséges gyakorlatokat.

Ezt követően speciális teszteket, esetleg járás illetve mozdulat elemzéseket végzünk megvizsgálva az esetleges aszimmetriákat, az eltéréseket, majd a kapott eredmények tükrében igyekszünk korrekciós tréninggel is változtatni, javítani a hosszabb távú stabilizáció érdekében is.

 

Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász-manuálterapeuta, sportfizioterapeuta

 

Egyénre szabott, komplex gerincfelmérés most 30 percen ingyenes gerinc manuálterápiával. Kérje szakembereink egyénre szabott tanácsát a bővebb információ érdekében:

+36 1 790 9900

Regisztráció gerincfelmérésre itt!

Megjelent: 3927 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top
Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa. A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat. Bővebben…